Sidor



TRANSLATE THE BLOG

söndag 20 december 2015

Fjärde advent: Glutenfri grönkålspaj på solros- och havrebrotten

Julvädret lyser med sin frånvaro så vi kompenserade genom att tjuvstarta med julmaten idag. Gratinerad kålrot (recept HÄR), kokt brysselkål, frukt- och nötbröd (recept dyker kanske upp här i bloggen längre fram) och dagens experiment: glutenfri, nötfri och mejerifri Grönkålspaj. Jag gjorde pajskalet på havre och solroskärnor men om du gillar min andra pajbotten på mandelmjöl och rismjöl bättre kan du såklart använda den istället (recept HÄR). Fler julrecept hittar du under fliken recept, längst ner på sidan, eller under etiketterna "julmat" och "julgodis" om du skrollar ner i högerspalten av bloggen.


Recept: GRÖNKÅLSPAJ på SOLROS- och HAVREBOTTEN

24 cm pajform

DU BEHÖVER:
2 dl havregryn *
1 dl solroskärnor *
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1/2 dl vatten
1/2 dl kokosolja

2 liter grönkål (ca 16 blad)
2 rödlökar
1 klick smör eller olja att steka i
1 sked honung

3 ägg
2 dl vatten + 1 msk solroskärnor **
Salt, svartpeppar

GÖR SÅHÄR:
Mal havregryn och solroskärnor i en kaffekvarn till ett fint mjöl. Blanda mjölet med potatismjöl och salt i en bunke. Rör ned vatten och kokosolja och arbeta igenom degen tills allting är väl blandat (jag brukar använda händerna). Forma till en stor boll och ställ in bunken i kylen. 

Repa under tiden grönkålen och hacka den grovt. Koka den några minuter i lättsaltat vatten och häll sedan av vattnet. Skala och grovhacka rödlöken. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Stek löken och kålen tills kålen börjar dra ihop sig och löken blir mjuk. Tillsätt lite honung och fräs några minuter till. 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen ur kylen och tryck ut den jämnt i en pajform. Nagga den lite lätt och förgrädda skalet i 10 minuter. Mixa solroskärnor och vatten. Vispa upp äggen och vispa ner solroskärnmjölk. Salta och peppra efter behag. Ta ut pajskalet och sänk ugnen till 180 grader. Fyll skalet med kålen och löken. Häll över äggstanningen och ställ in i ugnen i 20 minuter. Ta ut och ät. 

NOTERINGAR:
* Kan bytas ut mot havremjöl och/eller mandelmjöl.
** Du kan givetvis använda någon annan mjölk  (t.ex. havre, mandel eller kokos).

söndag 13 december 2015

Tredje advent & Lucia: Fröpepparkakor

Oskar är väldigt principfast när det kommer till traditioner. På Lucia är det lussebullar med varm choklad och vispad grädde till frukost som gäller, gärna framför någon julfilm i soffan. Det här fick jag lära mig den hårda vägen under vår första Lucia tillsammans när jag inte kände till det här. Då hade jag helt plötsligt en ledsen liten pojke hemma som inte fick börja dagen med saffransbullar och varm choklad. Nu har jag dock lärt mig vad som gäller på Lucia vilket resulterade i soff-frukost framför Ensam Hemma II.

Vissa saker går dock att rucka lite grann på faktiskt. Det dricks ganska mycket glögg hemma hos oss nu under december och till den äter Oskar gärna en hög med pepparkakor. Han har liksom inget stopp när det kommer till sockerintag... Jag har därför har mixtrat fram en lite nyttigare variant som jag lurat på honom. De är busenkla att göra och passar lika bra till glöggen, som mellanmål eller på ostbrickan. Knapriga, lite söta och kryddiga men också glutenfria, naturligt sötade och helt växtbaserade. De ska såklart inte jämföras med vanliga pepparkakor utan de här är fröknäcken med smak av pepparkaka. Ett utmärkt komplement till vanliga pepparkakor! Om du är sugen på mer vanliga pepparkor men som är lite nyttigare har du mitt recept från förra julen HÄR.

