Recept: GRÖNKÅLSPAJ på SOLROS- och HAVREBOTTEN
24 cm pajform
DU BEHÖVER:
2 dl havregryn *
1 dl solroskärnor *
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1/2 dl vatten
1/2 dl kokosolja
2 liter grönkål (ca 16 blad)
2 rödlökar
1 klick smör eller olja att steka i
1 sked honung
3 ägg
2 dl vatten + 1 msk solroskärnor **
Salt, svartpeppar
GÖR SÅHÄR:
Mal havregryn och solroskärnor i en kaffekvarn till ett fint mjöl. Blanda mjölet med potatismjöl och salt i en bunke. Rör ned vatten och kokosolja och arbeta igenom degen tills allting är väl blandat (jag brukar använda händerna). Forma till en stor boll och ställ in bunken i kylen.
Repa under tiden grönkålen och hacka den grovt. Koka den några minuter i lättsaltat vatten och häll sedan av vattnet. Skala och grovhacka rödlöken. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Stek löken och kålen tills kålen börjar dra ihop sig och löken blir mjuk. Tillsätt lite honung och fräs några minuter till.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen ur kylen och tryck ut den jämnt i en pajform. Nagga den lite lätt och förgrädda skalet i 10 minuter. Mixa solroskärnor och vatten. Vispa upp äggen och vispa ner solroskärnmjölk. Salta och peppra efter behag. Ta ut pajskalet och sänk ugnen till 180 grader. Fyll skalet med kålen och löken. Häll över äggstanningen och ställ in i ugnen i 20 minuter. Ta ut och ät.
NOTERINGAR:
* Kan bytas ut mot havremjöl och/eller mandelmjöl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar