Idag tänkte jag lovorda svenska äpplen som finns runt om i Sveriges trädgårdar. Jag har fått den fantastiska möjligheten att plocka äpplen i en klasskompis trädgård = gratis, ekologiskt och närodlat. Kan det bli bättre? Jag tycker om att använda äppelmos i bakning och såklart att bara äta som det är, därför blir det stor produktion av hemmagjort äppelmos i vår lägenhet just nu.
Recept: SOCKERFRITT ÄPPELMOS
DU BEHÖVER:
Massa äpplen, helst svenska och ekologiska/egenplockade
Ev: Smaksättning (kanel, kardemumma, ingefära, vanilj, dadlar)Tomma glasburkar
GÖR SÅHÄR:
Börja med att kärna ur äpplena. Du kan givetvis skala dem om du vill men jag är lite lat ibland och struntar i det. Skär dem i klyftor och lägg i en stor kastrull. Sätt på plattan på ganska låg värme. Efter ett tag börjar det fräsa lite och då får du börja röra runt så att alla äppelbitar kommer i kontakt med den varma botten av kastrullen. Efter ytterligare en stund börjar mos bildas och då får du en blandning av hela äppelbitar och äppelmos i kastrullen. Fortsätt röra emellanåt. Till slut har alla äpplen kokats igenom och ditt mos är snart klart. Stäng av plattan, ta bort från värmen och låt svalna.
Om du inte har skalat dina äpplen häller du nu över moset i ett durkslag och rör runt med sleven för att pressa ut moset. Till slut är det bara skalrester kvar i durkslaget. Du kan spara på skalresterna och använda det i frukostgröten, smoothies eller äta som mellanmål med lite kanel.
Nu är moset i princip klart. Du kan söta det lite om du vill ha längre hållbarhet eller helt enkelt bara vill ha det sötare. Hur mycket som behövs beror på vilken äppelsort du använder. Jag väljer oftast att inte söta alls utan portionsfryser istället. Häll upp moset i glasburkar. Jag brukar ta lite mindre burkar och frysa in och så plockar jag ut en åt gången.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar