TRANSLATE THE BLOG

torsdag 21 juli 2016

Minska matsvinnet! Tips: Matsmart

Ni vet sedan tidigare hur svårt jag har för matsvinn. Det är så paradoxalt att miljöfrågor och eko-tänk är högaktuella  samtidigt som det slängs mer mat än någonsin tidigare. Under 2014 visar data från Naturvårdsverket att Sverige hade ungefär 1,3 miljarder ton i matavfall. Den absolut största delen sker i hushållet, 717 000 ton, vilket motsvarar 74 kg per person och år. Av det här är ungefär 28 kg per person och år, mat som slängs i onödan och är fullt ätbar. Förutom i hushållen sker även svinn i varuproduktion, restaurangverksamhet och i butiker. Det som försvinner i butiker är främst genom att produkter slängs för att de närmar sig eller har klivit förbi sitt bäst före datum.

Det som jag tänkte flagga för idag är företaget Matsmart. De köper in stora partier med produkter som närmar sig bäst före datum, har blivit felmärkta, har diverse skönhetsfel eller som bara blivit ett överskott helt enkelt. Saker som normalt inte skulle blivit sålda och därmed kasserade är det främst det handlar om alltså. Från deras hemsida kan du därför köpa matvaror (plus en massa andra saker) till kraftigt rabatterade priser. Det blir liksom dubbelsmart - du bidrar till minskatt svinn och får handla billigare. På hemsidan finns olika varugrupper som "ekologiskt", "skafferiet", "skönhet", "drycker" som ständigt fylls på med nya produkter. De har samarbeten med olika företag, till exempel Kung Markatta och Urtekram. När du handlar hos matsmart får du 20-90% rabatt jämfört med ordinarie butikspris. Jag beställer från Matsmart med jämna mellanrum för att bunkra upp i skåpen.

Det här är inte ett sponsrat inlägg men om du är nyfiken på deras hemsida når du den HÄR.

På livsmedelsverkets hemsida finns även ett test som heter "Matsvinnskollen". Det är ett självtest där du kan svara på frågor och se hur bra du tar hand om din mat och hur du kan minska ditt matsvinn. Klicka HÄR så kommer du dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it