TRANSLATE THE BLOG

fredag 26 augusti 2016

Rågbröd med surdeg och massa goda frön

Jag har ganska nyligen börjat leka med surdeg här hemma och hittills "bara" följt recept och dessutom bakat med enbart mjöl. Jag var lite sugen på att försöka mig på ett rågbröd med lite frön och rågkross och insåg med förtjusning att jag lyckades ganska bra. Jag insåg också att det är livsfarligt att baka gott bröd när man är ensam hemma för det är lätt gjort att äta fem mackor med smör till mellanmål bara för att det är gott. Om du vill ha nybakt bröd till kvällen så är det bara att starta på kvällen istället för på morgonen som det står i receptet.

Jag har använt rågsurdeg som jag uppfostrat själv här hemma efter att jag ärvde en liten startklick från en vän. Om du inte har en vän som bakar med surdeg kan du enkelt göra en egen eller köpa färdig i butik. Jag tänker inte förklara här hur man gör en rågsurdeg från grunden men om du googlar på det kommer du få en massa bra förklaringar. Viktigt är att se till att din surdeg är aktiv och igång innan du sätter igång. Den ska lukta svagt syrligt och bubbla men det ska inte lukta för surt. 

Förutom att surdegsbröd är fantastiskt saftigt och gott så finns det en hel del andra fördelar med surdegen. En väldigt praktiskt sak är att bröden får längre hållbarhet än annat bröd. Det får också tack vare sin komplexa kolhydratstruktur och höga halt av olika syror ett lägre GI-värde än bröd bakade med till exempel jäst. Det här för att det tas upp långsammare från magtarmkanalen vilket gör att ditt blodsocker inte skjuter i höjden på samma sätt som om du äter "vanligt bröd". Som en bonus ger det också en längre mättnadskänsla.

Surdeg bildas när vatten och mjöl får stå tillsammans och bekanta sig med varandra i rumstemperatur. Då bildas nyttiga mjölksyrebakterier och jästsvampar. Bakterierna som bildas är främst laktobaciller och det är alltså sådana som finns i typ Proviva, Verums "hälsofil", Sempers magdroppar (som man ger till kolikbarn), kosttillskott och så vidare. Förutom mjölksyra bildas även ättiksyra vilken ger brödet ett effektivt skydd mot mögel. Tack vare (bland annat) mjölksyran och ättiksyran får brödet ett ganska lågt pH vilket också bidrar till längre hållbarhet.


Recept: RÅGBRÖD med RÅGSURDEG

2 st bröd
Använd helst ekologiska ingredienser!

DU BEHÖVER:
300 gram aktiv rågsurdeg
eller
100 gram rågsurdegsgrund
+ 100 gram fint rågmjöl
+ 100 gram vatten

7 dl vatten
300 gram rågmjöl
300 gram vetemjöl special
300 gram rågkross
1 msk salt
2,5 dl blandade frön (jag använda idag linfrön och solroskärnor)

+ Smör till formen, och att bre på mackan

DAG 1 MORGON (det här steget är om du inte har 300 gram färdig och aktiv rågsurdeg): Blanda 100 gram rågsurdegsgrund med 100 gram mjöl och 100 gram vatten i en skål eller bunke. Rör ut surdegen ordentligt och täck över. Låt stå till kvällen (ca 12 timmar).

DAG 1 KVÄLL: Blanda resten av de torra ingredienserna i en stor bunke. Rör ut den aktiva surdegen i vatten och blanda därefter ihop detta med det torra. Blanda ordentligt så att eventuella klumpar rörs ut och så att surdegen fördelas jämnt i den lösa degen. Sleva upp i två smorda brödformar á 1,5 liter. Täck över formarna så att det blir lufttätt och låt bröden jäsa i ca 12 timmar.

DAG 2 MORGON: Sätt ugnen på 200 grader. Nagga bröden med en lång sticka. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 75 minuter. Låt dem svalna helt innan du skär upp dem. Bäst är de faktiskt dagen efter men oftast orkar man inte vänta så länge. Bre på ett tjockt lager smör och njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it