Recept: LINFRÖKNÄCKE
En plåt
2 dl linfrön
2 dl valfria andra frön (jag hade solroskärnor, pumpakärnor och sesamfrön)
3 dl vatten
Havssalt efter smak
GÖR SÅHÄR: Lägg frön och vatten i en skål ett par timmar. Det gör att skalet på linfröna luckras upp och tillsammans med vatten bildar det en geleaktig konsistens. Detta är vårt bindemedlet!
Sätt ugnen på 125 grader. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö över flingsalt. Grädda i ugnen i ca en timma. Öppna luckan ett par gånger för att släppa ut lite vattenångor. Sänk temperaturen till 100 grader och skär försiktigt knäcket i bitar. Ställ in i ugnen och grädda en timma till. Ta ut plåten och låt det svalna. Bryt det i bitar. Ät upp eller förvara det som blir över i en lufttät burk, t.ex. en fin plåtburk.
Till vänster = före gräddning Till höger = färdiggräddade, brutna i bitar |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar