TRANSLATE THE BLOG

måndag 12 december 2016

Enkelt rågbröd med smaker från julen!

Jag gillar verkligen att baka med surdeg och att processen med matlagning får sträcka sig över flera dagar. Ibland har man dock mer ont om tid, speciellt såhär i juletider. Då är det skönt att ha lite snabbare recept att plocka fram. Därför bjuder jag er på mitt snabba bikarbonatsbröd med massa råg och smak av jul. Om du vill ha ett mer neutralt bröd så byter du bara ölen mot vatten och struntar i kryddnejlika, ingefära och pomerans.


Recept: GROVT BRÖD MED VÖRTSMAK

1 bröd

DU BEHÖVER:
5 dl porter
1 dl rågkross
1/2 dl linfrön
2 pomeransskal

4 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
1,5 dl rågkli (eller annat kli som kruskakli eller havrekli)
1/2 dl russin
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk ingefära
1 tsk salt

1/2 dl sirap

GÖR SÅHÄR:
Blötlägg rågkross, linfrön och pomeransskal i ölen. Låt stå i minst 4 timmar men gärna längre än så.

Placera gallret längst ned i ugnen och sätt den på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Fiska upp pomeransskalen och känn så att de har blivit mjuka. Om de inte är tillräckligt mjuka för att skära i kan du skålla dem lite snabbt. Skrapa därefter bort det vita från dem och hacka dem i små bitar. Rör ner pomeransbitar och sirap i rågkrossblandningen. Häll därefter ner allting i bunken med de torra ingredienserna och rör runt ordentligt.

Sleva upp smeten i en oljad/smörad brödform (1,5 liter). Grädda brödet i 80 minuter. Låt svalna i sin form. Det bästa är att vänta till dagen efter med att skära upp brödet, för annars kommer det inte hålla ihop lika fint. Om du är alldeles för otålig, vänta åtminstone tills brödet är HELT svalt. Använd sedan en vass, slipad kniv (det vills säga inte en tandad brödkniv) när du skär upp det.

En ytterligare anledning till att inte skära upp ett bröd när det fortfarande är varmt är för att då släpper du ut en massa ångor (vätska) vilket kommer göra ditt bröd torrare. Så är det i princip med alla surdegsbröd och rågbröd. Att det helst skall bakas dagen innan det skärs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it