TRANSLATE THE BLOG

lördag 3 januari 2015

En naturlig energidryck

Det vanligaste sättet att använda chiafrön på är till den ombloggade och omtalade chiapuddingen eller möjligtvis vid äggfri bakning. Vad många inte vet är att chia i många många år har använts som en sportdryck av tarahumaraindianer i Mexiko. Närmare bestämt i formen av iskiate (eller chia fresca som det också kallas). Jag dricker det här när jag vill ha lite energi men inte fylla magen för mycket. Som i morse när jag skulle köra lite morgonyoga - då drack jag ett glas av det här innan och åt istället frukosten efter passet.

Chiafrön innehåller supermycket omega3 som anses ha många hälsoeffekter i kroppen. De innehåller även mycket fibrer, kalcium, magnesium, järn, zink osv. Pressad citron sägs främja immunförsvaret, balansera (höja) pH i blodet och innehåller massor mer vitamin C. Ja agave är mest för att det blir gott! Agave utvinns ur agaveväxter och trots att det har en sötare smak än honung och socker har det ett lägre GI-värde än de båda. Du kan givetvis utesluta sötningen om du inte vill ha det i. Eller så gör du som Oskar och utesluter citron men typ tredubblar mängden sötning...


Chia Fresca (energidryck)

1 glas

DU BEHÖVER:
2,5 dl vatten
1,5 msk chiafrön
1/2 msk nypressad citron eller citronkoncentrat
1 tsk agave (alternativt honung)

GÖS SÅHÄR: Rör ihop chiafrön och vatten i en behållare. Gärna i någon glasflaska med kork eller liknande som du kan stänga och skaka runt lite. Låt det sedan stå i ca 10 min. Tillsätt citronjuicen och sötningen och skaka/rör runt lite. Nu är det bara att dricka!

2 kommentarer:

 1. Låter spännande och mycket nyttigt med sådan dryck! Älskar chiafrön, så det måste jag testa! :)
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm det är superbra, perfekt när man vill ha något lättare innan/efter träning :)
   Kram!

   Radera

Pin it