Sidor



TRANSLATE THE BLOG

måndag 12 december 2016

Enkelt rågbröd med smaker från julen!

Jag gillar verkligen att baka med surdeg och att processen med matlagning får sträcka sig över flera dagar. Ibland har man dock mer ont om tid, speciellt såhär i juletider. Då är det skönt att ha lite snabbare recept att plocka fram. Därför bjuder jag er på mitt snabba bikarbonatsbröd med massa råg och smak av jul. Om du vill ha ett mer neutralt bröd så byter du bara ölen mot vatten och struntar i kryddnejlika, ingefära och pomerans.


Recept: GROVT BRÖD MED VÖRTSMAK

1 bröd

DU BEHÖVER:
5 dl porter
1 dl rågkross
1/2 dl linfrön
2 pomeransskal

4 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
1,5 dl rågkli (eller annat kli som kruskakli eller havrekli)
1/2 dl russin
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk ingefära
1 tsk salt

1/2 dl sirap

GÖR SÅHÄR:
Blötlägg rågkross, linfrön och pomeransskal i ölen. Låt stå i minst 4 timmar men gärna längre än så.

Placera gallret längst ned i ugnen och sätt den på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Fiska upp pomeransskalen och känn så att de har blivit mjuka. Om de inte är tillräckligt mjuka för att skära i kan du skålla dem lite snabbt. Skrapa därefter bort det vita från dem och hacka dem i små bitar. Rör ner pomeransbitar och sirap i rågkrossblandningen. Häll därefter ner allting i bunken med de torra ingredienserna och rör runt ordentligt.

Sleva upp smeten i en oljad/smörad brödform (1,5 liter). Grädda brödet i 80 minuter. Låt svalna i sin form. Det bästa är att vänta till dagen efter med att skära upp brödet, för annars kommer det inte hålla ihop lika fint. Om du är alldeles för otålig, vänta åtminstone tills brödet är HELT svalt. Använd sedan en vass, slipad kniv (det vills säga inte en tandad brödkniv) när du skär upp det.

En ytterligare anledning till att inte skära upp ett bröd när det fortfarande är varmt är för att då släpper du ut en massa ångor (vätska) vilket kommer göra ditt bröd torrare. Så är det i princip med alla surdegsbröd och rågbröd. Att det helst skall bakas dagen innan det skärs upp.

fredag 26 augusti 2016

Rågbröd med surdeg och massa goda frön

Jag har ganska nyligen börjat leka med surdeg här hemma och hittills "bara" följt recept och dessutom bakat med enbart mjöl. Jag var lite sugen på att försöka mig på ett rågbröd med lite frön och rågkross och insåg med förtjusning att jag lyckades ganska bra. Jag insåg också att det är livsfarligt att baka gott bröd när man är ensam hemma för det är lätt gjort att äta fem mackor med smör till mellanmål bara för att det är gott. Om du vill ha nybakt bröd till kvällen så är det bara att starta på kvällen istället för på morgonen som det står i receptet.

Jag har använt rågsurdeg som jag uppfostrat själv här hemma efter att jag ärvde en liten startklick från en vän. Om du inte har en vän som bakar med surdeg kan du enkelt göra en egen eller köpa färdig i butik. Jag tänker inte förklara här hur man gör en rågsurdeg från grunden men om du googlar på det kommer du få en massa bra förklaringar. Viktigt är att se till att din surdeg är aktiv och igång innan du sätter igång. Den ska lukta svagt syrligt och bubbla men det ska inte lukta för surt. 

Förutom att surdegsbröd är fantastiskt saftigt och gott så finns det en hel del andra fördelar med surdegen. En väldigt praktiskt sak är att bröden får längre hållbarhet än annat bröd. Det får också tack vare sin komplexa kolhydratstruktur och höga halt av olika syror ett lägre GI-värde än bröd bakade med till exempel jäst. Det här för att det tas upp långsammare från magtarmkanalen vilket gör att ditt blodsocker inte skjuter i höjden på samma sätt som om du äter "vanligt bröd". Som en bonus ger det också en längre mättnadskänsla.

Surdeg bildas när vatten och mjöl får stå tillsammans och bekanta sig med varandra i rumstemperatur. Då bildas nyttiga mjölksyrebakterier och jästsvampar. Bakterierna som bildas är främst laktobaciller och det är alltså sådana som finns i typ Proviva, Verums "hälsofil", Sempers magdroppar (som man ger till kolikbarn), kosttillskott och så vidare. Förutom mjölksyra bildas även ättiksyra vilken ger brödet ett effektivt skydd mot mögel. Tack vare (bland annat) mjölksyran och ättiksyran får brödet ett ganska lågt pH vilket också bidrar till längre hållbarhet.


