Då bestämde jag mig för att göra egen mjölk och oj så lätt det var! Det blir billigare per liter än den färdigköpta, man slipper släpa hem vätskan och det är snällare mot miljön (inte bara Tyskland-saken utan även för att det blir mindre förpackning, transport osv).
Recept: HAVREMJÖLK
Cirka 1 literDU BEHÖVER:
2 dl ekologisk havre (gärna glutenfri)
10 dl kranvatten
Ev någon smaksättning: En nypa havssalt, vaniljpulver, kanel, kardemumma eller några dadlar
Glasflaska
Saftsil
Silduk (eller en urtvättad nylonstrumpa)
GÖR SÅHÄR:
Mixa ingredienserna 1-2 minuter. Sila blandningen genom saftsilen. Havremassan i duken kommer bilda en geleaktig konstistens och därför kan du behöva röra lite i silen med en sked. Häll upp mjölken i en glasflaska som du kan stänga och förvara i kylskåp. Skaka innan du du använder den. I vår kyl håller den minst en vecka. Havrepulpen kan du spara och äta som raw gröt, använda som bas i plättar/pannkakor eller i knäckebröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar