TRANSLATE THE BLOG

lördag 30 januari 2016

En helt vanlig, vegetarisk ärtsoppa

Ibland behöver det inte vara så krångligt att laga mat. Ibland är det skönt att inte vara nyskapande och att inte laga svår mat. Ärtsoppan har ätits i Sverige i många hundra år tillbaks. Det finns flera anledningar till att den lever kvar än idag. Den är billig, den är enkel och den är också förbannat god. Det enda som krävs är lite tid. Gula ärtor, som ju är basen i soppan är en lite bortglömd guldgruva tycker jag. Den odlas i Sverige, är lätt att få tag på som ekologisk, är billig och har väldigt bra näringsvärde. Gula ärtor innehåller 22 gram protein per 100 gram produkt. Jämfört med till exempel kyckling på ca 27 gram protein och ägg som faktiskt bara har 13 gram. Kusinen kikärtor innehåller ungefär 19 gram. Förutom allt jag nämnt ovan är det också en maträtt som är praktiskt att ha med sig i matlådan. Vi äter faktiskt ärtsoppa 2-3 gånger i månaden oftast. Ibland är det en gång i veckan till och med. Självklart är det på torsdagar detta sker då jag lever med en fantastiskt principfast man.

Vet du hur stort människors proteinbehov (generellt) är per dag? Många äter betydligt mer än de behöver faktiskt. Dagsbehovet är i snitt 0,8 gram per kilo. För en medelstor kvinna som jag som väger ca 60 kg är det alltså 48 gram. En portion av den här soppan ger ungefär 27,5 gram protein, vilket är nästan 60% av mitt dagsbehov. Och det är ETT av mina mål mat på en dag.


Recept: VEGETARISK (Vegansk) ÄRTSOPPA

4 portioner

DU BEHÖVER:
500 gram ekologiska gula ärtor
1 stor eller 2 mindre ekologiska gula lökar
1,5 liter grönsaksbuljong
Ungefär 1 tsk salt
Timjan efter behag
Kanske lite örtsalt

Senap
Ännu mer timjan

GÖR SÅHÄR:
Lägg ärtorna i blöt i en stor bunke på morgonen samma dag eller kvällen innan. Bra om de får ligga i blöt sisådär 10 timmar i alla fall (8-12 går också bra). Det gör ingenting om det blir längre tid heller.

Sila av ärtorna i ett durkslag. Koka upp vatten till buljongen. Jag brukar koka upp vattnet i vattenkokare då det går snabbare och är mer energieffektivt. Skala under tiden löken och skär i klyftor. Tillsätt vatten, buljong, ärtor, lök och salt i en stor kastrull eller gryta. Låt puttra under lock i ungefär 1,5 timme. Ta av locket och rör någon gång då och då. Skal från ärtorna kommer samlas på ytan men det kommer koka ihop med soppan när du rör runt så det finns ingen anledning att plocka upp dem. Smaka av med några nypor timjan och eventuellt lite örtsalt. Servera med senap och timjan. Det behövs alltid mer timjan än du tror. Soppan "sätter sig" och tjocknar i takt med att den svalnar. 

NOTERINGAR: Soppan kan först verka lite lös när den är nykokt. Tips kan vara att låta den stå på spisen (med plattan avstäng) en liten stund innan den äts om du vill ha den tjockare. Du kan också ta av locket när den har ungefär 10 minuter kvar att koka för att låta lite vätska dunsta bort.

2 kommentarer:

 1. Hej! Jag har en vegansk youtubekanal och ska prata om gula ärtor i nästa avsnitt av min serie "fattiga veckan". Får jag använda mig av din bild på ärtsoppa i det avsnittet? Jag tyckte den var så fin :) Länkar såklart till din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!
   Självklart får du göra det, vad roligt att du gillar bilden =)!

   Radera

Pin it