För er som inte känner till vad skrädmjöl är så har ni verkligen missat något. Det är en anrik metod som introducerades på 1600-talet för att ta tillvara på havren och förlänga dess hållbarhet. Hela havrekärnor rostas i vedeldade ugnar och mals därefter till ett mjöl. Det är alltså egentligen bara havremjöl som är rostat, vilket ger det en helt annan smak än vanligt havremjöl. Det kan användas till gröt, välling och bakning. Jag rekommenderar er verkligen att prova om ni inte gjort det! Sock jag skrivit innan är havre ett glutenfritt sädesslag till skillnad från råg, korn och vete.


Recept: FRÖPEPPARKAKOR med SKRÄDMJÖL

1 plåt

DU BEHÖVER:
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
3/4 dl skrädmjöl
3/4 dl kokossocker
1 msk psylliumhusk
1 msk pepparkakskryddor (recept HÄR)

2,5 dl vatten
1 msk kokosolja

GÖR SÅHÄR:
150 grader. Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vatten, rör ner kokosoljan så den smälter. Blanda snabbt ihop oljevattnet med de torra ingredienserna till en jämnt smet. Bred ut på ett bakplåtspapper, försök få det så jämnt som möjligt. // Grädda i 20 minuter, ta sedan ut plåten och skär knäcket i bitar. Ställ in plåten i 20-30 minuter till. Stäng sedan av ugnen, ta ut plåten och vänd bitarna upp och ned. Ställ in i ugnen och låt dem gräddas lite i på eftervärmen, gärna med luckan på glänt så att de får ångas av.

NOTERINGAR:
Har du inte skrädmjöl kan du byta ut det mot vanligt havremjöl eller bovetemjöl.
Jag brukar köpa kokossocker HÄR, du kan även byta ut det mot ekologiskt råsocker om du vill.

söndag 6 december 2015

Andra advent: Soffhäng & Ischoklad med smak av After Eight!

Advent hemma hos oss en sådan här regnruskig söndag innebär soffhäng med filmer och godis hela dagen. Jag gjorde ett gäng med ischoklad på förmiddagen som vi smaskat i oss. Förra året smaksatte jag dessa med zest från apelsin men idag provade jag istället med pepparmyntolja, vilket gav dem en fantastisk smak av after eight. För fler julrecept, klicka på fliken recept och skrolla längst ner på sidan. För ett annat recept på ischoklad som görs från grunden, utan färdig choklad, klicka HÄR.


Recept: ISCHOKLAD MED APELSINSMAK eller PEPPARMINT

Ca 50-60 st

DU BEHÖVER:
50 gram ekologisk kokosolja
150 gram ekologisk mörk choklad (minst 70%)

Välj en av smaksättningarna (eller smaksätt hälften med den ena):
Zest från 1/2 apelsin
Några droppar pepparmyntolja

GÖR SÅHÄR: Gör ett vattenbad och lägg i kokosoljan och chokladen i bitar. Låt det smälta under omrörning. Riv under tiden skalet från apelsinen och rör ner det i smeten när allt har smällt alternativt droppa i lite pepparmyntolja. Fördela i formar och ställ kallt så att de får stelna. Klart, superenkelt och fantastiskt gott!

NOTERING:
Ekologisk mörk choklad i olika varianter finns HÄR.
Om du inte hittar kokosolja i din butik så finns det HÄR

söndag 29 november 2015

Första adventsfrukost: Pepparkakskryddad Ugnsrostad Musli

Äntligen första advent! Jag är en människa som fullkomligt älskar julen och traditioner. Att pyssla, baka, och mysa till förbannelse är ju det bästa som finns. Den senaste tiden har jag ätit en del granola (det vill säga ugnsrostad musli) som frukost på helgerna och har lyckats mixtra fram ett recept som jag känner mig väldigt nöjd med. Basen är helt osötad men det finns utrymme för att tillsätta lite honung eller lönnsirap för den som vill. Idag kryddade jag den med pepparkakskryddor vilket blev himmelskt gott. En kopp chai-te och en skål fil med den är ljuvliga pepparkaksdrömmen var en underbar start på första advent. Det blev en skål till senare på eftermiddagen med.


