TRANSLATE THE BLOG

tisdag 28 april 2015

Alltid redo för gröt med hemmagjord grötmix!

När en veckopendlar som jag gör nu så finns det liksom inte riktigt möjlighet att ha alla ingredienser och saker som jag normalt vill ha i mitt skafferi. I vanliga fall om jag ska äta havregrynsgröt till frukost tar jag 1 dl havregryn och sedan fyller jag på med någon msk frön, kanske någon näve nötter, ibland kokos/russin och så vidare.  Istället för att köpa eller släpa med mig 10 olika ingredienser till min morgongröt (för det är det jag äter till frukost när jag är här) så slängde jag ihop en mix förra gången jag var i Örebro som jag tog med mig till Karlstad. Eftersom jag åker hem i princip varje helg så kan jag bara fylla på den där mixen när jag är hemma. Det här är ganska smart att göra även när en inte veckopendlar faktiskt och ha en burk färdig grötmix hemma för stressiga mornar.

Om jag ska vara helt ärlig kan jag faktiskt äta en portion gröt till middag ibland om jag inte orkar laga någon mat eller om jag inte orkar gå och handla precis innan jag ska åka tillbaks till Örebro igen. Å andra sidan är jag en grötälskare så för mig är det liksom inget straff att få äta gröt ofta! I receptet går givetvis bra att bara att byta ut sesamfrön och kokos mot mer solroskärnor och linfrön om du tycker det är mer praktiskt och ekonomiskt med bara tre ingredienser.


  Sofias Grötmix (Räcker till ca 15 portioner gröt)

  10 dl havregryn
  2 dl solroskärnor
  2 dl linfrön
  1 dl sesamfrön / hackade nötter eller andra frön du tycker om
  1 dl riven kokos / russin, gojibär eller något annat du tycker om

  Blanda allt och förvara i en lufttät burk, eller häll tillbaks i påsen havregrynen kom i till exempel. 

  NÄR DET ÄR GRÖTDAGS: Koka upp 1,5 dl grötmix med 3 dl vatten och en nypa salt. Låt koka ca 2 minuter eller tills gröten har den konsistensen som du tycker är bra. Ät med valfria tillbehör. Min favorit är äppelmos och kanel. Äppelmoset gör jag själv på svenska sommar-/höstäpplen och fryser in till resten av året. (Recept finns här)

  2 kommentarer:

  1. Låter som en riktigt hälsosam och näringsrik gröt, mums!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Ja men ellerhur. Gröten har oförskämt dåligt rykte ibland ;)

    Radera

  Pin it