Recept: GLUTENFRI ÄPPELPAJ med ROSOR
1 paj, 20 cmDU BEHÖVER:
1 dl mandel
3 dl havregryn
1/2 tsk kanel
1/4 tsk salt
3 msk kokosolja
1 msk lönnsirap
2 msk vatten
Olja till formen (kokos, raps)
3 stora eller 4 små röda äpplen
2 msk citronjuice
2 msk vatten
2 msk lönnsirap
GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj pajformen med lite olja. Mixa mandlar i matbredare/mixer ca 30 sekunder tills de är krossade. Tillsätt havregryn, kanel och salt och mixa tills det får ett sandliknande utseende. Blanda kokosolja, sirap och vatten i en bunke och tillsätt sedan sandmixen. Arbeta ihop degen med händerna tills du kan forma en stor boll som inte kladdar speciellt mycket. Tryck ut degen i formen med fingrarna. Baka mitt i ugnen 10-15 minuter. Håll koll så att den inte bränns!
Medan pajskalet är i ugnen kan du förbereda äpplena. Blanda sirap, vatten och citronjuice och rör tills sirapen har löst upp sig helt. Skär bort kärnhusen från äpplena och skiva sedan tunna äppelskivor. Använd helst en mandolin för att få så tunna skivor som möjligt. Lägg skivorna i blöt i siraps- och citronblandningen och låt dem marineras. När pajskalet svalnat helt kan du börja med rosorna. Ta några äppelskivor och lägg dem omlott (ca 1 cm) på längden. Rulla försiktigt och bygg på med fler skivor tills du har en storlek på rosen som du är nöjd med. Stick ner i pajskalet. Fortsätt tills du har fyllt hela pajen med rosor. Pensla rosorna med resterande sirapsvätska.
NOTERINGAR:
Nästa gång tänkte jag göra någon kolafyllning eller vispa någon grädde och fylla pajskalet med innan jag sticker ned rosorna för att den ska bli vackrare och godare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar