TRANSLATE THE BLOG

måndag 9 maj 2016

Förlovning, Kinnekulle och Ramslökspesto

Japp ni läste rätt. Oskar har friat så numera är jag en lycklig fästmö. Han hade ordnat det jättefint och frågade mig mitt på Kinnekulleleden efter några timmars cykling. När jag svarade ja fiskade han upp en flaska champagne och två glas ur ryggsäcken. Vi hade världens tur med kanonväder så vi har firat i vacker natur och ätit god mat hela helgen. Förutom att jag ville berätta om vår förlovning så tänkte jag även ge er ett enkelt och fantastiskt gott recept. Kinnekulle är känt för sina vackra ängar av Ramslök och nu i maj är det högsäsong. När vi cyklade genom naturreservatet Munkängarna möttes vi av en fantastisk doft och en hel bädd av de gröna bladen. Just där får en inte plocka men på platser utanför Naturreservatet är det fritt fram. Vi visste självklart om att ramslök skulle frodas vid den här tiden (det var därför jag hade bokat resan till maj när Oskar fick det i födelsedagspresent). Därför hade vi förberett oss och tagit med lite saker hemifrån för att kunna göra ramslökspesto på plats. Några enkla ingredienser, skärbräda, knivar och lite goda tillbehör var allt som behövdes. Och trädgården på pensionatet. Mat behöver liksom inte vara så komplicerat och behöver inte tillagas i ett stort kök med massa elektroniska maskiner. Ibland tror jag att vi människor krånglar till det på tok för mycket (mig själv inkluderat).

Så att sitta i solen, dricka champagne, beundra min förlovningsring och slänga ihop en ramslökspesto med min fästman var liksom livet på en pinne kan man säga. Nu får ni en hel bildbomd från fredagen som ni kan skrolla igenom om ni känner för det. Bilderna längst ner är från cyklingen och övriga bilder är från firandet på kvällen.


Recept: RAMSLÖKSPESTO (utanför köket)

1 skål eller liten burk

DU BEHÖVER:
Ett knippe nyplockad (eller köpt) ramslök
Någon deciliter cashewnötter
Någon deciliter riven, smakrik ekologisk ost (t.ex. parmesan - vi använde ekologisk vesterhavsost)
Någon deciliter olivolja

Kniv
Skärbräda
(Rivjärn)

GÖR SÅHÄR:
Rensa ramslöken lite snabbt genom att plocka bort blommor och skära bort stjälkar. Hacka den fint och lägg i en liten skål. Finhacka nötterna och riv osten om det inte redan är gjort. Vi rev faktiskt osten kvällen innan, frös in över natten och förvarade den i kylväska hela dagen vilket gjorde att den var kylskåpskall på kvällen. Blanda ner ost och hackade nötter i skålen och tillsätt olivolja. Rör om ordentligt och smaka av med örtsalt. Klart. 

VÅRA TILLBEHÖR:
Rågbröd
Marinerad vitlök
En burk oliver
Några kex
Ost skuren i stavar som blev över från rivningen
Lite ekologisk mörk choklad
Champagne


Och här kommer lite mer bilder från tidigare på dagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it