Sidor



TRANSLATE THE BLOG

tisdag 28 april 2015

Alltid redo för gröt med hemmagjord grötmix!

När en veckopendlar som jag gör nu så finns det liksom inte riktigt möjlighet att ha alla ingredienser och saker som jag normalt vill ha i mitt skafferi. I vanliga fall om jag ska äta havregrynsgröt till frukost tar jag 1 dl havregryn och sedan fyller jag på med någon msk frön, kanske någon näve nötter, ibland kokos/russin och så vidare. I receptet går givetvis bra att bara att byta ut sesamfrön och kokos mot mer solroskärnor och linfrön om du tycker det är mer praktiskt och ekonomiskt med bara tre ingredienser.


    Sofias Grötmix (Räcker till ca 15 portioner gröt)

    10 dl havregryn
    2 dl solroskärnor
    2 dl linfrön
    1 dl sesamfrön / hackade nötter eller andra frön du tycker om
    1 dl riven kokos / russin, gojibär eller något annat du tycker om

    Blanda allt och förvara i en lufttät burk, eller häll tillbaks i påsen havregrynen kom i till exempel. 

    NÄR DET ÄR GRÖTDAGS: Koka upp 1,5 dl grötmix med 3 dl vatten och en nypa salt. Låt koka ca 2 minuter eller tills gröten har den konsistensen som du tycker är bra. Ät med valfria tillbehör. Min favorit är äppelmos och kanel. Äppelmoset gör jag själv på svenska sommar-/höstäpplen och fryser in till resten av året. (Recept finns här)

    tisdag 21 april 2015

    Sega havrekakor med banan!

    Superenkla och plånboksvänliga, men väldigt goda kakor. Banan och havregryn är de huvudsakliga ingredienserna och om du inte vill behöver faktiskt inget annat tillsättas. De kan dock smaksättas och energiboostas med precis det du tycker om eller har hemma. Jag använde kokos och gojibär idag vilket blev supergott. Nästa gång ska jag ta pekannötter och kanel tror jag. Bananerna får en härligt kolaaktig smak när de blir uppvärmda på de här viset och konsistensen på kakorna är inte som frasiga cookies utan snarare lite härligt sega. Perfekt som ett litet mellanmål, till kaffet eller bara äta några stycken efter träningspasset.


    Banan- och havrekakor (16 st små)

    2 bananer (gärna väldigt mogna)
    2,5 dl havregryn 

    Eventuellt en näve eller/nypa: 
    Gojibär, kokos, hackade nötter/choklad, russin, kardemumma, kanel, vanilj-/lakritspulver, halvssalt
    Jag använde: 2 msk kokosflingor, 2 msk gojibär och en nypa havssalt.

    GÖR SÅHÄR: Sätt ugnen på 175 grader. Mosa och blanda bananer och havregryn i en bunke. Tillsätt eventuell smaksättning och blanda runt. Smörj en plåt med lite olja. Forma 16 st små kakor med händerna och platta till dem. Grädda i 15 minuter mitt i ugnen. Ät dem direkt varma eller låt dem svalna och spar till senare. 

    måndag 13 april 2015

    Raw Blåbärsglass till frulle

    Den här vardagsmorgonen förtjänade glass till frukost, tycker inte ni också det? Tur att jag är så planerad och numera typ alltid har frusna skivade bananer i frysen. Så fort jag har bananer håller på att bli övermogna fryser jag in dem så att jag snabbt kan göra lite glass när jag blir sugen! Den här glassen är raw, sockerfri, vegansk, paleo, nyttig och framför allt helt fantastiskt god.

    Använd ekologiska bananer och ekologiska eller egenplockade blåbär!


    Recept: BLÅBÄRSGLASS

    DU BEHÖVER:
    2 bananer, skivade och frusna minst några timmar
    1 dl blåbär
    1 msk jordnöts- eller mandelsmör
    1-2 msk kokosmjölk / mandelmjölk

    GÖR SÅHÄR:
    Ta fram de frusna bananerna och blåbären. Lägg dem i en mixer eller matbredare. Låt gärna bananerna tina ca 5 minuter, framför allt om du inte har en så kraftfull mixer. Tillsätt nötsmör och mjölk och mixa till en len och fantastisk glass. ÄT. 