Recept: PEPPARKAKSKRYDDAD GRANOLA

1 liter

DU BEHÖVER:
7,5 dl havregryn
1 dl blandade mandlar
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
2 msk pepparkakskrydda (recept HÄR)
En nypa himalayasalt
3 msk vatten
2 msk kokosolja
2 mogna bananer

GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mixa bananer med vatten och olja. Rör ner den blöta blandningen i det torra och blanda runt ordentligt. Fördela ut på en oljad plåt. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter, försök under den tiden att öppna ugnsluckan och röra runt lite ungefär två gånger. Låt svalna och ät sedan med fil, yoghurt eller någon mjölk (jag tycker det är väldigt gott med havremjölk). Förvara det som blir över i en luffttät burk.

NOTERINGAR:
Om du vill ha den lite sötare kan du byta ut allt eller lite av vattnet mot lönnsirap eller honung.
Om du vill göra den nötfri så kan du till exempel byta ut mandlarna mot pumpakärnor.
Tips: För att det ska bli lite billigare brukar jag köpa storpack med ekomandlar HÄRIFRÅN.

Hemmagjord Pepparkakskrydda

Att köpa färdigblandad pepparkakskrydda förstår jag kan vara smidigt. Speciellt om de kryddorna som ingår inte är något som brukar finnas i ens skafferi vanligtvis. Jag tycker dock att det är mycket smidigare att göra egen, dels för att det blir billigare, och dels för att det är lättare att anpassa mängden. Dessutom vill jag gärna använda ekologiska kryddor och jag har ännu inte sett någon ekologisk pepparkakskrydda. Jag använder färdigmalda ekologiska kryddor men den som är steget ambitiösare kan givetvis mortla hela kardemummakärnor till exempel.


Recept: PEPPARKAKSKRYDDA

1 burk

DU BEHÖVER:
2 delar kanel
2 delar ingefära
1 del kryddnejlika
1 del kardemumma
Jag brukar ta 1 msk per "del"

GÖR SÅHÄR:
Blanda alla kryddorna i en liten burk med lufttätt lock. Använd som pepparkakskrydda i recept som efterfrågar det. Jag blandar ibland ner lite krydda i filen/havremjölken eller använder i en smoothie.

NOTERING:
Har du svårt att hitta ekologiska kryddor kan du lätt klicka hem dem HÄR

fredag 20 november 2015

En utmanare till fredagsmyset: Krämig böndipp på svarta bönor

Fredag. Klassiska svenne-fredagsmyset innefattar ofta Idol och Tacos. Det är precis det som står på min aktivitetslista för kvällen faktiskt. Oskar åker iväg på äventyr till Stockholm och jag får besök av min barndomsvän Emelie. För er som vill vara lite innovativa och utmana tacosen kan jag varmt rekommendera er att prova den här svarta bönröran. Den fungerar både som en del av tacosbuffén eller ensam som dipp till grönsaker eller chips. Oavsett vilket du väljer så är den kompatibel med fredagsmys och idol. Jag ska inte orda så mycket mer nu för jag måste köra ett varv med dammsugaren. Ha en härlig helg och njut av det fina vädret!


Recept: BÖNDIPP PÅ SVARTA BÖNOR


DU BEHÖVER:
220 gram (avrunnen vikt) kokta svarta bönor - 1 förpackning
1/2 rödlök
2 msk limejuice (alt äppelcidervinäger)
2 msk hackad färsk persilja (färsk fryst går kanonbra)
1 tsk spiskummin
1 msk olivolja
1 msk tahini
1/2 tsk chili
1/2 tsk paprika
1 krm cayennpeppar
Havssalt, Svartpeppar
Ev: 1/2 tsk torkad koriander

GÖR SÅHÄR: Grovhacka rödlöken och mixa sedan alla ingredienser i en matbredare till en slät och härlig dip. Smaka av med salt och peppar efter smak. Skär upp grönsaker i stavar eller häll upp en påse chips och servera.

