Sidor



TRANSLATE THE BLOG

måndag 30 mars 2015

Het Curry med sötpotatis

Nu när det har varit så burrigt blås- och regnväder det sista då blir jag mest sugen på att äta soppor och grytor hela tiden. Därför gjorde jag en värmande curry häromdagen som dessutom är perfekt matlådemat. En curry kan varieras i all oändlighet, jag brukar variera innehållet beroende på de bönor/linser och grönsaker som finns hemma. Det här är dock ett bra grundrecept att utgå ifrån men att du givetvis kan byta ut saker mot något du har hemma!


Curry med sötpotatis - 4 port

4 portioner valfritt ris (jag använde råris)
2 gula lökar
1 stor morot
1 sötpotatis
2,5 dl röda linser
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk ingefära
2 tsk harissa, kan uteslutas om du inte vill ha så stark gryta
8 dl vatten
1 dl kokosmjölk
Salt, svartpeppar
Rapsolja/kokosolja att steka i

GÖR SÅHÄR: Koka riset enligt anvisning och gör curryn medan riset kokar. Hacka löken och hetta upp en gryta med lite olja i. Skär sötpotatisen i sockerbitsstora kuber och moroten i något mindre bitar. Fräs löken tills den börjar bli transparent och tillsätt sedan potatis, morot, linser och kryddor. Rör om ordentligt. Slå på vattnet och låt det koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda i 20 min. Rör ner kokosmjölken och dra bort grytan från värmen. Servera i djupa tallrikar tillsammans med ris. 

PERFEKT MATLÅDEMAT

torsdag 26 mars 2015

Smoothiebowl med Hallon och Banan

Alltså smoothie bowls har blivit min nya favvofrukost! Det bästa är att de äts med sked.


Receot: ROSA SMOOTHIEBOWL

DU BEHÖVER:
1 banan
Ca 80 gram (drygt 2 dl) frusna hallon
2 msk mandelsmör
1 dl mandelmjölk
Topping tips: Chiafrön, hampafrön, solroskärnor, hackade nötter, skivad frukt, bär, kokos, kakao nibs osv

GÖR SÅHÄR:
Mixa allting med stavmixer eller i en blender till en tjock, slät smoothie. Sleva upp i en skål och toppa med dina favoriter. ÄT.

NOTERINGAR:
Det går givetvis bra att byta ut hallonen mot blåbär eller andra bär du tycker om. För att göra den nötfri kan du byta ut mandelsmöret mot tahini.

måndag 23 mars 2015

Havrescones med äpple

Här kommer receptet på de naturligt glutenfria (använd glutenfri havre om du är väldigt känslig) och veganska scones jag bakade till vårt afternoon tea förra helgen! På bilderna äter jag några till frukost med min hemmagjorda blåbärssylt och de andra med mandelsmör samt skivad banan.


Havrescones med äpple

200 gram havremjöl (5,5 dl havregryn mixade till mjöl eller 3,5 dl havremjöl)
150 gram bovetemjöl (2,5 dl)
3 msk potatismjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk himalayasalt
75 gram smör kokosolja
4 msk tahini
2,5 dl yoghurt
2 äpplen

GÖR SÅHÄR: Sätt ugnen på 225 grader. Mixa havregrynen om du inte använder färdigt havremjöl. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Arbeta först in kokosoljan i det torra tills den är väl fördelad. Blanda sedan i resten och knåda igenom degen. Forma 8 st små scones och lägg dem på plåten. Grädda i ca 15 minuter. Ät dem med ditt favoritpålägg! Jag hade som sagt mandelsmör/banan och smör/blåbärssylt. 

fredag 13 mars 2015

Raw ingefärskryddad blåbärssylt

I morse började jag morgon med en glad överaskning. Stod och kikade i frysen och funderade på vad jag skulle äta till frukost idag... Och plötsligt håller jag en låda med en portion av mina bananpannkakor i handen. Jag älskar att jag ligger ett steg före mig själv ibland. Jag gjorde två portioner sist jag gjorde pannkakor och åt hälften och stoppade in andra hälften i frysen. Så nu på morgonen var det bara att tina dessa = pannkaksfrukost. Jag blev supersugen på att ha någon form av blåbärssylt så medan pannkakorna tinade gjorde jag lite en raw chiasylt / chiamarmelad kryddad med ingefära. Det var faktiskt tack vare min syster som det här receptet ploppade ut i mitt huvud. Jag hade nämligen pratat med henne dagen innan och då hade hon pratat om att hon köpt någon Chiasylt från Renee Voltaire som hon sa var supergod. Så tack Frida för tipset, min frukost blev så mycket godare med den här sylten på!