    NOTERINGAR:
    Du kan utesluta växtmjölken om du vill men den kan behövas om du har en lite "klenare mixer" eller om du använder frusna blåbär. Nötsmöret kan också uteslutas men ger väldigt god smak samt höjer fett- och proteinhalten. 

    onsdag 8 april 2015

    Fröknäcke med majs och svartpeppar

    Underbara fröknäcke. Det här får en väldigt trevlig krispighet utan bli skört som ett fröknäcke lätt kan bli. Jag har även provat att använda bovetemjöl istället för majsmjöl och jag tror säkerligen att det går bra med många andra mjölsorter. När jag skär knäcket efter att det gräddats brukar jag först skära linjer diagonalt över plåten. Därefter skär jag 45 grader mot de linjerna, alltså horisontellt med någon av plåtens kanter. Då blir det (enligt mig) väldigt fin rombisk form på de flesta bitarna och hörnbitarna blir snyggt triangelformade.


    Majsknäcke med svartpeppar (1 plåt)

    1/2 dl linfrön
    1/2 dl sesamfrön
    1 dl solroskärnor
    1 dl majsmjöl / alt bovetemjöl
    1/2 tsk salt
    2 tsk fiberhusk
    2 dl kokhett vatten
    Svartpeppar, salt att strö över

    GÖR SÅHÄR: Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Slå på det varma vattnet och rör runt ordentligt. Ta fram en plåt och bred ut knäcket på ett bakplåtspapper. Smeten kommer under tiden du jobbar med den få en allt fastare konsistens, därför är det viktigt att snabbt få ut den på plåten och sedan kan du jobba lite med en slev för att få det jämntjockt och fint undertiden den sätter sig. Strö över lite nymalen svartpeppar och eventuellt lite mer salt. Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Jag brukar öppna ugnsluckan eb-två gånger där emellan för att släppa ut lite ångor. Skär knäcket i bitar, stäng av ugnen och ställ in plåten på eftervärme.

    fredag 3 april 2015

    Veganska chokladägg fyllda med jordnötssmör

    Jag vill börja med att önska er alla en fantastisk påsk! Det trevligaste med påskhelgen är att det är så många dagar ledigt tycker jag. För mig, som för många andra, handlar påsken framför allt om att träffa familjen. Nu till receptet på dessa härliga naturligt sötade och veganska chokladägg. Det går givetvis att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör om du hellre vill använda det. Kokossockret kan du byta ut mot t.ex. ekologiskt rårösocker eller något annat. Tänk bara på att om du använder något flytande sötningsmedel kan mängden mjöl/jordnötssmör behöva regleras för att fyllningen inte ska bli för kladdig.

    På tal om att återbruka vill jag propsa på att du inte slänger påskäggen utan sparar dem. Om du inte vill återanvända det själv till kommande år kan du lämna in det på second hand så att någon annan kan få göra ett fint fynd. Om du tycker motivet är fult kan du klä om dem eller måla dem nästa år till exempel!


    Chokladägg med jordnötssmör (20 st)

    1 dl jordnötssmör (osötat och eko men gärna med lite salt)
    ½ dl kokosmjöl
    1 msk kokossocker
    Ca 80 gram choklad (jag använde 70%-ig ekologisk mörk choklad)

    GÖR SÅHÄR: Blanda kokossocker och kokosmjöl i en bunke. Tillsätt jordnötssmör och rör runt tills allting är väl blandat. Det ska bli mer likt en deg än en smet i konsistensen och du ska kunna peta på den utan att bli kladdig om fingrarna. Fördela degen i 20 delar som du formar ägg utav. Jag rullar först degen till en rund boll i handen och sedan rullar jag den enbart på ena ledden i handen för att den ska bli lite oval. Lägg jordnötsäggen på ett fat som du ställer i frysen ca 30 minuter.

    Smält chokladen i vattenbad när jordnötsäggen blivit ordentligt nedkylda. Doppa äggen i chokladen, ett och ett, ta upp och lägg dem på ett fat eller i en burk. Försök att inte låta äggen vara för länge i den varma chokladen innan du tar upp dem då de lätt tappar sin form. Om du märker at chokladen tjocknar för mycket kan den behöva smältas lite igen då de kalla äggen successivt kyler ned den. Ställ sedan in äggen i kyl eller frys. Jag förvarar dem i kylen men det går säkert lika bra i rumstemperatur (dock inte i direkt solljus då de kan smälta).
    
    VISST ÄR MIN NYA TALLRIK FIN?

    Pin it