NOTERINGAR:
Tips på dippverktyg: Morötter, gurka, broccoli, blomkål, stjälkselleri, palsternacka, frökex osv
Du kan också prova att byta ut köttfärsen på tacosbuffén mot den här röran.

onsdag 11 november 2015

Mandelkakor, glass i mängder, fars dag och höstförkylning

Helgen som var hade jag lyxen att få en lång-weekend hemma hos mamma och pappa. Mindre lyxigt var att dra på sig en förkylning. Idag känner jag mig dock ganska pigg igen, efter att ha snorat och sovit massor sedan i mitten av förra veckan. Någon som däremot inte är så pigg är Oskar. Något som i min kropp manifesterades som en snorig förkylning förvärras såklart i en mans kropp till en tio gånger värre sjuka. Det gör inte mig så mycket att han är ynklig för det innebar soffläge med glasshäng igår vilket var ganska mysigt. Oskar åt typ en liter GB-glass och jag åt två stora portioner av min BANANGLASS. Jag smakade lite grann ur Oskars skål men fick genast arga blicken med ett muttrande om att "jag inte får äta upp hans mat". Jag höll mig därefter till min skål.

Jag toppade min glass med supersmarriga mandelkakor som jag bakade i helgen när jag var hos mamma och pappa. Haha japp, jag var glupsk nog och tog med mig dem som snacks i bilen hem i söndags. Turligt nog för mig fanns det några kvar som jag kunde bryta ner i min glass igår. Och nej, Oskar fick ingen kaka. Jag tänkte dela med mig av mitt recept på dessa glutenfria, naturligt sötade, paleovänliga och veganska mandelkakor med choklad. Förutom allt det där så är det väldigt goda också - vilket faktiskt är det viktiga.

Och så var de ju fars dag i söndag med! En skogspromenad med pappa som opererat axeln och mammas hund hanns också med innan vi for hemåt. En supermysig helg blev det allt ändå - trots förkylning.


Recept: Mandelkakor med Chokladbitar (Mandelcookies)

Ca 16 st, kanske fler, kanske färre

DU BEHÖVER:
5 dl mandelmjöl
En nypa himalaysalt (ca 1/4 tsk)
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver

4 msk kokosolja (smör går också bra)
2 msk honung (eller lönnsirap för vegan) 
50 gram mörk choklad, hackad

GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner kokosolja och honung och arbeta ihop degen ordentligt. Vänd ner den hackade chokladen. Pensla lite olja på en plåt och forma små bollar som är ungefär en matsked stora. Lägg dem på plåten och platta till.

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Var beredd, de ska bli gyllenbruna i kanterna men du vill inte råka bränna dem. Det kan räcka med 8 minuter men de kan också behöva 12 minuter, lite beroende på hur tjocka de är och så. Jag gräddade mina 11 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna svalna (om du kan vänta) innan du äter dem. De får trevligast konsistens då och chokladen stelnar igen.

tisdag 27 oktober 2015

Morotsrutor med Mandelgrädde och Kokos!

Long time no see. Nu har det varit tyst ifrån mig i ganska många dagar - Jag skrev tenta igår och har därför befunnit mig i en tentapluggsbubbla i ungefär en vecka. Idag återvänder jag till verkligheten, med ny kurs i skolan, ett diskberg i köket och tillbaks såklart tillbaks hit. Jag ska strax sticka till skolan men jag tänkte snabbt tipsa om mina morots- och bananrutor som jag bakade i måndags när jag behövde lite extra motivation. Jag toppade dem med lite mandelgrädde och riven kokos och mums vad gott det blev.

Receptet på rutorna hittar du HÄR och receptet på banan- och mandelgrädden HÄR.

söndag 18 oktober 2015

Ingefärs- och Morotsjuice utan Råsaftscentrifug

Idag hade jag tänkte börja tentaplugga. Jag gillar inte att plugga på söndagar och den här söndagen ogillade jag det ovanligt mycket. Jag har gjort lite halvhjärtade försök under dagen men nu har jag gett upp och sitter bredvid Oskar i soffan och kollar på någon animerad film om pingviner. Ja precis, Oskar min 29-åriga sambo. Det är få saker som är så härligt som att kolla på honom, när han sitter framåtlutad i soffan och helt plötsligt brister ut i gapskratt åt de animerade figurerna på skärmen. Han skrattar liksom vid precis samma ställen som en liten 10-årig pojke skulle ha gjort. Fantastiskt är det.