Recept: RÅGBRÖD med RÅGSURDEG

2 st bröd
Använd helst ekologiska ingredienser!

DU BEHÖVER:
300 gram aktiv rågsurdeg
eller
100 gram rågsurdegsgrund
+ 100 gram fint rågmjöl
+ 100 gram vatten

7 dl vatten
300 gram rågmjöl
300 gram vetemjöl special
300 gram rågkross
1 msk salt
2,5 dl blandade frön (jag använda idag linfrön och solroskärnor)

+ Smör till formen, och att bre på mackan

DAG 1 MORGON (det här steget är om du inte har 300 gram färdig och aktiv rågsurdeg): Blanda 100 gram rågsurdegsgrund med 100 gram mjöl och 100 gram vatten i en skål eller bunke. Rör ut surdegen ordentligt och täck över. Låt stå till kvällen (ca 12 timmar).

DAG 1 KVÄLL: Blanda resten av de torra ingredienserna i en stor bunke. Rör ut den aktiva surdegen i vatten och blanda därefter ihop detta med det torra. Blanda ordentligt så att eventuella klumpar rörs ut och så att surdegen fördelas jämnt i den lösa degen. Sleva upp i två smorda brödformar á 1,5 liter. Täck över formarna så att det blir lufttätt och låt bröden jäsa i ca 12 timmar.

DAG 2 MORGON: Sätt ugnen på 200 grader. Nagga bröden med en lång sticka. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 75 minuter. Låt dem svalna helt innan du skär upp dem. Bäst är de faktiskt dagen efter men oftast orkar man inte vänta så länge. Bre på ett tjockt lager smör och njut.

torsdag 7 juli 2016

Superenkla havrekakor med smak av ingefära och honung!

Som ni har märkt skriver jag inte lika ofta längre. Jag har inte haft så mycket lust att skriva den senaste tiden och har inte heller haft speciellt mycket tid över. Det har varit mycket med nya jobbet och en hel del runtresande till familj i början av sommaren. Nu är Oskar hemma över helgen så vi ska snart laga lite mat. Just nu är han ute på en löprunda så jag tänkte passa på att skriva ner ett recept på supersmarriga havrekakor / havreflarn som jag gjorde i slutet av maj.

De här är faktiskt lite som en blandning av havreflarn och havrekakor. Enkla att slänga ihop och har en god honungston. De är dessutom även supergoda att äta tillsammans med en skål glass. Antingen någon helt vanligt gräddglass med vanilj eller varför inte pröva tillsammans med något av mina glassrecept.

  • Banan- och jordnötssmörsglass (recept HÄR). 
  • Banan- och blåbärsglass (recept HÄR)! 
  • Romrussinglass (recept HÄR)
  • Mango- och yohurtglass (recept HÄR)


Recept: HAVREKAKOR med INGEFÄRA & HONUNG

Ca 12 st

DU BEHÖVER:
50 ml kokosolja eller smör
3 msk honung eller lönnsirap
2 msk havremjölk
1 tsk malen ingefära
En nypa salt

2 msk fint rågmjöl (bovetemjöl går även bra för glutenfritt)
2 dl havregryn

GÖR SÅHÄR:
Värm ugnen till 180 grader. Blanda fett, honung, mjölk och kryddor i en bunke. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och rör ihop ordentligt. Smörj en plåt med lite olja och klicka ut 12 högar med havresmeten. Platta till dem så att de är typ 7-8 cm i diameter och någorlunda runda. Grädda i ugnen drygt 15 minuter. De ska få fin färg men inte brännas. Låt svalna något. De kommer vara lite mjukare om du äter dem varma och lite krispigare om du orkar vänta.

torsdag 23 juni 2016

En helt vanlig rabarberkräm

Fina vänner rekommenderar jag att du håller hårt i. Ett sådant exempel är min vän Anna. Förutom att hon är en fantastisk person, kollega och kursare låter hon mig dessutom snålåka på hennes familjs trädgård. Jag brukar få äpplen från henne på sensommaren och häromdagen fick jag en kasse med massa rabarber. Lycka liksom, speciellt när en är trädgårdslös men älskar hemmaodlat. Jag frös in en del och bestämde mig för att koka rabarberkräm på resterande. Det är perfekt som mellanmål eller att använda istället för äppelmos på gröten eller i yoghurten. Det fungerar även som en lite lättare efterrätt. Receptet på krämen är avskrivet från någon gammal kokbok (minns inte vilken) och lite längre ner på sidan tipsar jag om infrysning av rabarber.

Glad midsommar på er! Snart ska jag sätta mig på ett tåg mot Jämtland där jag ska fira.


