TRANSLATE THE BLOG

onsdag 23 september 2015

En elak visdomstand och Antiseptisk Munskölj

De senaste dagarna har jag haft en elaking till visdomstand som bråkat med mig. För det första växer den rakt på tanden som sitter framför vilket resulterar i att det värker rejält. För det andra har den inte riktigt växt upp men ändå lite grann vilket gör att det lätt fastnar bakterier och matrester i små fickor i tandköttet kring platsen där tanden skulle ha kommit upp. Det här gör också ont när det blir infekterat, vilket det är just nu. Jag var hos tandläkaren och spolade ur igår och då bestämde vi att tanden ska tas bort senare i höst men med väntetider och så kommer det dröja ett tag. För att hålla rent ordentligt och undvika inflammation fram till dess har jag därför börjat göra egen antibakteriell munskölj med mintsmak.

Bikarbonat: Bakteriedödande och ska även ha en någon blekande effekt på tänderna om du eftersträvar det.
Tea Tree Oil: Bakteriedödande samt läkande effekt på slemhinnor.
Pepparmyntolja: Bakteriedödande samt kylande och lindrande. Ger dessutom en god mintsmak.


Recept: Hemmagjord MUNSKÖLJ med smak av MINT

DU BEHÖVER:
En behållare (förslagsvis en glasflaska eller glasburk)
1,5 dl kranvatten
1 tsk bikarbonat
2-3 droppar eterisk tea tree oil
2-3 droppar eterisk pepparmyntaolja

GÖR SÅHÄR: Blanda allting i behållaren och använd ungefär en halv matsked och gurgla runt 1-2 minuter i munnen. Precis som med annan munskölj, försök undvika att svälja och spotta ut gurglet i handfatet när du är klar. Skaka om burken lite före användning då bikarbonatet kommer lägga sig i botten av behållaren.

NOTERING: Oljorna ska vara 100% rena eteriska oljor, gärna ekologiska. Dubblera receptet om du konsumerar mycket eller om ni är flera som använder munskölj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it