TRANSLATE THE BLOG

lördag 2 maj 2015

Energibollar med kanel och kardemumma!

Oskar har varit hemma hos mig sedan i torsdags morse och åker inte förrän på fredag igen. När vi varit ifrån varandra så mycket känns det extra lyxigt att få ha honom hemma. Hela fyra vekor hade det gått sedan vi sågs sist, så länge har vi aldrig varit ifrån varandra i sträck sedan vi började träffas. Oskar ligger kvar i sängen och sover som ett litet barn och jag trippar runt i lägenheten för att inte väcka honom. Han har jobbat väldigt mycket så nu när han är hemma och slappnar av vilar kroppen ikapp vilket resulterar i att Oskar sover några timmar längre än mig på morgonen samt sover lite middag på eftermiddagen. Mig gör det inget. Jag tycker om att få sitta ensam med en kopp te i rummet bredvid, läsa nyheter på datorn och höra honom andas fridfullt.

Den här morgonen hade jag extra tur dock, för jag var lite sugen på någonting men vill vänta med frukost tills Oskar vaknar. Kollade lite i köket och i ett av frysfacken hittade jag två av dessa godingarna i en liten låda! Bakade dem tidigare i våras när det var mycket jobb, skola och massa andra saker parallellt. Då behövdes det lite extra energitillskott emellanåt, så då gjorde jag en sats av dessa och stoppade i frysen! Tur för mig att jag hade glömt bort dem tills nu. De går superbra att äta dem direkt från frysen (vilket jag gör i skrivande stund) eller så kan du låta dem tina en stund, alternativ förvara dem i kylen istället. Hmm, jag måste troligen göra en ny sats under dagen tror jag...


Energibollar med kanel (20 st)

150 gram (2 1/2 dl) dadlar
100 gram (1 3/4 dl) mandlar
1 msk kokosolja
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma (alt. vaniljpulver)
1 msk mandelsmör
Notering: För nötfria bollar, byt ut mandlar mot solroskärnor och mandelsmör mot tahini!

GÖR SÅHÄR: Blötlägg dadlar minst en timme om du använder torkade dadlar. Mixa mandlar någon minut tills de är ordentligt krossade. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills du får en kletig deg. Forma 20 st små bollar. Lägg i en skål och förvara i kyl eller frys. Försök hålla dig åtminstone någon timme innan du äter dem (Ja jag vet, det är jättesvårt, själv åt jag en innan de åkte in i frysen...).

2 kommentarer:

  1. Hej Sofia!
    Har nyligen hittat din blogg
    Tack för recept och inspiration:))
    Uppskattas//Helen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Vad roligt att höra =) Tack för fina ord!

      Radera

Pin it