Glutenfritt Tunnbröd (8 st)
300 gram ekologisk potatis (3 medelstora potatisar)
200 gram (3 dl) bovetemjöl
10 gram (1 msk) kokosolja
1 tsk himalayasalt
+ Bovetemjöl/rismjöl till utbakning
- Koka potatisen och låt den svalna.
- Pressa potatisen med en potatispress eller mosa den med en stöt. Du kan dra bort skalet först om du ska mosa den med en stöt. Blanda i oljan och saltet och rör runt tills du får ett kletigt mos.
- Tillsätt bovetemjölet och arbeta ihop till en deg som är lite kletig men ganska elastisk och fast.
- Dela degen i 8 delar och forma små bollar. Hetta upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme.
- Mjöla bakbordet ordentligt med bovetemjöl (alternativt rismjöl) och lägg en boll i mitten. Strö över mer mjöl på bollen. Tryck ut degen till en rund cirkel med fingrarna tills den är ungefär 10 cm i diameter. Då fortsätter du kavla ut degen med en mjölad kavel tills degen är ungefär 20 cm i diameter. Brödet går lätt sönder innan det har gräddats så var lite försiktig och snåla inte med mjölet utan strö på mer när det behövs!
- Lyft upp brödet från bakbordet och hjälp till med en degskrapa om det fastnat i bänken. Stek brödet ett par minuter på varje sida i den torra pannan.
- Lägg det färdiggräddade brödet i en kökshandduk och fortsätt med nästa.
- Ät samma dag eller förvara i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar