TRANSLATE THE BLOG

torsdag 2 oktober 2014

Söndagsfrukost mitt i veckan

Det här är ett typiskt bra recept till en långfrukost på en söndag när man har gott om tid att både förbereda och äta. Idag är det inte söndag men både jag och sambon är lediga på förmiddagen så därför passade jag på att göra den här ändå! Den består av 3 olika lager och kan verka lite krånglig kanske men det är inte alls svårt. Dessutom har du färdig frukost för ett par dagar framöver.


Recept: UGNSBAKAD ÄPPELGRÖT

Ca 6 portioner, en ugnsform som är ca 20 x 25 cm

DU BEHÖVER:
400 gram ekologiska svenska äpplen (3-4 st)
En klick kokosolja till formen

150 gram (4 dl) havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
Lite havssalt
2 chiaägg*
4 dl vätska (nötmjölk, vatten, äppeldricka)

1 msk kokosolja
1 msk honung
55 gram (1 dl) solroskärnor
45 gram (1 dl) pumpafrön
50 gram riven kokos, kan uteslutas eller bytas mot linfrön

GÖR SÅHÄR:
Blanda ihop chiaäggen i en liten skål. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla en ugnsfast form med kokosolja. Skär äpplen i små bitar (ta bort kärnhuset men behåll skalet på, det är supergott och innehåller massa näring) och fördela dem i formen (lager 1). Blanda havregryn, bakpulver, kanel och havssalt i en bunke. Rör ut chiaäggen i vätskan och blanda det med havregrynsblandningen. Fördela över äpplena (lager 2). Lägg honung, kokosolja, frön och kokos i en skål och blanda ihop. Fördela över gröten (lager 3). Grädda i ugnen ca 35-40 min.

NOTERINGAR:
*1 chiaägg = 1 msk chiafrön + 3 msk vatten.

2 kommentarer:

  1. Verkar jättespännande med goda smaker. men hur äter man gröten? Blir den som musli eller ugnspannkaka i konsistensen? Stör ovanpå yoghurt, äter ensam eller med mjölk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är supergott verkligen! Mer som en ugnspannkaka i konsistensen. Jag brukar skära den i kvadratiska bitar och äta med gaffel/sked på en tallrik bara. Du kan säkerligen äta den i en djup tallrik med lite mjölk till om du vill men så har inte jag gjort!
      Hoppas att du tycker om den :)!

      Radera

Pin it