TRANSLATE THE BLOG

lördag 6 december 2014

Att vara förälskad i en deg

Jag fullkomligt älskar pepparkaksdeg. Personligen tycker jag nästan att det är godare än själva pepparkakorna. Jul för mig är att sitta och äta pepparkaksdeg direkt ur bunken framför en mysig julfilm. Att få till en bra deg utan socker, ägg och vetemjöl är ganska svårt. Det här blev mitt tredje försök men nu blev jag ganska nöjd faktiskt! Jag väljer aktivt att inte baka pepparkakor på allt för att kunna mumsa lite på degen!

För att göra dem helt veganska väljer du chiaägg, banan och sötar dem med kokossocker eller agavesirap. Jag har använt de ingredienserna som står först men även skrivit ut alternativ om du vill använda andra mjöl eller sötning. Kokossocker har lägst GI men det är också minst sött. Använd agave eller honung om du vill ha dem lite sötare.


Recept: PEPPARKAKSDEG (+ Pepparkakor)

DU BEHÖVER:
chiaägg (alt 1 vanligt ägg)
100 gram banan (75 gram smör för den som vill)
1 dl kokossocker (eller honung/agave)
2 msk pepparkakskrydda (recept HÄR)
1 krm salt
1 msk psylliumhusk
2 dl havregryn eller rismjöl
1 dl solroskärnor eller mandelmjöl
1 dl hirsmjöl eller bovetemjöl
1 tsk bakpulver

Rismjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR: Rör ihop chiaägget om du väljer veganversionen av detta receptet. Mixa havregryn, och solroskärnor om du använder det. Flytta över "mjölet" till en bunke. Mixa bananen, ägget, kokossocker, kryddor, salt och psyllium i en matbredare. Blanda det blöta och det torra i bunken, tillsätt resten av mjölet och bakpulver och arbeta ihop till en lite halvtorr deg. Den ska vara lite kletig som en pepparkaksdeg ska vara men inte fastna på händerna! Forma degen till en stor boll och lägg i en bunke med lock eller sätt en tallrik över. Ställ in i kylen, minst en halvtimme (gärna flera timmar eller över natten). Antingen stannar du här och äter bara deg eller så går du vidare till nästa steg och bakar ut kakor (jag brukar spara hälften)!

UTBAKNING: Sätt ugnen på 170 grader. Mjöla ett bakbord med rismjöl. Om du använder hela degen så delar du bollen i två eller fyra bitar med en degskrapa, beroende på hur stor bakplats du har. Forma den första biten till en boll med händerna och lägg den på det mjölade bakbordet. Platta till bollen lite med handen. Nu kan du antingen mjöla in kaveln lite och strö lite mjöl över degen eller så lägger du ett bakplåtspapper mellan kaveln och degen.

Kavla ut degen tunt och gör pepparkakor med hjälp av formar. Lyft upp kakorna och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Du kan använda degskrapan att lyfta upp dem med om de sitter fast lite i bänken. Samla ihop alla små degbitar som blir över till en liten boll och kavla ut igen. När degen är slut tar du ut nästa bit ur kylen och upprepar proceduren igen. När en plåt är full med pepparkakor sätter du in plåten i ugnen och gräddar i 10-14 min, det beror helt på hur tunt tu har kavlat ut degen. Håll koll, om du har kavlat duktigt kan det gå fort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it