Recept: RABARBERKRÄM

Ca 1 liter kräm

DU BEHÖVER:
600 gram rabarber, gärna från din eller en snäll väns trädgård
4 dl vatten
1 dl ekologiskt råsocker
2 msk potatismjöl
4 msk vatten

Havremjölk (eller annan mjölk)
Eventuellt några mandlar

GÖR SÅHÄR:
Skölj och repa rabarbern lite grann. Du kan skala om du vill men jag tycker det är rätt onödigt. Jag brukar dra av lite lösa strån och ansa dem i ändarna. Koka upp vatten tillsammans med sockret. Skär under tiden rabarbern i bitar som är cirka 2 cm. Ös ner rabarberbitarna i sockervattnet och låt dem sjuda i 5-10 minuter under lock. Stäng av plattan och dra bort från värmen. Blanda potatismjöl och vatten tills mjölet har löst upp sig. Häll ner i kastrullen under omrörning. Koka upp krämen och fortsätt röra. Låt svalna något. Går lika bra att äta kall som varm. Servera med en skvätt mjölk (jag använde havremjölk) och några hackade mandlar. Om du vill lyxa till det ordentligt kan du servera vaniljglass till.

NOTERINGAR:
Det går säkert att använda kokossocker istället för råsocker. Om du vill att krämen ska vara helt osötad går det att koka med ett tärnat äpple och lite vaniljpulver istället. Jag tror dock ovanstående är godast.

Tips: INFRYSNING AV RABARBER (och annan frukt)

Skölj och ansa rabarbern som i receptet ovan. Skiva sedan i lämplig storlek på bitar beroende på vad du skall göra med rabarbern sedan. Istället för att ösa ner allting i en burk eller påse fördelar du nu bitarna på en plåt eller ett större fat så att de inte ligger omlott. Ställ in frysen. När bitarna har frusit kan du ösa när dem i lämplig burk/låda/påse. Då kommer de inte fastna i varandra som de annars gör.


torsdag 9 juni 2016

Sommarlov! Och krämig tapenade på Gröna Oliver och Vita bönor

Tapenade är en fantastiskt god sak som är väldigt gott på mackan. Att tillsätta vita bönor gör att du får med lite nyttiga kostfibrer, ökar proteininnehållet plus att du får en större volym för en billigare peng. Framför allt det sistnämnda kan vara väldigt fördelaktigt såhär i väntan på skatteåterbäringen i en students liv. Jag har faktiskt de senaste månaderna börjat äta alltmer knäckebröd och rågbröd och förutom favoritpåläggen avokado och skivat ägg så är det fantastiskt trevligt med en god röra. Sältan och umamismaken från kapris och gröna oliver gifter sig kanonfint med skivad tomat på en skiva danskt rågbröd. Det var en jättebra uppladdning som frukost i morse inför en heldagsutbildning inomhus med journalsystem och läkemedelsmodul. Ja det har jag nog glömt säga, jag har sommarlov nu! Eller i alla fall några dagar till. På måndag börjar jag mitt första vikariat som underläkare på Universistetssjukhuset i Örebro. Jag sitter i skrivande stund på tåget ner till mina föräldrar på västkusten för lite återhämtning. Precis innan jag promenerade till stationen tryckte jag snabbt i mig en smörgås med den här krämiga röran! Pröva själva vettja, så förstår ni varför.


Recept: BÖNTAPENADE på VITA BÖNOR & GRÖNA OLIVER

1 stor burk

DU BEHÖVER:
3 dl vita bönor (1 fp om du använder färdigkokta)
2 dl (ca 160 gram) gröna urkärnade oliver
2 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1-2 msk olivolja
En skvätt vitvinsvinäger
Svartpeppar
Salt

Förslag på tillbehör: 
Rågbröd
Skivad tomat
Färsk basilika
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR:
Lägg bönor, oliver och kapris i en matbredare. Pressa eller hacka vitlöksklyftorna. Börja med någon sked olivolja sätt igång matbredaren. Stanna till, skrapa ner från sidorna och kör igång igen. Tillsätt vinäger, peppar och salt. Kör något varv till. Ta lite mer olja om du vill ha den lite krämigare och smaka eventuellt av med mer kryddor/kapris. Sleva upp i en glasburk och bre sedan ett tjockt lager tapenade på en skiva gott bröd. Toppa med favoritgrönsaker och lite nymalen svartpeppar eller örtsalt.

måndag 23 maj 2016

TACK PAPPA, för världens enklaste mangoglass (2 ingredienser)!