Ja som ni förstår har jag helt släppt skolböckerna. Nu är det te och scones framför tvn som gäller för resten av kvällen. Jag gjorde i alla fall ett tappert försök att peppa mig själv till plugg förut genom en shot av den här vackra och nyttiga drycken. Jag äger ingen råsaftscentrifug men blir ibland himlans sugen på grönsaksjuicer... Häromdagen hade jag sett någon i mitt instragram-flöde som hade gjort en morots- och ingefärsjuice och tänkte att det kanske kunde gå att göra utan specialmaskin. Efter lite experimenterande stod jag med den här vackra och fantastiskt goda drycken i handen. Att jag tillsätter en skvätt honung är för att plocka fram smakerna lite mer men det kan givetvis uteslutas. Om jag pluggade bättre efter ett glas juice är tveksamt. Något som däremot är säkert är att den här juicen innehåller en massa bra saker och dessutom är antiinflammatorisk. Superbra att immunboosta och vitaminladda lite inför förkylningssäsongen.


Recept: MOROTS- och INGEFÄRSJUICE

1 stor flaska

DU BEHÖVER:
500 gram ekologiska morötter
1,5 liter vatten
5 cm ingefära ekologisk ungefära (ta hellre för mycket än för lite)
Ev 1 tsk honung

GÖR SÅHÄR:
Koka upp vattnet. Skölj (och skala eventuellt) morötterna och skär dem i småbitar. Skala ingefäran med kanten av en sked och skiva den tunt. Koka morötter och ingefära tills de blivit riktigt mjuka, ca 15 minuter. Dra bort från värmen och låt svalna något. Mixa med stavmixer tills du har en slät soppa. Rör ner honungen och se till att den löser upp sig ordentligt. Häll soppan genom en finmaskig sil och ställ sedan in juicen i kylen så att den blir kall. Drick juicen kylskåpskall som mellanmål eller till frukosten.

NOTERINGAR:
Spara på morotspurén som blir över använd som bas i sås eller som tillbehör till mat. Du kan även röra ner några matskedar i gröten när du kokar den på morgonen eller i din morgonsmoothie för att boosta den med färg, smak och nyttigheter. Jag tycker till och med att den är god att äta den precis som den är till mellanmål.

tisdag 13 oktober 2015

Våga vägra plastfolie med Bee's Wrap


För ungefär ett år sedan tog den sista rullen med plastfolie slut hemma hos oss. Vi har inte köpt någon ny sedan dess. Personligen tycker jag att plastfolie är en produkt som faktiskt används okritiskt och onödigt mycket. Alla varor som vi plastar in till förbannelse behöver faktiskt inte ens täckas över. Framför allt behöver det inte svepas in i lufttät plast. Jag ställer ofta in skålar/burkar direkt i kylen, ibland med en uppochnervänd tallrik över. Istället för att plasta in ostbiten eller grönsaken så kan den faktiskt placeras i en burk med lock. Försök att ifrågasätta om du faktiskt behöver använde plastfolie alla gånger du tar fram rullen ur lådan. Jag kan ärligt säga att jag väldigt oreflekterat använde plastfolie flitigt tidigare. När jag sedan var för lat och snål för att köpa ny hittade jag nya och enkla lösningar som har gjort att vi inte längre har ett behov av den produkten i vårt hem.

Jag säger inte att du måste begära ut skilsmässa med plastrullen för jag kan förstå att den är praktiskt många gånger. Däremot så önskar jag att när du nästa gång plockar fram rullen med plastfolie ur kökslådan, tänker till en extra gång. Kan jag förvara den här matvaran på något annat vis? Om du är villig att prova något annat än plastfolie kan jag verkligen varmt rekommendera Bee's Wrap. Det är helt enkelt ekologisk bomullslin med bivax, jojobaolja och kåda. Kombination gör materialet formbart och förseglande. Med hjälp av värmen från dina händer mjuknar den upp och du kan forma den runt kanterna på en skål till exempel. När du ställer in skålen i kylen blir tyget kallt och stannar i det läget du format det. Det går även superbra att använda direkt till grönsaker, ost och så vidare (rått kött, kyckling och fisk rekommenderas ej). Bivax och jojobaolja är antibakteriellt vilket håller maten fräsch men också gör att de kan återanvändas om och om igen. Bara att forma om med händerna. 

