TRANSLATE THE BLOG

måndag 9 februari 2015

Quinoabröd med Chiafrön

Jag experimenterade med ett nytt veganskt och glutenfritt bröd i helgen och resultatet blev faktiskt väldigt bra. Det blev saftigt och gott men och inte lika tungt som ett fröbröd kan vara. Jag bakade ut det i en brödform och skar det sedan i skivor som jag frös in. Jag tycker det är smidigt att ha några skivor bröd i en låda i frysen redo som jag kan ta upp och äta till frukost, soppa eller bara som mellanmål. Det här brödet är helt naturligt glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt samt äggfritt. Det är väldigt allergivänligt med andra ord!

Många glutenfria bröd och andra produkter har ofta (i mina ögon) ett stort problem. De innehåller ofta väldigt mycket socker och konstiga tillsatser som gör att de får ett väldigt högt GI. Visst om du är tvungen att äta glutenfritt för att du har celiaki och vill kunna köpa färdiga produkter så förstår jag att det inte finns så mycket alternativ. Om du däremot vill undvika gluten för att du tror att det inte är speciellt hälsosamt för din kropp, då är det klokt att läsa en extra gång på innehållsförteckningen innan du köper produkter. Eller baka själv om du har tid! Det här brödet har en avsevärt mycket bättre effekt på blodsockret än vad glutenfria köpebröd ofta har.


Recept: QUINOABRÖD med CHIAFRÖN

1 Bröd

DU BEHÖVER:
300 gram (3 1/4 dl) okokt quinoa, hirs går också bra
60 gram (3/4 dl) chiafrön
250 ml vatten
50 ml valfri matolja
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
Juice från 1/2 citron, eller 2 msk äppelcidervinäger

DAG 1:
Lägg quinoan i rikligt med vatten i en bunke över natten. Ställ i kylen eller mörkt i rumstemperatur. Det är bra om det får ligga i blöt åtminstone 8-12 timmar. Mina låg i blöt ett helt dygn. Lägg chiafrön i blöt i en egen liten skål med 250 ml vatten.

DAG 2:
Sätt ugnen på 160 grader. Häll av vattnet från quinoan och låt det rinna av ordentligt (i en finmaskig sil till exempel). Flytta över quinoan till en matbredare. Tillsätt de blötlagda chiafröna (rör gärna om några varv innan), olivolja, bikarbonat, salt och vinäger / citronjuice. Mixa några minuter. Häll upp i en brödform (penslad med olja eller bakplåtsklädd). Baka 1 1/2 timmar i mitten av ugnen. Låt brödet svalna ca 30 min i formen. Ta sedan upp brödet och låt det svalna helt på ett galler.

NOTERINGAR:
Strö över lite sesamfrön eller solroskärnor på toppen innan gräddning om du vill.
Jag har tänkt prova använda receptet som pizzabas i framtiden!

FÖRE GRÄDDNING

4 kommentarer:

 1. Men det verkar ju helt fantastiskt detta bröd!

  Måste prova att baka:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag! Hoppas du gillar det :)

   Radera
 2. Vad fyller oljan för funktion? Kan man dra ner lite på den tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm ja det kan du säkert göra men i så fall byta ut mot någon annan vätska :) Det kan hända att det inte håller ihop lika bra om du tar bort för mycket, men prova du och återkom gärna med resultat :D!

   Radera

Pin it