För ett eller två år sedan, när jag var hemma hos mina föräldrar så hade min pappa läst ett recept i någon tidning som han ville prova. Det var en mangoglass som skulle mixas ihop på frusen mango och en skvätt yoghurt (tror jag det var). En stund senare stod jag, min syster och pappa förväntansfulla, böjda över matbredaren i köket. Mums vad gott det var, väldigt fräsch och lagom söt smak. Av någon underlig anledning hade jag helt glömt bort den här glassen och har därför inte ätit den sedan dess. Men när häromdagen, stod i affären med en mogen eko-mango i handen mindes jag plötsligt den där glassen och kände mig tvungen att försöka återskapa den. Så här kommer ett svalkande och somrigt glassrecept, improviserat ur minnet!


Recept: SUPERENKEL MANGOGLASS 

2 portioner (eller 1 portion om du är ensam)

DU BEHÖVER:
350-400 gram fryst mango (gärna eko), skuren i bitar
En skvätt (1/2-1 dl) naturell eko-yoghurt* (jag använde "ARLA's yoghurt med naturlig fetthalt")

GÖR SÅHÄR:
Häll ner mangobitarna i en matbredare. Det kan vara bra att låta bitarna tina några minuter så de inte är stenhårda. Tillsätt yoghurten och börja mixa. Ha nu lite tålamod. Om du blir för otålig och öser på med massa yoghurt för att det ska gå snabbare kommer du få en väldigt lös glass. Stanna istället upp och skrapa ner från kanterna emellanåt. Efter några varv kommer du ha en fantastiskt len och fin glass. Ät omgående. Dela med dig om du känner dig generös.

NOTERINGAR:
* Du kan givetvis använda någon växtbaserad yoghurt eller kokosgrädde istället (det tjocka lagret som bildas i kokosmjölken om du låter den stå i kyl en stund).
** Om du ställer in skålarna i kyl/frys en stund innan du gör glassen kommer den inte smälta lika fort när du slevat upp.

måndag 25 april 2016

Födelsedagsfirande, "nyttig" chokladpudding och champagne!

Att fylla år är något som jag alltid har älskat. Inte så mycket för att jag vår vara i centrum utan mer för att en blir omgiven av så mycket kärlek och människor. Det känns som att jag har fyllt år i fyra dagar i sträck nu och att det kommer fortsätta fram till helgen också. I fredags kom min syster och mamma på besök och hela helgen har därför varit fullproppad med kärlek, god mat och en väldigt massa skratt. I söndags åkte de hem och Oskar for iväg till Falun på praktik. Igår kväll tog två underbara tjejer från klassen hand om mig och vi drack champagne i nya glas som jag fått av min familj och åt chokladpudding. I morgon ska jag dessutom äta middag med två andra underbara människor och fira lite till. Och sen kommer Oskar hem på fredag och då blir det mys för bara honom och mig. Hur underbar födelsedagsvecka kan en 24-åring få liksom?

Jag blir helt varm i hela kroppen och lycklig i själen över att ha så underbara människor runtomkring mig och också över alla fina saker jag fått. Att alla lagt ner så mycket omtanke och verkligen tagit i beaktning mina ekologiska och ibland lite knasiga miljövänliga värderingar. Ett par nya skor från eko-märket Kavat, en kanonfri ryggsäck i återvunnet material från Patagonia, Ekologiska kryddor och växter, en ekologisk ullfilt, fröknäcke och massa mer fina saker. Nu ska jag inte tråka ut er med min presentlista utan tänkte istället ge er receptet på chokladpuddingen jag hade gjort till gårdagens champagne-drickande. Jag kände inte för någon tårta utan var sugen på något med choklad och eftersom det var min födelsedag så jag gav mig själv fullmakt över fikabeslutet. Då blev det en rå chokladpudding gjord på nyttigheter som avokado, banan och carobpulver. Det bästa är att jag har en portion kvar i kylen som jag kan äta till frukost idag.


Recept: RÅ CHOKLADPUDDING MED CAROB

Typ 4 portioner

DU BEHÖVER:
3 bananer
2 avokados
4 msk kakao
2 msk carob 
1 msk honung eller lönnsirap (kan uteslutas eller ökas, beror lite på hur mogna bananerna är)
1 tsk kanel

Ev bär eller frukt att toppa med

GÖR SÅHÄR:
Mixa allting slätt i en matbredare. Smaka av och söta mer eller tillsätt mer kakao och/eller nötsmör om så önskas. Sleva upp i några fina skålar eller dylikt. Låt stå kallt typ 30 minuter. Ät som de är eller toppa med bär eller något annat gott. Rostade hasselnötter kan jag tänka mig är kanongott men det hade jag tyvärr inga hemma nu.

