TRANSLATE THE BLOG

onsdag 11 november 2015

Mandelkakor, glass i mängder, fars dag och höstförkylning

Helgen som var hade jag lyxen att få en lång-weekend hemma hos mamma och pappa. Mindre lyxigt var att dra på sig en förkylning. Idag känner jag mig dock ganska pigg igen, efter att ha snorat och sovit massor sedan i mitten av förra veckan. Någon som däremot inte är så pigg är Oskar. Något som i min kropp manifesterades som en snorig förkylning förvärras såklart i en mans kropp till en tio gånger värre sjuka. Det gör inte mig så mycket att han är ynklig för det innebar soffläge med glasshäng igår vilket var ganska mysigt. Oskar åt typ en liter GB-glass och jag åt två stora portioner av min BANANGLASS. Jag smakade lite grann ur Oskars skål men fick genast arga blicken med ett muttrande om att "jag inte får äta upp hans mat". Jag höll mig därefter till min skål.

Jag toppade min glass med supersmarriga mandelkakor som jag bakade i helgen när jag var hos mamma och pappa. Haha japp, jag var glupsk nog och tog med mig dem som snacks i bilen hem i söndags. Turligt nog för mig fanns det några kvar som jag kunde bryta ner i min glass igår. Och nej, Oskar fick ingen kaka. Jag tänkte dela med mig av mitt recept på dessa glutenfria, naturligt sötade, paleovänliga och veganska mandelkakor med choklad. Förutom allt det där så är det väldigt goda också - vilket faktiskt är det viktiga.

Och så var de ju fars dag i söndag med! En skogspromenad med pappa som opererat axeln och mammas hund hanns också med innan vi for hemåt. En supermysig helg blev det allt ändå - trots förkylning.


Recept: Mandelkakor med Chokladbitar (Mandelcookies)

Ca 16 st, kanske fler, kanske färre

DU BEHÖVER:
5 dl mandelmjöl
En nypa himalaysalt (ca 1/4 tsk)
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver

4 msk kokosolja (smör går också bra)
2 msk honung (eller lönnsirap för vegan) 
50 gram mörk choklad, hackad

GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner kokosolja och honung och arbeta ihop degen ordentligt. Vänd ner den hackade chokladen. Pensla lite olja på en plåt och forma små bollar som är ungefär en matsked stora. Lägg dem på plåten och platta till.

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Var beredd, de ska bli gyllenbruna i kanterna men du vill inte råka bränna dem. Det kan räcka med 8 minuter men de kan också behöva 12 minuter, lite beroende på hur tjocka de är och så. Jag gräddade mina 11 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna svalna (om du kan vänta) innan du äter dem. De får trevligast konsistens då och chokladen stelnar igen.

2 kommentarer:

  1. De där kakorna ser jättegoda ut!! Måste provas ! :-) -

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul, hoppas att du tycker om dem =)!

      Radera

Pin it