TRANSLATE THE BLOG

tisdag 8 mars 2016

Spara på energi (och pengar) i köket

Idag tänkte jag att jag skulle ge lite tips på hur du i ditt kök kan hålla nere energiförbrukningen. I förlängningen håller du på så sätt även ner din elräkning och eventuellt din vattenräkning om du har en separat sådan. Förutom sakerna jag nämner nedan så vill jag givetvis uppmuntra till att kika på energimärkningen på vitvaror om ni har tänkt att uppgradera något. Det kan göra stor skillnad i energiförbrukningen vilket är snällt mot både miljön och din plånbok.


SPIS och UGN

PÅ MED LOCKET
Kokning med locket på drar 1/3 så mycket el som när du kokar utan lock. Du kan då sänka effekten på plattan och behåller värmen inuti kastrullen istället för att den ångas bort. Jag kokar nästan alltid saker med locket på numera. För att spara ytterligare energi kan vattnet kokas upp i vattenkokare och sedan hällas i kastrullen. På detta vis tar det bara någon minut att koka upp vattnet istället för att vänta på att det ska koka upp på spisen. Du sparar både energi och tid. En sak som min syster har lärt mig är att eftersom ägg kokas med skal på så behöver de inte kokas upp i kallt vatten. De kan kokas i hett kranvatten istället vilket förkortar tiden för uppkokning och sparar energi.

UTNYTTJA EFTERVÄRMEN
Stäng av ugnen eller plattan några minuter innan maten är färdig. Du kan även utnyttja eftervärmen i ugnen för att hålla mat varm. Många låter maten stå kvar på spisen på låg temperatur men om du har haft ugnen igång kan du ställa in maten där istället. Om det är för varmt är det bara att sätta en träslev i luckan så att lite värme slinker ut.
NOTIS: Sträva efter att inte öppna ugnsluckan i onödan. Varje gång luckan öppnas sjunker temperaturen i snitt 25 grader och ugnen måste då kämpa lite hårdare en stund.
TINA MAT I KYLEN ELLER PÅ KÖKSBÄNKEN
Jag vet, ibland kommer man på i sista stund vad som ska lagas och måste då kanske tina något lite snabbt i mikrovågsugnen. Välj i så fall inte ugnen då det drar onödigt mycket energi (om du ändå tänkt använda ugnen kan du såklart utnyttja uppvärmningen). Det bästa är om maten får tina i kylskåpet, i vattenbad eller på köksbänken. Om du tinar i vattenbad ska vattnet vara kallt. Fräschast blir maten om den får tina i kylen. Försök planera för att undvika att tina mat i sista stund.

ANVÄND RÄTT STORLEK PÅ KASTRULLEN
Det finns en anledning till att storleken på plattor varierar på en spis. Sträva efter att den kastrull eller stekpanna du använder är av samma diameter (ungefär i alla fall) som plattan du använder. På så vis minimerar du energiförlusten och maximerar effektiviteten. Det är främst om du använder en kastrull som är mindre än plattan som det försvinner en viss mängd värme bredvid som inte blir utnyttjad. Om plattan är 1 cm större i diameter än kastrullen ökar energiförbrukningen med ungefär 20 procent.
NOTIS: Använd kastruller/stekpannor med plan botten för att utnyttja energin till fullo. En ojämnhet på 0,5 mm ökar energiförbrukningen med ungefär 25 procent.
MULTITASKA I UGNEN
Att värma upp ugnen är det som drar mest energi. Försök att utnyttja att den är igång och gör flera saker samtidigt eller efter varandra. Om du till exempel har tänkt att baka ett bröd eller en kaka kan du göra det i anslutning till matlagning. Eller överväg att tillaga exempelvis potatis i ugn istället för att koka den om du ändå ska tillaga någonting annat i ugn.

VÄRM TEVATTEN I VATTENKOKARE
Det går både snabbare och drar mindre energi än att värma vatten på spisen. Har du ingen vattenkokare men har en mikrovågsugn så drar det också mindre energi än att koka upp i kastrull.

DISKNING

SKÖLJ I BALJA ELLER I DISKHON
Om du handdiskar minskar du enkelt varmvattenförbrukningen genom att skölja i balja eller med propp i diskhon.

ANVÄND DISKMASKINEN RÄTT
Diskmaskin är kanon, det drar mycket mindre vatten än att diska för hand. En modern diskmaskin förbrukar ungefär 10-20 liter vatten per disk. Att diska motsvarande mängd för hand kräver ungefär 100 liter vatten. Det drar också mindre el när du använder diskmaskinen jämfört med att handdiska.
NOTIS: Diskmaskinen drar lika mycket vatten och el oavsett om den är halvfull eller full. Vänta med att köra igång maskinen tills den är full. 
NOTIS 2: Många sköljer typ ihjäl sin disk så att den nästan är helt ren innan de ställer in den i diskmaskinen. Ofta räcker det att skrapa bort lite matrester. Skölj inte i onödan och skölj helst i kallt vatten. Poängen med en diskmaskin är att den ska diska, inte du. 
NOTIS 3: Vissa diskmaskiner har längre program där torkning av disken ingår. Välj om möjligt program utan denna funktion då disken ändå torkar i eftervärmen från maskinen. 
Det här var allt för min lilla energiskola! Har du något annat bra tips på hur du sparar resurser i köket?


2 kommentarer:

  1. Potatis kan man koka upp och stänga av värmen. Låt kastrullen stå kvar på plattan (lock på förstås) och potatisen blir klar på eftervärmen. Tar längre tid men börjar man i tid och räknar med när övrig matlagning är klar så fungerar det utmärkt. Har bara prova med potatis med skal på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Vilken roligt och bra tips. Det ska jag prova någon gång snart!

      Radera

Pin it