NOTERINGAR: Carob kan bytas ut mot mer kakao om så önskas. Personligen gillar jag carob då det ger en lite mer kolaaktig smak och tillför ytterligare en dimension till puddingen. Jordnötssmör kan bytas mot tahini eller uteslutas för en nötfri variant. Det kan också bytas mot mandelsmör eller dylikt för den som inte tål eller gillar jordnötter. 

tisdag 12 april 2016

Hemmagjort / hemmakärnat smör

Jag och Joanna hade i helgen middag för våra karlar och lagade då en maträtt med en skvätt vispgrädde i. Idag kikade jag på förpackningen och såg att den gick ut igår (enligt märkningen). Vi hade inga planer på att använda den här i de närmsta dagarna så därför passade jag på att vispa ("kärna") smör av de 2 dl grädde som fanns kvar. Det är fantastiskt enkelt och blir väldigt gott. Det förlänger också hållbarheten eftersom du vispar bort kärnmjölken och bara får mjölkfett (plus en gnutta mjölkprotein) kvar. Smör är i princip laktosfritt och tolereras ofta väl även av de som är lite känsliga. Om grädden har surnat en aning är det ingen fara - smöret blir till och med godare då.

Innan ni får instruktioner om hur en vispar eget smör tänkte jag ha lite datumskola med er. Ni som kan skillnaden mellan "bäst före" och "sista förbrukningsdag" kan skrolla ner till smörvispningen. Ni andra - LÄS detta först.
BÄST FÖRE = Märkning på hur länge tillverkaren tycker att produkten är bäst, dvs håller bäst kvalitét. Produkter håller ofta mycket längre än vad som står. Om vi tar vanliga ägg till exempel. Bäst före-märkningen är standardiserad till 28 dagar men om man förvarar sina ägg i kyl håller de utan problem i 2-3 månader. Det är alltså ingen fara att äta ett ägg 1 månad efter bäst före datum.
SISTA FÖRBRUKNINGSDAG = Då är det förenat med hälsofara att äta produkten efter utsatt datum. Gäller ofta produkter som färsk fisk, rå kyckling och andra köttprodukter. 
"Bäst före"-märkningen säger alltså egentligen ingenting om hur bra eller dålig produkten är. Det slängs så onödigt mycket mat för att folk tror att den är dålig. Använd sunt förnuft och lukta och smaka först. Finns inga ursäkter att göra på annat vis. Att slänga en förpackning livsmedel för att det står att "den har gått ut" utan att använda sina sinnen för att undersöka varan är direkt korkat tycker jag. Vissa produkter, som kött till exempel är dessutom ofta som bäst och mörast när de närmar sig sitt bäst före datum.


Recept: KÄRNAT (Vispat) SMÖR


DU BEHÖVER:
40%-ig ekologisk vispgrädde
Elvisp
En finmaskig sil
En gnutta havssalt

GÖR SÅHÄR:
Vispa grädden i en bunke med hög kant. Först blir det helt vanlig "vispad grädde", då fortsätter du vispa. Efter en stund börjar grädden tjockna och klumpa ihop sig och kärnmjölk separeras från fettet. Vispa lite till så att all mjölk separeras från smörfettet. Häll av mjölken. Jag brukar ta smörklumpen i handen och skölja under kallt vatten samtidigt som jag masserar ut den sista mjölken. Du kan också massera smöret i en skål med vatten, hälla av vattnet och upprepa tills vattnet klarnar. Smaksätt eventuellt med lite salt om så önskas. 

NOTERINGAR:
För ett ännu "krämigare" och mer bredvänligt smör kan du vispa det med en skvätt neutral rapsolja eller en god olivolja. Fantastiskt gott att bre på en smörgås eller knäckemacka. 

lördag 2 april 2016

Knallrosa underbar Rödbetssröra

För ett tag sedan laborerade jag lite i köket med rödbetor och kikärtor vilket resulterade i den här vackra röran. Den är ett kul alternativ till den vanliga hummusen (recept HÄR). Passar perfekt till biffar, som tillbehör i matlådan, dipp till grönsaksstavar eller bara som ett gott pålägg på mackan!


Recept: KIKÄRTSRÖRA MED RÖDBETOR

1 burk

DU BEHÖVER:
Ca 3 st medelstora, 300 gram kokta rödbetor
1 gul lök
2 dl kokta kikärtor
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
Örtsalt, svartpeppar
Ev 1 tsk spiskummin

GÖR SÅHÄR:
Skrubba rödbetorna och koka dem tills de är mjuka. Skala och grovhacka löken. Dra av skalet från rödbetorna när de svalnat. Mixa sedan alla ingredienser i matbredaren till en slät, lila-rosa smet. Du kan välja att krydda den som en "vanlig" hummus med spiskummin eller så kan du låta rödbetssmaken få vara i fokus. Klart. Ät.

