TRANSLATE THE BLOG

söndag 4 januari 2015

Vad är jag för något?

Det här med vad en person äter är någonting som många har ett jättebehov av att kategorisera människor in i olika fack. Personer säger oftast inte att han eller hon "äter vegetariskt" eller "äter veganskt" utan personen i fråga ÄR då "vegetarian" eller "vegan". Det blir ganska stor skillnad på de begreppen i mina ögon för det ena är någonting som en gör och det andra är någonting som en är. Om en person äter enligt LCHF eller en Paleolitisk kost, så har jag aldrig hört någon säga att den personen är LCHF eller Paleo.

Jag skulle i så fall vilja säga att jag är en flexetarian som oftast äter vegetariskt och äter mycket veganskt. Den allra största mängden av all mat jag äter är vegetariskt, men inte allt för jag kan faktiskt tycka att det är väldigt gott med lite fisk emellanåt (även om det oftast blir hemma på västkusten hos mamma och pappa). Åtminstone 60-70% av den mat jag äter är till och med vegansk, då jag utesluter mjölkprodukter och numer äter väldigt lite ägg. Jag skulle inte säga att jag ÄR "vegan" för det. Nu när jag var hemma över julen så fick jag ett par gånger kommentaren/frågan: "Jaha, äter du det här? Jag trodde du hade blivit vegan?". Jag kan förstå att det kan vara lätt att tro det om någon läser min blogg eftersom det mesta jag skriver faktiskt är veganskt här. Jag kan dock ändå bli lite trött på att jag ska bli kategoriserad som en viss person och om jag då förklarar att jag faktiskt inte äter 100% veganskt, då ÄR jag helt plötsligt "vegetarian". Vad är då jag, som äter fisk någon gång i månaden och kan smaka en tugga på Oskars hemmagjorda korv (även om jag inte tyckte om det). Är jag helt plötsligt en helt vanlig svensson-köttätare då? Det tror jag många skulle backa för att säga och det skulle jag nog inte själv säga heller.

Eftersom jag äter som jag gör även till stor del för miljöns skull, så skulle jag faktiskt hellre äta en köttbit i kylen om den annars skulle kastas än att köpa någonting nytt som är vegetariskt. Nu finns det inte speciellt ofta något kött i vår kyl men jag tror ni förstår poängen. Jag är inte militant på något sätt, jag försöker vara lite smidig och väljer vad jag äter utifrån vad för alternativ som finns framför mig. Att jag väljer att laga på ett visst sätt när jag är hemma och har möjligheten att välja vad jag köper för mat, det är väl inte så konstigt, det gör väl egentligen alla?

Jag har valt att utesluta en hel del grejer ur min kost då jag inte tror att det är nyttigt för mig och för att jag upplever mig få dålig hy utav det. Jag inkluderar istället en massa nyttiga och goda saker som min kropp njuter av att få i sig. Jag får ofta frågan "Är det inte jobbigt att undvika så mycket saker?", jag ser det inte så. Jag ser det inte som att jag undviker och missar en massa saker, utan jag ser det som att jag äter det som jag mår bäst utav. Om jag då vet att ett livsmedel får mig att må dåligt, varför ska jag äta det? Det blir ett ganska självklart val. För att summera: Jag äter det som jag mår bra utav, kan jag inte bara få kalla mig livsnjutare då?

5 kommentarer:

  1. Livsnjutare! Det var det bästa ordet du kunde välja! Jag kallar mig också livsnjutare för att jag själv väljer vad jag vill äta och göra i så stor utsträckning som möjligt :-) Kram Eva

    SvaraRadera
  2. Kunde inte sagt det bättre Själv :)

    SvaraRadera
  3. Din blogg är helt fantastisk! Hur många härliga recept som helst! Denna texten är så himla klockren & bra! Jättebra skrivet, håller fullständigt med dig! Kram Maria

    SvaraRadera

Pin it