TRANSLATE THE BLOG

måndag 23 februari 2015

Guldmjölk - En yogisk helande dryck!

Gurkmeja sägs vara en av våra mest potenta livsmedel gällande dess antiinflammatoriska effekt. Utöver det så sägs den även ha en naturligt smärtlindrande och antibakteriell effekt, hjälpa till med matsmältningen osv. Jag har varit lite krasslig i helgen och har därför ett par dagar druckit något som kallas för guldmjölk till frukost. Namnet kommer dels från dess färg (gurkmeja) men också på grund av dess betrodda hälsoeffekter. I många år har människor runtom i världen druckit guldmjölk när de varit förkylda, varit förstoppade, haft ont i halsen, varit nedstämda, haft huvudvärk och vid en rad andra åkommor i hopp om att denna gyllene dryck ska hjälpa dem. Det är framför allt inom Yogans Ayurveda (indisk läkekonst) som drycken är speciellt känd och används mycket.


Recept: GURKMEJA-PASTA

1 burk

DU BEHÖVER:
1/2 dl gurkmeja
1 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar

GÖR SÅHÄR:
Blanda allt i en liten kastrull och koka upp. Låt det sjuda några minuter tills smeten reduceras till en pasta. Förvara i en lufttät glasburk i kylen.

Recept: GULDMJÖLK

1 kopp

DU BEHÖVER:
2,5 dl mandelmjölk (alt. kokosmjölk eller havremjölk)
0,5-1 tsk gurkmeja-pasta (beroende på din smak)
1 tsk kokosolja (alt. mandelolja/sesamolja)
1 tsk honung eller agave
Ev  en nypa kanel/muskot/ingefära

GÖR SÅHÄR:
Koka upp allting under omrörning. Dra bort från värmen så fort det börjar bubbla. Tillsätt honung samt om du vill ha någon smaksättning. Drick. Rör om emellanåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it