Jag har fått mina i present av min fina sambo. Han köpte dem i Ekobutiken här i Örebro, som jag har skrivit lite om tidigare (kika in under fliken "gröna tips"). Komiskt nog har jag köpt likadana till min syster i present tidigare i våras och då köpte jag dem från nätbutiken Lapland Eco Store (klicka på länken för att komma direkt till produkten). De finns säkert i flera onlinebutiker eller välsorterade butiker. Jag har både köpt och fått ett 3-pack med olika storlekar men de finns i lite olika varianter och vissa är speciellt utformade för bröd till exempel. Det känns kanske som en dyr investering då de kostar några pengar men du kommer kunna ha dem superlänge så du kommer tjäna på det i längden!

måndag 5 oktober 2015

Äppelpaj på mandel- & havrebotten med Rosor av äpplen

Eftersom jag plockar äpplen så fort jag ser dem och redan har kokat en massa äppelmos var jag tvungen att hitta på något med alla äpplen i kylen. Jag började först experimentera fram ett bra pajskal för det har jag velat göra ett tag och nu blev jag äntligen helt nöjd faktiskt. Jag insåg efteråt att jag borde fylla pajskalet med något och då började jag leka med tanken på äppelrosor. Resultatet blev alltså en helt glutenfri äppelpaj med rosor av äppelskivor. I fredags när Oskars föräldrar var här åt vi den med vaniljglass och blåbärssås som de hade med sig från en gårdsbutik på Öland. Gräsänka som jag nu återigen är, så åt jag den sista biten paj som middag idag. Skönt att jag är vuxen (typ i alla fall) och inte bor hemma så att jag kan äta precis hur mycket paj och glass till middag som jag vill. Kanske mindre smart att skriva om det i bloggen som min mamma läser... Jaja, vad ska hon göra? Om du inte har en massa onödig tid över och är rastlös som jag men har en massa äpplen kan du göra en helt vanlig smulpaj, till exempel den här. Ha en härlig vecka nu och ät så mycket äppelpaj du kan.


Recept: GLUTENFRI ÄPPELPAJ med ROSOR

1 paj, 20 cm

DU BEHÖVER:
1 dl mandel
3 dl havregryn
1/2 tsk kanel
1/4 tsk salt
3 msk kokosolja
1 msk lönnsirap
2 msk vatten

Olja till formen (kokos, raps)

3 stora eller 4 små röda äpplen
2 msk citronjuice
2 msk vatten
2 msk lönnsirap

GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj pajformen med lite olja. Mixa mandlar i matbredare/mixer ca 30 sekunder tills de är krossade. Tillsätt havregryn, kanel och salt och mixa tills det får ett sandliknande utseende. Blanda kokosolja, sirap och vatten i en bunke och tillsätt sedan sandmixen. Arbeta ihop degen med händerna tills du kan forma en stor boll som inte kladdar speciellt mycket. Tryck ut degen i formen med fingrarna. Baka mitt i ugnen 10-15 minuter. Håll koll så att den inte bränns!

Medan pajskalet är i ugnen kan du förbereda äpplena. Blanda sirap, vatten och citronjuice och rör tills sirapen har löst upp sig helt. Skär bort kärnhusen från äpplena och skiva sedan tunna äppelskivor. Använd helst en mandolin för att få så tunna skivor som möjligt. Lägg skivorna i blöt i siraps- och citronblandningen och låt dem marineras. När pajskalet svalnat helt kan du börja med rosorna. Ta några äppelskivor och lägg dem omlott (ca 1 cm) på längden. Rulla försiktigt och bygg på med fler skivor tills du har en storlek på rosen som du är nöjd med. Stick ner i pajskalet. Fortsätt tills du har fyllt hela pajen med rosor. Pensla rosorna med resterande sirapsvätska.

