Sidor



TRANSLATE THE BLOG

söndag 20 december 2015

Fjärde advent: Glutenfri grönkålspaj på solros- och havrebrotten

Julvädret lyser med sin frånvaro så vi kompenserade genom att tjuvstarta med julmaten idag. Gratinerad kålrot (recept HÄR), kokt brysselkål, frukt- och nötbröd (recept dyker kanske upp här i bloggen längre fram) och dagens experiment: glutenfri, nötfri och mejerifri Grönkålspaj. Jag gjorde pajskalet på havre och solroskärnor men om du gillar min andra pajbotten på mandelmjöl och rismjöl bättre kan du såklart använda den istället (recept HÄR). Fler julrecept hittar du under fliken recept, längst ner på sidan, eller under etiketterna "julmat" och "julgodis" om du skrollar ner i högerspalten av bloggen.


Recept: GRÖNKÅLSPAJ på SOLROS- och HAVREBOTTEN

24 cm pajform

DU BEHÖVER:
2 dl havregryn *
1 dl solroskärnor *
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1/2 dl vatten
1/2 dl kokosolja

2 liter grönkål (ca 16 blad)
2 rödlökar
1 klick smör eller olja att steka i
1 sked honung

3 ägg
2 dl vatten + 1 msk solroskärnor **
Salt, svartpeppar

GÖR SÅHÄR:
Mal havregryn och solroskärnor i en kaffekvarn till ett fint mjöl. Blanda mjölet med potatismjöl och salt i en bunke. Rör ned vatten och kokosolja och arbeta igenom degen tills allting är väl blandat (jag brukar använda händerna). Forma till en stor boll och ställ in bunken i kylen. 

Repa under tiden grönkålen och hacka den grovt. Koka den några minuter i lättsaltat vatten och häll sedan av vattnet. Skala och grovhacka rödlöken. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Stek löken och kålen tills kålen börjar dra ihop sig och löken blir mjuk. Tillsätt lite honung och fräs några minuter till. 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen ur kylen och tryck ut den jämnt i en pajform. Nagga den lite lätt och förgrädda skalet i 10 minuter. Mixa solroskärnor och vatten. Vispa upp äggen och vispa ner solroskärnmjölk. Salta och peppra efter behag. Ta ut pajskalet och sänk ugnen till 180 grader. Fyll skalet med kålen och löken. Häll över äggstanningen och ställ in i ugnen i 20 minuter. Ta ut och ät. 

NOTERINGAR:
* Kan bytas ut mot havremjöl och/eller mandelmjöl.
** Du kan givetvis använda någon annan mjölk  (t.ex. havre, mandel eller kokos).

söndag 13 december 2015

Tredje advent & Lucia: Fröpepparkakor

Oskar är väldigt principfast när det kommer till traditioner. På Lucia är det lussebullar med varm choklad och vispad grädde till frukost som gäller, gärna framför någon julfilm i soffan. Det här fick jag lära mig den hårda vägen under vår första Lucia tillsammans när jag inte kände till det här. Då hade jag helt plötsligt en ledsen liten pojke hemma som inte fick börja dagen med saffransbullar och varm choklad. Nu har jag dock lärt mig vad som gäller på Lucia vilket resulterade i soff-frukost framför Ensam Hemma II.

Vissa saker går dock att rucka lite grann på faktiskt. Det dricks ganska mycket glögg hemma hos oss nu under december och till den äter Oskar gärna en hög med pepparkakor. Han har liksom inget stopp när det kommer till sockerintag... Jag har därför har mixtrat fram en lite nyttigare variant som jag lurat på honom. De är busenkla att göra och passar lika bra till glöggen, som mellanmål eller på ostbrickan. Knapriga, lite söta och kryddiga men också glutenfria, naturligt sötade och helt växtbaserade. De ska såklart inte jämföras med vanliga pepparkakor utan de här är fröknäcken med smak av pepparkaka. Ett utmärkt komplement till vanliga pepparkakor! Om du är sugen på mer vanliga pepparkor men som är lite nyttigare har du mitt recept från förra julen HÄR.

För er som inte känner till vad skrädmjöl är så har ni verkligen missat något. Det är en anrik metod som introducerades på 1600-talet för att ta tillvara på havren och förlänga dess hållbarhet. Hela havrekärnor rostas i vedeldade ugnar och mals därefter till ett mjöl. Det är alltså egentligen bara havremjöl som är rostat, vilket ger det en helt annan smak än vanligt havremjöl. Det kan användas till gröt, välling och bakning. Jag rekommenderar er verkligen att prova om ni inte gjort det! Sock jag skrivit innan är havre ett glutenfritt sädesslag till skillnad från råg, korn och vete.


Recept: FRÖPEPPARKAKOR med SKRÄDMJÖL

1 plåt

DU BEHÖVER:
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
3/4 dl skrädmjöl
3/4 dl kokossocker
1 msk psylliumhusk
1 msk pepparkakskryddor (recept HÄR)

2,5 dl vatten
1 msk kokosolja

GÖR SÅHÄR:
150 grader. Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vatten, rör ner kokosoljan så den smälter. Blanda snabbt ihop oljevattnet med de torra ingredienserna till en jämnt smet. Bred ut på ett bakplåtspapper, försök få det så jämnt som möjligt. // Grädda i 20 minuter, ta sedan ut plåten och skär knäcket i bitar. Ställ in plåten i 20-30 minuter till. Stäng sedan av ugnen, ta ut plåten och vänd bitarna upp och ned. Ställ in i ugnen och låt dem gräddas lite i på eftervärmen, gärna med luckan på glänt så att de får ångas av.

NOTERINGAR:
Har du inte skrädmjöl kan du byta ut det mot vanligt havremjöl eller bovetemjöl.
Jag brukar köpa kokossocker HÄR, du kan även byta ut det mot ekologiskt råsocker om du vill.

söndag 6 december 2015

Andra advent: Soffhäng & Ischoklad med smak av After Eight!

Advent hemma hos oss en sådan här regnruskig söndag innebär soffhäng med filmer och godis hela dagen. Jag gjorde ett gäng med ischoklad på förmiddagen som vi smaskat i oss. Förra året smaksatte jag dessa med zest från apelsin men idag provade jag istället med pepparmyntolja, vilket gav dem en fantastisk smak av after eight. För fler julrecept, klicka på fliken recept och skrolla längst ner på sidan. För ett annat recept på ischoklad som görs från grunden, utan färdig choklad, klicka HÄR.


Recept: ISCHOKLAD MED APELSINSMAK eller PEPPARMINT

Ca 50-60 st

DU BEHÖVER:
50 gram ekologisk kokosolja
150 gram ekologisk mörk choklad (minst 70%)

Välj en av smaksättningarna (eller smaksätt hälften med den ena):
Zest från 1/2 apelsin
Några droppar pepparmyntolja

GÖR SÅHÄR: Gör ett vattenbad och lägg i kokosoljan och chokladen i bitar. Låt det smälta under omrörning. Riv under tiden skalet från apelsinen och rör ner det i smeten när allt har smällt alternativt droppa i lite pepparmyntolja. Fördela i formar och ställ kallt så att de får stelna. Klart, superenkelt och fantastiskt gott!

NOTERING:
Ekologisk mörk choklad i olika varianter finns HÄR.
Om du inte hittar kokosolja i din butik så finns det HÄR

Pin it