TRANSLATE THE BLOG

måndag 19 januari 2015

Raw banan- och mandelgrädde

Idag började jag T7, hur sjukt är inte det? Nu börjar liksom allvaret känns det som och det är nu det blir tufft på riktigt har vi fått höra på ryktesvägen från äldrekursare. I alla fall så har vi två campusveckor nu som introduktion vilket gör att vi har mycket föreläsningar men inte så mycket självstudier. Därför har jag nu haft eftermiddagen ledig till att bläddra i gamla kokböcker och så. Samtidigt bakade jag morots- och banankaka och ville ha någon form av sås/grädde till det. Jag hittade ett recept på en vegansk grädde i en gammal vegetarisk kokbok som jag fick av min käre mor när jag var hemma över julen. Det blev inspirationen till den här grädden! Den kan användas som topping/frosting till bakverk eller som tillbehör till kladdkaka/paj. Den passar utmärkt till min äppelpaj till exempel. Vaniljpulvret kan givetvis bytas ut mot kakao, lakrits, kanel eller någonting annat som du tycker om.

Recept: BANAN- och MANDELGRÄDDE


DU BEHÖVER:
60 gram (drygt 1 dl) mandlar eller mandelmjöl (1 dl)
100 gram banan (1 medelstor banan, utan skal)
1 msk citronsaft, kan bytas mot 1 msk honung/agave
1 krm vaniljpulver

GÖR SÅHÄR:
Om du använder hela mandlar måste de skållas först och sedan torkas ordentligt. Mixa till ett fint mjöl i en kaffekvarn/mixer eller mal dem i mandelkvarn. Om du vill att grädden ska vara helt raw skippar du skållningen och mixar mandlarna direkt. Det blir dock krämigast om du blötlagt mandlarna 8 timmar först. Mixa mandelmjöl, bananen skuren i bitar, citronsaft och vaniljpulver till en slät grädde. Ställ in i kylen (gärna 30 min åtminstone) innan servering.

6 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja men gör det! Hoppas det blir bra :)!

      Radera
  2. Det här kommer jag definitivt att testa! Nu till helgen till någon smaskig kaka eller paj! :)
    Hoppas du hittar flera roliga recept i denna bok!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, hoppas att du blir nöjd! Ja jag har faktiskt hittat lite andra saker i boken som jag vill prova. De dyker nog upp här snart :)!
      Kramar

      Radera
  3. Låter både gott och enkelt! :D
    Kan man byta mandeln mot hasselnötter?
    Måste prova banan- och morotskakan med! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det kan jag lova! Jag har faktiskt inte provat men jag ser inte varför det inte skulle gå! Kan hända att det blir en lite annan färg men det gör ju inget. Återkom gärna med resultat om du prövar :)!

      Radera

Pin it