NOTERINGAR:
Nästa gång tänkte jag göra någon kolafyllning eller vispa någon grädde och fylla pajskalet med innan jag sticker ned rosorna för att den ska bli vackrare och godare.


torsdag 17 september 2015

Rå Falafel i Savoykålswraps

Jag älskar både klassisk falafel och den som jag gör i ugnen (klicka här för att komma till receptet). I somras mixtrade jag dock ihop ett helt nytt recept på rå falafel som inte behöver tillagas. Det är smidigt för de kan förberedas i förväg och passar både bra som huvudmål, på buffébordet eller i en wrap som ni ser på bilderna. De är perfekta att ha i kylen och slänga ner i en matlåda med lite grönsaker och qunioa till exempel. Både jag och Oskar älskar dem och de är dessutom oerhört nyttiga. Istället för att bara använda kikärtor har jag även i solroskärnor för att få upp fetthalt, proteinhalt och göra dem mer mättande. Som jag har skrivit innan innehåller solroskärnor hela 21 gram protein per 100 gram (kikärtor innehåller ca 19 gram). De är naturligt glutenfria och helt veganska samt har lite lägre kolhydratinnehåll än vad "vanlig falafel" har tack vare solroskärnorna. Låter det bra? Prova dem, jag tror inte att du kommer bli besviken. För att de per definiton ska vara helt förenliga med rawfood bör du använda groddade kikärtor och inte kokta som jag har gjort i det här receptet. Jag blötlägger och kokar kikärtor själv men du kan givetvis använda färdigkokta.


Recept: SAVOYKÅLSWRAPS med RÅ FALAFEL 

ca 30 st (4 portioner)

DU BEHÖVER:
3 dl kokta kikärtor alt groddade för 100% rawfood
2 dl solroskärnor
3 vitlöksklyftor
1 liten citron (saften)
2 msk färsk persilja
1/2 tsk koriander
1/2 tsk spiskummin
1 msk tahini
2 msk olivolja
Svartpeppar, örtsalt

Sesamfrön att rulla i

Savoykål
Dina favoritgrönsaker (vi hade majs, picklad rödlök, gurka, paprika och avokado)
Valfri sås (t.ex. tahinisås eller lite raw gräddfilssås)

GÖR SÅHÄR:
Mixa alla ingredienser i en matbredare tills du har en väl mixad och blandad deg som inte är speciellt kladdig. Forma små bollar mellan handflatorna och rulla dem i sesamfrön. Ät direkt eller förvara dem i kyl. Skär upp valfria grönsaker i önskad storlek. Bryt loss savoykålsblad och skär bort den hårda stammen. Nu är det bara att fylla bladen med den råa falafeln, grönsaker och valfri sås, vik/rulla ihop och ät!

onsdag 9 september 2015

Rå bovetegröt med blåbär och banan

Nu lever jag och Oskar periodvis som särbos då han är placerad i Karlstad och jag i Karlskoga. Jag tycker tyvärr inte alltid att det är riktigt lika kul att laga mat när det bara är jag som äter.. Tur att jag är en grötälskare för då kan en ha en superfin blåbärsgröt med sig som "lunchlåda" istället. Den här gröten är helt raw, växtbaserad, naturligt glutenfri och även nötfri om du väljer att ha solroskärnor i. Jag använder oftast vatten för att jag inte alltid har växtmjölk hemma men jag kan rekommendera att prova med kokosmjölk i om du vill ha den lite fylligare och sötare!

Ja det är helt klart en frukostgröt egentligen och min tanke är att lägga upp det som ett frukostrecept. Nu när jag åt den så gjorde jag dock en dubbel sats till middag och hade med mig den andra portionen till lunch idag. Bara för att jag kan. Ni får tycka att jag är lite knasig men jag kan lova er att gröten är god i alla fall!


Recept: RÅ BOVETEGRÖT MED FÄRSKA BLÅBÄR

1 portion

DU BEHÖVER:
3/4 dl bovete, blötlägg i 1,5 dl vatten.
1/2 dl blåbär
1/2 dl vatten, eller någon växtmjölk (kokosmjölk blir väldigt gott)
1/2 mogen banan
1 liten näve solroskärnor/nötter alt 1 msk jordnötssmör/tahini

1/2 dl extra blåbär till topping
Kokosflingor
Pumpakärnor
Den andra halvan av bananen

GÖR SÅHÄR: Lägg bovete i vatten över natten (eller ca 8 timmar). Häll av i en sil och skölj igenom bovetet ordentligt. Låt vattnet rinna av och mixa dem sedan med blåbär, vatten, banan och frön/nötter. Toppa med mer bär, kokosflingor och pumpakärnor. Du kan även skiva den andra halvan av bananen och ha den på om du inte är så glupsk som jag och åt upp den innan.

