TRANSLATE THE BLOG

torsdag 9 oktober 2014

Studentvänligt (plånboksvänligt) Fröknäcke!

Fröknäcken är supergott. Dock är inte frön den billigaste råvaran i skafferiet och det är inte heller mandelmjöl som ofta utgöra basen i olika recept. Det här knäcket har linfrön som bas - som är de billigaste fröna. Dessutom har linfrön väldigt bra bindande egenskaper så vi behöver inte tillsätta varken ägg, chiafrön eller någon husk! Studentvänligt med andra ord. Eller plånboksvänligt rättare sagt, det är inte bara studenter som tycker om att vara ekonomiska. Jag brukar äta det som mellanmål med t.ex. MANDELSMÖR eller MOROTSPASTEJ. En annan stor fördel med linfrön är dess höga innehåll av omega 3 som ska vara antiinflammatoriskt i kroppen. Många människor äter idag en kost som gör att de får för låg kvot av omega 3 i förhållande till omega 6 vilket då vissa hävdar skulle ha en inflammatorisk effekt.

Recept: LINFRÖKNÄCKE

En plåt

DU BEHÖVER:
2 dl linfrön
2 dl valfria andra frön (jag hade solroskärnor, pumpakärnor och sesamfrön)
3 dl vatten
Havssalt efter smak

GÖR SÅHÄR: Lägg frön och vatten i en skål ett par timmar. Det gör att skalet på linfröna luckras upp och tillsammans med vatten bildar det en geleaktig konsistens. Detta är vårt bindemedlet!

Sätt ugnen på 125 grader. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö över flingsalt. Grädda i ugnen i ca en timma. Öppna luckan ett par gånger för att släppa ut lite vattenångor. Sänk temperaturen till 100 grader och skär försiktigt knäcket i bitar. Ställ in i ugnen och grädda en timma till. Ta ut plåten och låt det svalna. Bryt det i bitar. Ät upp eller förvara det som blir över i en lufttät burk, t.ex. en fin plåtburk.

Till vänster = före gräddning
Till höger = färdiggräddade, brutna i bitar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it