TRANSLATE THE BLOG

torsdag 9 juni 2016

Sommarlov! Och krämig tapenade på Gröna Oliver och Vita bönor

Tapenade är en fantastiskt god sak som är väldigt gott på mackan. Att tillsätta vita bönor gör att du får med lite nyttiga kostfibrer, ökar proteininnehållet plus att du får en större volym för en billigare peng. Framför allt det sistnämnda kan vara väldigt fördelaktigt såhär i väntan på skatteåterbäringen i en students liv. Jag har faktiskt de senaste månaderna börjat äta alltmer knäckebröd och rågbröd och förutom favoritpåläggen avokado och skivat ägg så är det fantastiskt trevligt med en god röra. Sältan och umamismaken från kapris och gröna oliver gifter sig kanonfint med skivad tomat på en skiva danskt rågbröd. Det var en jättebra uppladdning som frukost i morse inför en heldagsutbildning inomhus med journalsystem och läkemedelsmodul. Ja det har jag nog glömt säga, jag har sommarlov nu! Eller i alla fall några dagar till. På måndag börjar jag mitt första vikariat som underläkare på Universistetssjukhuset i Örebro. Jag sitter i skrivande stund på tåget ner till mina föräldrar på västkusten för lite återhämtning. Precis innan jag promenerade till stationen tryckte jag snabbt i mig en smörgås med den här krämiga röran! Pröva själva vettja, så förstår ni varför.


Recept: BÖNTAPENADE på VITA BÖNOR & GRÖNA OLIVER

1 stor burk

DU BEHÖVER:
3 dl vita bönor (1 fp om du använder färdigkokta)
2 dl (ca 160 gram) gröna urkärnade oliver
2 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1-2 msk olivolja
En skvätt vitvinsvinäger
Svartpeppar
Salt

Förslag på tillbehör: 
Rågbröd
Skivad tomat
Färsk basilika
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR:
Lägg bönor, oliver och kapris i en matbredare. Pressa eller hacka vitlöksklyftorna. Börja med någon sked olivolja sätt igång matbredaren. Stanna till, skrapa ner från sidorna och kör igång igen. Tillsätt vinäger, peppar och salt. Kör något varv till. Ta lite mer olja om du vill ha den lite krämigare och smaka eventuellt av med mer kryddor/kapris. Sleva upp i en glasburk och bre sedan ett tjockt lager tapenade på en skiva gott bröd. Toppa med favoritgrönsaker och lite nymalen svartpeppar eller örtsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it