Recept: RÅ BLÅBÄRSSYLT MED INGEFÄRA

1 liten burk

DU BEHÖVER:
1 dl vatten
2 msk chiafrön
2 dl blåbär (färska eller tinade frysta)
1/4-1/2 tsk malen ingefära
Ev 1 tsk-1 msk honung/agave/kokossocker

GÖR SÅHÄR:
Rör ihop vatten med chiafrön i en liten skål. Låt dra ihop sig åtminstone 10-15 minuter. Mosa under tiden blåbär i en annan skål med en gaffel mot kanten på skålen. Rör ner ingefära och rör runt ordentligt. Om du vill använda någon sötning kan du röra ner det nu. Rör ner chiablandningen i blåbärsmoset  och rör runt ordentligt tills allt är jämnt blandat. Förvara i en lufttät glasburk i kylen. Ät på dina pannkakor, våfflor eller scones och njut.

NOTERING:
Om du inte gillar ingefära kan du ta vaniljpulver istället.

måndag 9 mars 2015

Morotskaksgröt

Japp ni läste rätt. Morotskaksgröt, det vill säga havregrynsgröt med smak av morotskaka. Jag älskar verkligen havregrynsgröt, det är något jag skulle kunna äta varje dag utan att tröttna på det. Många tycker att det är en tråkig frukost och att det är rent utav ett straff att behöva äta det till frukost. Jag tillhör verkligen inte den kategorin. Däremot tycker jag det är kul att variera gröten med olika ingredienser och smaker. Genom att tillsätta linfrön och kokos får en dessutom upp fetthalten i gröten vilket gör att en håller sig mätt längre.

Använd gärna ekologiska ingredienser och försök om möjligt koka gröten i kastrull. Jag förespråkar alltid att koka gröt på spisen då du bevarar näringsämnena avsevärt mycket bättre än om du kokar i mikron. Jag upplever dessutom att det blir godare och att det är lättare att undvika att gröten blir överkokt. Jag brukar faktiskt inte använda någon sötning när jag äter gröt men har det ibland när jag vill lyxa till det då det förstärker smakerna och blir supergott.


MOROTSKAKSGRÖT (1 portion)

2,5 dl vatten (alt. hälften vatten och hälften mandelmjölk)
1 dl havregryn
1 msk linfrön
1 msk russin eller hackade dadlar
1 msk riven kokos
1/4 tsk kanel
1/4 tsk ingefära
1 krm salt
3/4-1 dl riven morot (en medelstor morot)
1 msk pekannötter, hackade
Ev. 1-2 tsk honung/agave/lönnsirap

GÖR SÅHÄR: Tillsätt alla ingredienser förutom nötter och eventuell sötning i en liten kastrull. Koka upp. Låt gröten koka 2-3 minuter på medelhög värme. Hacka under tiden nötterna. Dra bort kastrullen från värmen. Rör ner eventuell sötning och toppa med de hackade nötterna. 

söndag 1 mars 2015

Hemmagjort jordnötssmör med choklad!

Alltså. Det här blev så sjukt gott verkligen. Nästan omänskligt. Precis efter jag hade gjort detta tog jag fram en banan och en sked. Jag tog en klick jordnötssmör och la på bananen, tog en tugga och åt. Jag tog en ny klick och la på bananen, tog en till tugga och åt. Ja ni fattar grejen - väldigt bra mellanmål faktiskt. Jordnötter innehåller hela 32 gram protein per 100 gram produkt så det är en superkälla till protein om en äter mycket vegansk eller vegetarisk mat. Jag tycker jordnötter och jordnötssmör ofta får lite oförtjänt dåligt rykte. Visst det är extremt energitätt så att äta en burk om dagen är inte så smart men det är som sagt en väldigt bra källa till fett och protein, plus att det är väldigt gott! Att tillsätta någon matsked i smoothien, bananglass eller min råa havregrynsgröt är ett tips för att boosta med både god smak och nyttigheter!

Det går såklart bra med vilken choklad som helst (mörk, ljus, mjölkchoklad, smaksatt osv). Jag väljer en 70%-ig ekologisk mörk choklad för då innehåller den mindre socker samt inga mjölkprodukter.


Recept: JORDNÖTSSMÖR med CHOKLADSMAK

DU BEHÖVER:
200 gram ekologiska jordnötter, torrostade eller naturella
50 gram ekologisk choklad (jag använde 72%)
En nypa himalayasalt
Notering: För mer intensiv chokladsmak, ta 100 gram choklad

GÖR SÅHÄR:
Om du har köpt naturella nötter kan du börja med att rosta dem i en torr stekpanna eller 10-15 min på 160 grader i ugnen. Du kan givetvis hoppa rostningen helt om du vill men jag tycker det här blir godast. Mixa nötterna några minuter i en matbredare. Jordnötssmör går betydligt mycket snabbare att göra än t.ex. mandelsmör. Stanna och skrapa ned från kanterna någon gång. Ganska snart bör du ha ett krämigt och lent jordnötssmör. Bryt/hacka chokladen i småbitar och lägg i jordnötssmöret. Tillsätt även en nypa salt. Mixa någon minut till, tills chokladen smält och blivit jämnt fördelat i smöret.

Pin it