LUNCHLÅDAN

torsdag 3 september 2015

Grodda hemma: Mungbönor

En ganska nyvunnen hobby här hemma hos oss är att grodda olika saker. Det är roligt för det händer saker så fort i glasburkarna och det är väldigt praktiskt att alltid ha lite groddar i kylen. Mungbönsgroddar är sprängfyllda med nyttiga saker som zink, järn, folat, C-vitamin och kalcium och de är dessutom väldigt goda. Förutom att det är kul att se dem växa och att det är nyttigt så är det faktiskt väldigt billigt att grodda själv. Det passar våra studentplånböcker väldigt bra. Om du inte har tid eller lust att grodda själv finns det numera ofta KRAV-märkta svenska groddar bland grönsakerna i vanliga matbutiker. De tre sakerna som jag tycker är enklast att grodda är alfalfagroddar, gröna linser och mungbönor. Jag tänkte börja med att skriva om mungbönor så återkommer jag en annan gång med de andra. Tidigare i somras skrev jag om min favoritfrukost under semestern, riskakor med tahini och groddar. Om du vill läsa inlägget igen och få lite grodd-inspiration - klicka här.


GRODDSKOLA: MUNGBÖNOR

DET HÄR BEHÖVER DU:
0,5-1 dl mungbönor
I groddburk med lock
Alternativt: 
En glasburk 
En tygbit 
En gummisnodd

GÖR SÅHÄR: Täcka munbönorna med vatten och låt dem stå i blöt under natten (eller 8-12 timmar). Häll sedan av vattnet, skölj bönorna en gång och häll av allt vatten. Sätt på locket (alternativt täck burken med en tygbit och fäst med gummisnodd) och ställ burken upp och ned. Låt den stå ljust men helst inte i direkt solljus. Redan efter några timmar börjar det gro och hända saker inuti det lilla växthuset och efter ca 3 (2-4) dagar har du ätklara, krispiga groddar. Förvara groddarna i lufttät burk i kylen. De håller ungefär en vecka. Supergott att ha i salladen eller på mackan.

fredag 28 augusti 2015

Rå zucchinipasta med pesto och stekt halloumi

Oskar åkte i måndags morse så jag är gräsänka tills mitten av nästa vecka. Jag tycker inte att det är riktigt lika kul att laga mat till bara mig själv så då blir det ofta lite snabbare mat. Därför blev det supersnabb och enkel mat till lunch idag! Idag har jag ingen schemalagd tid utan är hemma och har självstudier. Pluggbiten går mindre bra dock, jag har kanske totalt pluggat 30-40 minuter idag och istället lagt tid på att tvätta typ fem maskiner, kollat lite serier och fixat med småsaker. Eftersom de flesta andra börjar skolan nu på måndag bestämde jag mig för att ge mig själv lite mjukstart första veckan! Jag måste nog försöka plugga några timmar nu i eftermiddag dock... Anyways, snabblunchen såg ut såhär, jag tänkte mest visa att jag också köper färdigsaker och inte lagar allt från grunden! Eftersom zucchini i sig inte innehåller så mycket energi kan en dessutom ösa på med massor av pesto med gott samvete.

Älskar för övrigt min spiralizer som jag fick av mamma i födelsedagspresent förra våren! Den är super både för att göra raw pasta men också för att strimla grönsaker och rotfrukter på ett lite roligare sätt när jag gör en fin sallad!


RECEPT: Rå ZUCCHINIPASTA med PESTO och HALLOUMI (2 portioner)

1 rejäl zucchini
Pesto (jag använde ICA's I love Eco)
Gröna, ekologiska urkärnade oliver
1 ekologisk halloumi / alternativt marinerad tofu
Några färska basilikablad, svartpeppar och salt

GÖR SÅHÄR: Om du har en spiralizer så använder du givetvis den, annars kan du ta en osthyvel, potatisskalare eller mandolin för att få till långa "pastatrådar". Blanda zucchinipastan med massor av pesto i en stor bunke och låt det stå och gotta till sig medan du gör det andra. Sätt en stekpanna på hög värme och under tiden den blir varm skiva halloumi och oliver. Stek halloumin ca en minut på varje sida och lägg upp på ett fat. Blanda ner oliver i pastan och servera med halloumi, lite färsk basilika och krydda efter smak.

Pin it