Recept: UGNSBAKAD ÄPPELGRÖT
Ca 6 portioner, en ugnsform som är ca 20 x 25 cm
400 gram ekologiska svenska äpplen (3-4 st)
En klick kokosolja till formen
150 gram (4 dl) havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
Lite havssalt
2 chiaägg*
4 dl vätska (nötmjölk, vatten, äppeldricka)
1 msk kokosolja
1 msk honung
55 gram (1 dl) solroskärnor
45 gram (1 dl) pumpafrön
50 gram riven kokos, kan uteslutas eller bytas mot linfrön
GÖR SÅHÄR:
Blanda ihop chiaäggen i en liten skål. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla en ugnsfast form med kokosolja. Skär äpplen i små bitar (ta bort kärnhuset men behåll skalet på, det är supergott och innehåller massa näring) och fördela dem i formen (lager 1). Blanda havregryn, bakpulver, kanel och havssalt i en bunke. Rör ut chiaäggen i vätskan och blanda det med havregrynsblandningen. Fördela över äpplena (lager 2). Lägg honung, kokosolja, frön och kokos i en skål och blanda ihop. Fördela över gröten (lager 3). Grädda i ugnen ca 35-40 min.
NOTERINGAR:
*1 chiaägg = 1 msk chiafrön + 3 msk vatten.
Verkar jättespännande med goda smaker. men hur äter man gröten? Blir den som musli eller ugnspannkaka i konsistensen? Stör ovanpå yoghurt, äter ensam eller med mjölk?
SvaraRaderaJa det är supergott verkligen! Mer som en ugnspannkaka i konsistensen. Jag brukar skära den i kvadratiska bitar och äta med gaffel/sked på en tallrik bara. Du kan säkerligen äta den i en djup tallrik med lite mjölk till om du vill men så har inte jag gjort!
RaderaHoppas att du tycker om den :)!