TRANSLATE THE BLOG

tisdag 12 april 2016

Hemmagjort / hemmakärnat smör

Jag och Joanna hade i helgen middag för våra karlar och lagade då en maträtt med en skvätt vispgrädde i. Idag kikade jag på förpackningen och såg att den gick ut igår (enligt märkningen). Vi hade inga planer på att använda den här i de närmsta dagarna så därför passade jag på att vispa ("kärna") smör av de 2 dl grädde som fanns kvar. Det är fantastiskt enkelt och blir väldigt gott. Det förlänger också hållbarheten eftersom du vispar bort kärnmjölken och bara får mjölkfett (plus en gnutta mjölkprotein) kvar. Smör är i princip laktosfritt och tolereras ofta väl även av de som är lite känsliga. Om grädden har surnat en aning är det ingen fara - smöret blir till och med godare då.

Innan ni får instruktioner om hur en vispar eget smör tänkte jag ha lite datumskola med er. Ni som kan skillnaden mellan "bäst före" och "sista förbrukningsdag" kan skrolla ner till smörvispningen. Ni andra - LÄS detta först.
BÄST FÖRE = Märkning på hur länge tillverkaren tycker att produkten är bäst, dvs håller bäst kvalitét. Produkter håller ofta mycket längre än vad som står. Om vi tar vanliga ägg till exempel. Bäst före-märkningen är standardiserad till 28 dagar men om man förvarar sina ägg i kyl håller de utan problem i 2-3 månader. Det är alltså ingen fara att äta ett ägg 1 månad efter bäst före datum.
SISTA FÖRBRUKNINGSDAG = Då är det förenat med hälsofara att äta produkten efter utsatt datum. Gäller ofta produkter som färsk fisk, rå kyckling och andra köttprodukter. 
"Bäst före"-märkningen säger alltså egentligen ingenting om hur bra eller dålig produkten är. Det slängs så onödigt mycket mat för att folk tror att den är dålig. Använd sunt förnuft och lukta och smaka först. Finns inga ursäkter att göra på annat vis. Att slänga en förpackning livsmedel för att det står att "den har gått ut" utan att använda sina sinnen för att undersöka varan är direkt korkat tycker jag. Vissa produkter, som kött till exempel är dessutom ofta som bäst och mörast när de närmar sig sitt bäst före datum.


Recept: KÄRNAT (Vispat) SMÖR


DU BEHÖVER:
40%-ig ekologisk vispgrädde
Elvisp
En finmaskig sil
En gnutta havssalt

GÖR SÅHÄR:
Vispa grädden i en bunke med hög kant. Först blir det helt vanlig "vispad grädde", då fortsätter du vispa. Efter en stund börjar grädden tjockna och klumpa ihop sig och kärnmjölk separeras från fettet. Vispa lite till så att all mjölk separeras från smörfettet. Häll av mjölken. Jag brukar ta smörklumpen i handen och skölja under kallt vatten samtidigt som jag masserar ut den sista mjölken. Du kan också massera smöret i en skål med vatten, hälla av vattnet och upprepa tills vattnet klarnar. Smaksätt eventuellt med lite salt om så önskas. 

NOTERINGAR:
För ett ännu "krämigare" och mer bredvänligt smör kan du vispa det med en skvätt neutral rapsolja eller en god olivolja. Fantastiskt gott att bre på en smörgås eller knäckemacka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it