TRANSLATE THE BLOG

söndag 11 januari 2015

Falafel

Idag ska jag och Oskar på visning på en lite större lägenhet än den vi har nu. Håll tummarna för att ingen annan tycker om den och det bara blir vi kvar som är intresserade. Till söndagsfrukost åt vi ugnsbakad äppelgröt (recept här). Till lunch idag blir det nog ugnsbakad falafel. Klassisk falafel friteras i en djup kastrull med en neutral olja för att få den goda frasigheten i skalet. Jag brukar göra falafel i ugnen för att det är enklare men med det här receptet går det lika bra att fritera falafeln också. Servera dem med ris, någon sås och sallad. På bilden är det en chilikryddad tomatsås men idag tänkte vi äta dem med en tahinisås (recept här).


Recept: UGNSBAKAD FALAFEL 

Ca 20 st

DU BEHÖVER:
250 gram torra kikärtor, blötlagda över natten
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk koriander
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk bakpulver, kan uteslutas
Halvssalt, peppar
Rapsolja

GÖR SÅHÄR:
Häll av blötläggningsvattnet och skölj kikärtorna. Tillsätt allting i en matbredare och mixa tills du får en kletig det. Du kan behöva stanna någon gång och peta ned från sidorna med en sked. Ta lite olja på händerna och forma 20 st bollar. Pensla med lite olja ovanpå. Grädda på 250 grader i 15 min.

2 kommentarer:

  1. Mums, mums! Här blev det grönalinsbiffar. :)
    ha en fortsatt fin söndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera

Pin it