TRANSLATE THE BLOG

torsdag 3 september 2015

Grodda hemma: Mungbönor

En ganska nyvunnen hobby här hemma hos oss är att grodda olika saker. Det är roligt för det händer saker så fort i glasburkarna och det är väldigt praktiskt att alltid ha lite groddar i kylen. Mungbönsgroddar är sprängfyllda med nyttiga saker som zink, järn, folat, C-vitamin och kalcium och de är dessutom väldigt goda. Förutom att det är kul att se dem växa och att det är nyttigt så är det faktiskt väldigt billigt att grodda själv. Det passar våra studentplånböcker väldigt bra. Om du inte har tid eller lust att grodda själv finns det numera ofta KRAV-märkta svenska groddar bland grönsakerna i vanliga matbutiker. De tre sakerna som jag tycker är enklast att grodda är alfalfagroddar, gröna linser och mungbönor. Jag tänkte börja med att skriva om mungbönor så återkommer jag en annan gång med de andra. Tidigare i somras skrev jag om min favoritfrukost under semestern, riskakor med tahini och groddar. Om du vill läsa inlägget igen och få lite grodd-inspiration - klicka här.


GRODDSKOLA: MUNGBÖNOR

DET HÄR BEHÖVER DU:
0,5-1 dl mungbönor
I groddburk med lock
Alternativt: 
En glasburk 
En tygbit 
En gummisnodd

GÖR SÅHÄR: Täcka munbönorna med vatten och låt dem stå i blöt under natten (eller 8-12 timmar). Häll sedan av vattnet, skölj bönorna en gång och häll av allt vatten. Sätt på locket (alternativt täck burken med en tygbit och fäst med gummisnodd) och ställ burken upp och ned. Låt den stå ljust men helst inte i direkt solljus. Redan efter några timmar börjar det gro och hända saker inuti det lilla växthuset och efter ca 3 (2-4) dagar har du ätklara, krispiga groddar. Förvara groddarna i lufttät burk i kylen. De håller ungefär en vecka. Supergott att ha i salladen eller på mackan.

2 kommentarer:

 1. Vad kul att du groddar egna bönor jätte nyttigt och mycket godare och nyttigare än att koka dem. Har precis lagt lite egna groddar i en galasbunke med vatten över natten.

  Var köpte du din coola glasburk som du har där på bilden?

  // Johannes ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Ja grodda är verkligen hur bra som helst, speciellt vintertid när sallad och sådant inte är i säsong. Burken köpte jag på bodystore, den är från märket A. Vogel, tror den heter "BioSnacky" eller något sådant! / Sofia

   Radera

Pin it