TRANSLATE THE BLOG

fredag 27 februari 2015

Vegansk ostdipp till fredagsmyset!

Du kan aldrig gissa vad den här veganska ostdippen innehåller, eller hur? Huvudinnehållet är faktiskt grönsaker, lite näringsjäst och vätska! Eftersom potatis innehåller en hel del stärkelse håller såsen ihop fint och blir ganska lik en smält ostsås när den är varm. Den stelnar något när den kyls. Alltså fungerar den här osten som vilken smältost som helst! Den här går att använda som en ostsås i matlagning, till hamburgare eller som varm/kall dipp till dina nachos.


Vegansk ostdipp

1 stor eller 2 små morötter (100-150 gram)
4 st medelstora potatisar (300-400 gram)
1 tsk salt
1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk citronjuice eller äppelcidervinäger
1/2 dl näringsjäst
1 krm Cayennpeppar
1 krm Paprikakrydda
Ev 1-2 pressade vitlöksklyftor
Ev 1 hackad gul lök
  1. Borsta/skölj morot och potatis. Skala potatis (och morot om du tycker det behövs). Skär grönsakerna i sockerbitsstora bitar. Lägg grönsaker i kastrull och fyll på med vatten så att det täcker allting. Koka upp med salt. Låt koka 15-20 min eller tills grönsaker är ordentligt mjuka (ju mjukare du kokar grönsakerna desto lättare är det att få osten slät). Häll av vattnet.
  2. Mixa grönsakerna med övriga ingredienser slätt i en matbredare eller med stavmixer. Smaka av med mer salt om du tycker det behövs.
  3. Nu när såsen är varm kommer den vara som smält ost ungefär men när det svalnar kommer såsen stelna något. Det går superbra att värma upp den igen sedan om du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it