SERVERINGSFÖRLAG:
Ugnsbakad sötpotatis
Mungbönsgroddar (dessa brukar jag grodda - gör SÅHÄR)
Surkål
Rödbetsröra

söndag 20 mars 2016

Världens bästa chokladbollar

Av någon underlig anledning så blir jag extremt sötsugen när jag sitter och pluggar. Extra påtagligt blir det såhär i tentapluggstider när vårsolen blänger på mig utanför fönstret och påskhelgen tickar runt hörnet. Jag intalar mig att min hjärna behöver lite extra energi nu när den aktiveras så intensivt med läsning. Därför slängde jag ihop dessa chokladbollar lite snabbt. De här fantastiskt enkla godbitarna har jag gjort ett par gånger innan men har dessvärre inte lyckat fånga dem på bild innan jag (eller Oskar) ätit upp dem. Idag hann jag före med mobilkameran innan sötsuget tog över. Nu dricker jag kaffe och mumsar på mina glutenfria, sockerfria, nötfria och mejerifria chokladbollar. Helt veganska är de också. Framför allt är de väldigt goda och plånboksvänliga. Här kommer receptet.


Recept: CHOKLADBOLLAR

Ca 10 st

DU BEHÖVER:
80 gram dadlar (torkade eller färska) och/eller russin
2 msk kokosolja (alternativt smör)
1 msk kakao
1 msk carob *
1 msk kallt kaffe
1 dl havregryn **

En näve kokosflingor att rulla i

GÖR SÅHÄR:
Mixa dadlar, kokosolja, kakao, carob och kaffe i en matbredare tills de antar en kletig och hyfsat homogen smet. Om du använder färska dadlar behövs ingen matbredare, då kan du mosa ihop smeten med en gaffel. Om du använder torkade dadlar får du ha lite tålamod och låta maskinen jobba någon minut. Kanske får du stanna och putta ner lite smet från kanterna någon gång också. Blanda ihop smeten med havregryn i en bunke och arbeta ihop till en fastare deg (jag använder händerna). Forma 10 bollar och rulla dem i kokosflingor. Klart. Om du orkar vänta kan du kyla dem en stund.

NOTERINGAR:
* Kan bytas mot ytterligare 1 msk kakao.
** Använd glutenfria om du är känslig. Kan även bytas mot andra flingor som t.ex. quinoa eller bovete.

måndag 29 februari 2016

Krämig lins- och kikärtsgryta med smak av curry, banan och jordnötssmör

Jag blev gräsänka igen i förra veckan men som tur var hade jag finbesök hela helgen. Min barndomsvän Sandra var här och tog hand om mig. I fredags när hon kom slängde jag ihop en enkel vegetarisk lunch som både hon och jag blev väldigt förtjusta i. Den här grytan påminner faktiskt lite om en flygande Jakob i smakerna. Jag serverade den med zucchinipasta då jag hade ett gäng zucchinis i kylen men den är nog lika god till lite ris eller quinoa. Banan är en underskattad smakförhöjare i grytor faktiskt. Det ger en god sötma och en trevlig konsistens.


Recept: CURRYGRYTA MED KIKÄRTOR, RÖDA LINSER, BANAN & JORDNÖTSSMÖR

2-4 portioner (lite beroende på vad du har till)

DU BEHÖVER:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja att steka i
3 dl vatten
240 gram kokta kikärtor (1 fp, avrunnen vikt)
1 fp krossade tomater
1 dl röda linser

1 tsk curry
Chili flakes eller paprikapulver (för en lite mildare gryta)
1 kryddmått cayennpeppar
Svartpeppar, Örtsalt

1 msk jordnötssmör
1 mogen banan
Eventuellt en näve jordnötter

2 små / 1 stor zucchini eller valfri pastasort. Quinoa eller något gott ris passar också fint.

GÖR SÅHÄR:
Skala och hacka lök och vitlök. Värm olja i en gryta eller kastrull och fräs löken på medelvärme tills den är genomskinlig. Slå på vatten, krossade tomater, kikärtor och linser. Krydda med örtsalt, peppar, chili och curry. Låt puttra i ca 10 minuter eller tills linserna är sönderkokta. Spiralisera/hyvla zucchini eller koka pasta/ris/quinoa under tiden. Skiva bananen. Låt jordnötssmör och bananskivor koka med någon minut eller två innan du tar bort grytan från plattan. Smaka av och krydda mer vid behov. Servera med en näve nötter (jag kom på det efter bilderna är tagna).

måndag 22 februari 2016

Krispiga och gröna Mangoldrullar med krämig Jordnötssås

De här fantastiskt goda rullarna gjorde jag förra veckan men vi var borta i Stockholm i helgen så jag hann aldrig skriva ner receptet på dem. Här kommer dem i alla fall, min utmanare till vårrullar som normalt är gjorda med rispapper! Vi har haft lite dille på spring rolls det sista men har inte lyckats hitta några ekologiska rispapper. Därför tyckte jag det var kul att jag nu lyckats hitta på ett alternativ att variera med. Mangoldbladen fungerar utmärkt att använda som "omslag" till rullarna.


