Recept: GLUTENFRI BASBOUSA
DU BEHÖVER:
Ugnsform (min är 18 x 28 cm)
1 msk tahini
4,5 dl majsmjöl
Ugnsform (min är 18 x 28 cm)
1 msk tahini
4,5 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokossocker
60 gram kokosolja
3,5 dl mandelmjölk (jag gör egen, recept här!)
1 dl riven kokos
12 st mandlar
Honungssirap:
1/2 dl honung (alternativt agave, blir något sötare då)
1/2 dl vatten
1/2 msk citronjuice
1 tsk rosenvatten
GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 190 grader. Smörj en ugnsform med tahini. Blanda majsmjöl, bakpulver och kokossocker i en bunke. Rör ned kokosoljan tills den är jämnt fördelat. Tillsätt mandelmjölk och vispa ordentligt. Vänd ner kokosflingorna. Häll upp smeten i formen och låt den vila i ca 10 min. Skär sedan med en matkniv smeten i 12 delar och fördela en mandel på varje bit. Ja alltså smeten kommer självklart vilja åka tillbaks men det kommer bli som "skåror" i smeten. Grädda mitt i ugnen i 30 min.
Under tiden kakan är i ugnen kokar du upp vatten, citronjuice och honung i en liten kastrull. Låt det sjuda några minuter och dra sedan bort kastrullen från värmen. Rör ner rosenvatten och låt det svalna helt. Direkt när du tagit ut kakan ur ugnen skär du kakan i 12 bitar i de skåror som du tidigare gjorde. Häll försiktigt såsen över hela kakan och fördela så att allting är täckt. Låt kakan stå rumstempererat och gotta sig i minst 2 timmar innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar