TRANSLATE THE BLOG

tisdag 4 augusti 2015

Svalkande och syrlig Key Lime Paj

Idag får ni recept på en krämig, vegansk, naturligt sötad, glutenfri och fantastiskt god efterrätt. Jag älskar att äta syrliga saker. Jag har alltid tyckt om de sura godisarna, saker med citrussmak och så vidare. Ibland när jag blir riktigt sugen kan jag skala en hel citron och äta i klyftor som apelsin. Inte helt normalt kanske i och för sig... Här är i alla fall receptet på den här underbara, gröna och syrliga skapelsen. Nu ska vi dricka kaffe och fika!


Key Lime Pie
(2 små tartletter för 2 personer, fyrdubbla receptet för en tårta för ca 8 personer)


BOTTEN:
75 gram (125 ml) cashewnötter
20 gram (60 ml) riven kokos
3 st ekologiska torkade dadlar (18-20 gram)
15 ml rismalt
1/4 tsk vanilj
1/2 msk limejuice
En nypa salt

FYLLNING:
1 medelstor mogen avokado
30 ml limejuice (drygt 1 lime)
15 ml limezest (ungefär 2 lime)
30 ml rismalt
1/4 tsk vanilj
En nypa salt

+ Lime + limezest eller Kiwi för dekoration
Notering: Rismalten kan du byta mot valfri flytande sötning du gillar (agave, lönnsirap, honung osv)

GÖR SÅHÄR: Olja insidan av de formar du tänkt använda. Mixa cashewnötter 10 sekunder i matbredare så att de blir lite krossade. Klipp ned dadlar och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa ordentligt tills allting är jämnt fördelat och klibbigt. Det ska gå att forma en stor boll av degen som håller ihop. Tryck ut degen i formarna och ställ in dem i kylen medan du gör fyllningen.

Mixa alla ingredienser till fyllningen i en matbredare eller blender till du har en homogen och slät smet. Alla avokadobitar ska upphöra att existera. Ta ut formarna ur kylen och fördela fyllningen jämt över bottnarna. Ställ in dem i frysen, minst en timma men gärna längre. Det räcker att ta fram dem 10-15 minuter innan servering. Dekorera med tunt skivad kiwi eller lime och eventuellt lite limezest. Kika under fliken "BAKTIPS" för att se hur jag har gjort hjärtformade kiwibitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it