Recept: MANGOLDRULLAR med JORDNÖTSSÅS

För två personer

TILL JORDNÖTSSÅSEN BEHÖVER DU:
1 msk saft från citron
1 tsk soja
1 tsk honung
2 msk vatten
Svartpeppar
Ev lite salt (beroende på om jordnötssmöret är saltat) 

TILL RULLARNA BEHÖVER DU:
Ett knippe mangold
1/4 huvud rödkål
10 cm purjolök
2 morötter
1/2 paprika
1 avokado

GÖR SÅHÄR: Börja med jordnötssåsen. Rör ihop jordnötssmör, citronsaft, soja och honung tills det är väl blandat. Häll sedan i vatten och blanda ordentligt. Smaka av med svartpeppar (och eventuellt lite salt).

Skölj alla grönsaker. Skär av stammarna på mandoldbladen precis där själva bladet börjar. Strimla rödkål och purjolök fint. Skär morötterna i tändsticksstora bitar. Skär paprikan i avlånga bitar. Dela avokadon i mitten och gröp ur halvorna med en sked. Skär dem sedan i tunna strimlor. Fördela grönsaker och lite sås på ett blad mangold. Vik först in stjälken och sedan från kanterna. Rulla ihop till gröna små rullar. Ät dem hela eller dela dem på mitten och ställ dem med snittytan uppåt. Doppa i mer jordnötssås om du får över (eller gör en bytta till).

lördag 30 januari 2016

En helt vanlig, vegetarisk ärtsoppa

Ibland behöver det inte vara så krångligt att laga mat. Ibland är det skönt att inte vara nyskapande och att inte laga svår mat. Ärtsoppan har ätits i Sverige i många hundra år tillbaks. Det finns flera anledningar till att den lever kvar än idag. Den är billig, den är enkel och den är också förbannat god. Det enda som krävs är lite tid. Gula ärtor, som ju är basen i soppan är en lite bortglömd guldgruva tycker jag. Den odlas i Sverige, är lätt att få tag på som ekologisk, är billig och har väldigt bra näringsvärde. Gula ärtor innehåller 22 gram protein per 100 gram produkt. Jämfört med till exempel kyckling på ca 27 gram protein och ägg som faktiskt bara har 13 gram. Kusinen kikärtor innehåller ungefär 19 gram. Förutom allt jag nämnt ovan är det också en maträtt som är praktiskt att ha med sig i matlådan. Vi äter faktiskt ärtsoppa 2-3 gånger i månaden oftast. Ibland är det en gång i veckan till och med. Självklart är det på torsdagar detta sker då jag lever med en fantastiskt principfast man.

Vet du hur stort människors proteinbehov (generellt) är per dag? Många äter betydligt mer än de behöver faktiskt. Dagsbehovet är i snitt 0,8 gram per kilo. För en medelstor kvinna som jag som väger ca 60 kg är det alltså 48 gram. En portion av den här soppan ger ungefär 27,5 gram protein, vilket är nästan 60% av mitt dagsbehov. Och det är ETT av mina mål mat på en dag.


Recept: VEGETARISK (Vegansk) ÄRTSOPPA

4 portioner

DU BEHÖVER:
500 gram ekologiska gula ärtor
1 stor eller 2 mindre ekologiska gula lökar
1,5 liter grönsaksbuljong
Ungefär 1 tsk salt
Timjan efter behag
Kanske lite örtsalt

Senap
Ännu mer timjan

GÖR SÅHÄR:
Lägg ärtorna i blöt i en stor bunke på morgonen samma dag eller kvällen innan. Bra om de får ligga i blöt sisådär 10 timmar i alla fall (8-12 går också bra). Det gör ingenting om det blir längre tid heller.

Sila av ärtorna i ett durkslag. Koka upp vatten till buljongen. Jag brukar koka upp vattnet i vattenkokare då det går snabbare och är mer energieffektivt. Skala under tiden löken och skär i klyftor. Tillsätt vatten, buljong, ärtor, lök och salt i en stor kastrull eller gryta. Låt puttra under lock i ungefär 1,5 timme. Ta av locket och rör någon gång då och då. Skal från ärtorna kommer samlas på ytan men det kommer koka ihop med soppan när du rör runt så det finns ingen anledning att plocka upp dem. Smaka av med några nypor timjan och eventuellt lite örtsalt. Servera med senap och timjan. Det behövs alltid mer timjan än du tror. Soppan "sätter sig" och tjocknar i takt med att den svalnar. 

