TRANSLATE THE BLOG

måndag 25 april 2016

Födelsedagsfirande, "nyttig" chokladpudding och champagne!

Att fylla år är något som jag alltid har älskat. Inte så mycket för att jag vår vara i centrum utan mer för att en blir omgiven av så mycket kärlek och människor. Det känns som att jag har fyllt år i fyra dagar i sträck nu och att det kommer fortsätta fram till helgen också. I fredags kom min syster och mamma på besök och hela helgen har därför varit fullproppad med kärlek, god mat och en väldigt massa skratt. I söndags åkte de hem och Oskar for iväg till Falun på praktik. Igår kväll tog två underbara tjejer från klassen hand om mig och vi drack champagne i nya glas som jag fått av min familj och åt chokladpudding. I morgon ska jag dessutom äta middag med två andra underbara människor och fira lite till. Och sen kommer Oskar hem på fredag och då blir det mys för bara honom och mig. Hur underbar födelsedagsvecka kan en 24-åring få liksom?

Jag blir helt varm i hela kroppen och lycklig i själen över att ha så underbara människor runtomkring mig och också över alla fina saker jag fått. Att alla lagt ner så mycket omtanke och verkligen tagit i beaktning mina ekologiska och ibland lite knasiga miljövänliga värderingar. Ett par nya skor från eko-märket Kavat, en kanonfri ryggsäck i återvunnet material från Patagonia, Ekologiska kryddor och växter, en ekologisk ullfilt, fröknäcke och massa mer fina saker. Nu ska jag inte tråka ut er med min presentlista utan tänkte istället ge er receptet på chokladpuddingen jag hade gjort till gårdagens champagne-drickande. Jag kände inte för någon tårta utan var sugen på något med choklad och eftersom det var min födelsedag så jag gav mig själv fullmakt över fikabeslutet. Då blev det en rå chokladpudding gjord på nyttigheter som avokado, banan och carobpulver. Det bästa är att jag har en portion kvar i kylen som jag kan äta till frukost idag.


Recept: RÅ CHOKLADPUDDING MED CAROB

Typ 4 portioner

DU BEHÖVER:
3 bananer
2 avokados
4 msk kakao
2 msk carob 
1 msk honung eller lönnsirap (kan uteslutas eller ökas, beror lite på hur mogna bananerna är)
1 tsk kanel

Ev bär eller frukt att toppa med

GÖR SÅHÄR:
Mixa allting slätt i en matbredare. Smaka av och söta mer eller tillsätt mer kakao och/eller nötsmör om så önskas. Sleva upp i några fina skålar eller dylikt. Låt stå kallt typ 30 minuter. Ät som de är eller toppa med bär eller något annat gott. Rostade hasselnötter kan jag tänka mig är kanongott men det hade jag tyvärr inga hemma nu.

NOTERINGAR: Carob kan bytas ut mot mer kakao om så önskas. Personligen gillar jag carob då det ger en lite mer kolaaktig smak och tillför ytterligare en dimension till puddingen. Jordnötssmör kan bytas mot tahini eller uteslutas för en nötfri variant. Det kan också bytas mot mandelsmör eller dylikt för den som inte tål eller gillar jordnötter. 

tisdag 12 april 2016

Hemmagjort / hemmakärnat smör

Jag och Joanna hade i helgen middag för våra karlar och lagade då en maträtt med en skvätt vispgrädde i. Idag kikade jag på förpackningen och såg att den gick ut igår (enligt märkningen). Vi hade inga planer på att använda den här i de närmsta dagarna så därför passade jag på att vispa ("kärna") smör av de 2 dl grädde som fanns kvar. Det är fantastiskt enkelt och blir väldigt gott. Det förlänger också hållbarheten eftersom du vispar bort kärnmjölken och bara får mjölkfett (plus en gnutta mjölkprotein) kvar. Smör är i princip laktosfritt och tolereras ofta väl även av de som är lite känsliga. Om grädden har surnat en aning är det ingen fara - smöret blir till och med godare då.

