Sidor



TRANSLATE THE BLOG

söndag 20 december 2015

Fjärde advent: Glutenfri grönkålspaj på solros- och havrebrotten

Julvädret lyser med sin frånvaro så vi kompenserade genom att tjuvstarta med julmaten idag. Gratinerad kålrot (recept HÄR), kokt brysselkål, frukt- och nötbröd (recept dyker kanske upp här i bloggen längre fram) och dagens experiment: glutenfri, nötfri och mejerifri Grönkålspaj. Jag gjorde pajskalet på havre och solroskärnor men om du gillar min andra pajbotten på mandelmjöl och rismjöl bättre kan du såklart använda den istället (recept HÄR). Fler julrecept hittar du under fliken recept, längst ner på sidan, eller under etiketterna "julmat" och "julgodis" om du skrollar ner i högerspalten av bloggen.


Recept: GRÖNKÅLSPAJ på SOLROS- och HAVREBOTTEN

24 cm pajform

DU BEHÖVER:
2 dl havregryn *
1 dl solroskärnor *
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1/2 dl vatten
1/2 dl kokosolja

2 liter grönkål (ca 16 blad)
2 rödlökar
1 klick smör eller olja att steka i
1 sked honung

3 ägg
2 dl vatten + 1 msk solroskärnor **
Salt, svartpeppar

GÖR SÅHÄR:
Mal havregryn och solroskärnor i en kaffekvarn till ett fint mjöl. Blanda mjölet med potatismjöl och salt i en bunke. Rör ned vatten och kokosolja och arbeta igenom degen tills allting är väl blandat (jag brukar använda händerna). Forma till en stor boll och ställ in bunken i kylen. 

Repa under tiden grönkålen och hacka den grovt. Koka den några minuter i lättsaltat vatten och häll sedan av vattnet. Skala och grovhacka rödlöken. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Stek löken och kålen tills kålen börjar dra ihop sig och löken blir mjuk. Tillsätt lite honung och fräs några minuter till. 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen ur kylen och tryck ut den jämnt i en pajform. Nagga den lite lätt och förgrädda skalet i 10 minuter. Mixa solroskärnor och vatten. Vispa upp äggen och vispa ner solroskärnmjölk. Salta och peppra efter behag. Ta ut pajskalet och sänk ugnen till 180 grader. Fyll skalet med kålen och löken. Häll över äggstanningen och ställ in i ugnen i 20 minuter. Ta ut och ät. 

NOTERINGAR:
* Kan bytas ut mot havremjöl och/eller mandelmjöl.
** Du kan givetvis använda någon annan mjölk  (t.ex. havre, mandel eller kokos).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it