NOTERINGAR: Soppan kan först verka lite lös när den är nykokt. Tips kan vara att låta den stå på spisen (med plattan avstäng) en liten stund innan den äts om du vill ha den tjockare. Du kan också ta av locket när den har ungefär 10 minuter kvar att koka för att låta lite vätska dunsta bort.

fredag 22 januari 2016

Copy Cat: Marabou frukt & Mandel (Chokladbräck med Russin & Mandel)

Det finns faktiskt en choklad från Marabou som både jag och Oskar fullkomligt älskar. Det är deras chokladkaka med "frukt & mandel". När jag var liten förstod jag inte hur någon kunde förstöra god choklad genom att pilla in äckliga russin och nötter. Nu i vuxen ålder förstår jag precis. Det är ju genialt. Jag tycker dock att chokladen från Marabou är alldeles för söt. Den är dessutom inte ekologisk och har betydligt fler konstiga ingredienser än jag vill känna till. Därför har jag gjort en egen variant som blev supergod. Om du inte gillar just russin och mandel kan du byta ut dem mot andra godsaker som till exempel valnötter och gojibär.

Vi var lite för glupska, så tyvärr han jag inte ta någon bild innan vi skurit upp och smakat...


Recept: CHOKLADBRÄCK med RUSSIN & MANDEL

En 200 grams chokladkaka

DU BEHÖVER:
100 gram valfri choklad (jag använder 70% eko-choklad)
50 gram ekologiska mandlar
50 gram ekologiska russin

GÖR SÅHÄR:
Smält chokladen i vattenbad och dra sedan bort kastrullen från värmen. Rör ner mandlar och russin i chokladen. Häll upp i formar, på bakplåtspapper eller dyligt. Någonting med glatt yta så att det enkelt går att få loss sen. Jag använde en ugnsform. Ställ in chokladen i kylen tills den har stelnat. Det tar ca 30-60 minuter. Därefter kan chokladen förvaras i kyl eller i rumstemperatur. Skär upp i bitar om du har gjort en stor kaka som jag. Njut av choklad till kaffet eller lyxa till det framför fredagsfilmen!

NOTERINGAR:
All choklad med minst 70% kakao är mjölkfria.

onsdag 13 januari 2016

Ugnsbakad Äppelkanelgröt till frukost, lunch och middag.

Jag lyser med min frånvaro här i bloggen för jag gräver ner mig i tentaplugg för tillfället. Jag kommer tillbaks nästa vecka, jag lovar. Idag tänkte jag bara snabbt tipsa om att gröt kan vid tidspress och en tight studentbudget ätas till fler mål än frukost. Jag som för tillfället lider av båda ovanstående har den här veckan haft ugnsbakad äppelgröt både på frukosttallriken och i lunchlådan.

Receptet hittar du HÄR.

söndag 3 januari 2016

Den bortglömda Rågmjölsgröten

Efter att jag och Oskar förälskade oss i julkalendern så har vi även kollat på båda säsongerna av historieätarna. Jag tycker det är superkul att se hur människor åt förr och hur långt bak i tiden vissa saker vi äter faktiskt sträcker sig. En grej som vi tydligen har ätit i många hundra år tillbaks är olika sorters gröt till frukost. Den vanligaste grötformen idag är havregrynsgröt men jag fick upp ögonen för flera andra varianter som jag blev sugen på att testa. En utav dem var rågmjölsgröt. Jag slog upp ett grundrecept i en av mina gamla kokböcker och njöt i morse av en fantastiskt god gröt. Samtidigt som gröt gjord på mjöl blir fantastiskt krämig och len så får den här också ett gott tuggmotstånd tack vare det grovmalda mjölet. Det tar några minuter längre att koka än vanlig havregrynsgröt men jag kan lova dig att det är värt det. Toppa med äppelmos eller en god sylt och du är hemma!

Andra tips på gröt finns under etiketten "gröt" som finns en bit ner i högra spalten i bloggen (och längst ner i det här inlägget). Du kan också gå in under fliken recept och kika under rubriken frukost.


RÅGMJÖLSGRÖT med ÄPPELMOS & PUMPAFRÖN

1 portion

DU BEHÖVER:
3/4 dl ekologiskt grovmalet rågmjöl
2,5 dl vatten
1 krm salt

GÖR SÅHÄR:
Koka upp alla ingredienser och rör om lite grann. Låt gröten puttra 8-10 minuter på svag värme (så att det bubblar lite lätt bara) och rör om emellanåt. Gröten tjocknar/stelnar lite mer när den svalnar.

SERVERINGSFÖRSLAG: Jag åt det med hemmagjort, osötat äppelmos (recept HÄR), lite pumpafrön och en skvätt sojamjölk. Ett annat förslag är rå blåbärssylt (recept HÄR).

Pin it