Innan ni får instruktioner om hur en vispar eget smör tänkte jag ha lite datumskola med er. Ni som kan skillnaden mellan "bäst före" och "sista förbrukningsdag" kan skrolla ner till smörvispningen. Ni andra - LÄS detta först.
BÄST FÖRE = Märkning på hur länge tillverkaren tycker att produkten är bäst, dvs håller bäst kvalitét. Produkter håller ofta mycket längre än vad som står. Om vi tar vanliga ägg till exempel. Bäst före-märkningen är standardiserad till 28 dagar men om man förvarar sina ägg i kyl håller de utan problem i 2-3 månader. Det är alltså ingen fara att äta ett ägg 1 månad efter bäst före datum.
SISTA FÖRBRUKNINGSDAG = Då är det förenat med hälsofara att äta produkten efter utsatt datum. Gäller ofta produkter som färsk fisk, rå kyckling och andra köttprodukter. 
"Bäst före"-märkningen säger alltså egentligen ingenting om hur bra eller dålig produkten är. Det slängs så onödigt mycket mat för att folk tror att den är dålig. Använd sunt förnuft och lukta och smaka först. Finns inga ursäkter att göra på annat vis. Att slänga en förpackning livsmedel för att det står att "den har gått ut" utan att använda sina sinnen för att undersöka varan är direkt korkat tycker jag. Vissa produkter, som kött till exempel är dessutom ofta som bäst och mörast när de närmar sig sitt bäst före datum.


Recept: KÄRNAT (Vispat) SMÖR


DU BEHÖVER:
40%-ig ekologisk vispgrädde
Elvisp
En finmaskig sil
En gnutta havssalt

GÖR SÅHÄR:
Vispa grädden i en bunke med hög kant. Först blir det helt vanlig "vispad grädde", då fortsätter du vispa. Efter en stund börjar grädden tjockna och klumpa ihop sig och kärnmjölk separeras från fettet. Vispa lite till så att all mjölk separeras från smörfettet. Häll av mjölken. Jag brukar ta smörklumpen i handen och skölja under kallt vatten samtidigt som jag masserar ut den sista mjölken. Du kan också massera smöret i en skål med vatten, hälla av vattnet och upprepa tills vattnet klarnar. Smaksätt eventuellt med lite salt om så önskas. 

NOTERINGAR:
För ett ännu "krämigare" och mer bredvänligt smör kan du vispa det med en skvätt neutral rapsolja eller en god olivolja. Fantastiskt gott att bre på en smörgås eller knäckemacka. 

lördag 2 april 2016

Knallrosa underbar Rödbetssröra

För ett tag sedan laborerade jag lite i köket med rödbetor och kikärtor vilket resulterade i den här vackra röran. Den är ett kul alternativ till den vanliga hummusen (recept HÄR). Passar perfekt till biffar, som tillbehör i matlådan, dipp till grönsaksstavar eller bara som ett gott pålägg på mackan!


Recept: KIKÄRTSRÖRA MED RÖDBETOR

1 burk

DU BEHÖVER:
Ca 3 st medelstora, 300 gram kokta rödbetor
1 gul lök
2 dl kokta kikärtor
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
Örtsalt, svartpeppar
Ev 1 tsk spiskummin

GÖR SÅHÄR:
Skrubba rödbetorna och koka dem tills de är mjuka. Skala och grovhacka löken. Dra av skalet från rödbetorna när de svalnat. Mixa sedan alla ingredienser i matbredaren till en slät, lila-rosa smet. Du kan välja att krydda den som en "vanlig" hummus med spiskummin eller så kan du låta rödbetssmaken få vara i fokus. Klart. Ät.

SERVERINGSFÖRLAG:
Ugnsbakad sötpotatis
Mungbönsgroddar (dessa brukar jag grodda - gör SÅHÄR)
Surkål
Rödbetsröra

Pin it