TRANSLATE THE BLOG

måndag 28 september 2015

Fallfrukt på Morgonpromenaden

I morse var jag uppe i ottan med Oskar för han skulle köra bil till Karlstad. Därför fick jag väldigt gott om tid på morgonen vilket gjorde att jag gick lite tidigare till skolan än jag brukar och tog vägen genom stadsparken. Där finns det flera stora äppelträd som kryllar av krispiga och fina äpplen som bara väntar på att bli plockade och ätna. Tur nog var jag lite förutseende och hade med mig en ihopvikt tygkasse i ryggsäcken som jag kunde fylla med frukten som trillat ner på marken. Nu ska jag kärna ur äpplena för att koka massor med mos som jag kan toppa min morgongröt med! Har du några träd som du kan plocka äpplen från? Om inte kanske du har en snäll granne du kan fråga, eller några träd som står på offentlig mark. Jag har faktiskt turen att även ha en snäll kursare som gav mig en påse äpplen i förra veckan! Att äta efter säsong och ta till vara på det som växer nära oss är snällt mot både kroppen och miljön. Billigt är det också vilket passar en studentplånbok perfekt!

Här är lite recept med äpplen som jag har lagt upp tidigare:
Osötat äppelmos
Bovetegröt med äpple och kardemumma
Havrescones med äpple
Fänkålssallad med quinoa, citron och äpple
Blåbärssmoothie
Superenkel äppelpaj
Glutenfri granola sötad med äppelmos
Ugnsbakad äppelgröt

onsdag 23 september 2015

En elak visdomstand och Antiseptisk Munskölj

De senaste dagarna har jag haft en elaking till visdomstand som bråkat med mig. För det första växer den rakt på tanden som sitter framför vilket resulterar i att det värker rejält. För det andra har den inte riktigt växt upp men ändå lite grann vilket gör att det lätt fastnar bakterier och matrester i små fickor i tandköttet kring platsen där tanden skulle ha kommit upp. Det här gör också ont när det blir infekterat, vilket det är just nu. Jag var hos tandläkaren och spolade ur igår och då bestämde vi att tanden ska tas bort senare i höst men med väntetider och så kommer det dröja ett tag. För att hålla rent ordentligt och undvika inflammation fram till dess har jag därför börjat göra egen antibakteriell munskölj med mintsmak.

Bikarbonat: Bakteriedödande och ska även ha en någon blekande effekt på tänderna om du eftersträvar det.
Tea Tree Oil: Bakteriedödande samt läkande effekt på slemhinnor.
Pepparmyntolja: Bakteriedödande samt kylande och lindrande. Ger dessutom en god mintsmak.


Recept: Hemmagjord MUNSKÖLJ med smak av MINT

DU BEHÖVER:
En behållare (förslagsvis en glasflaska eller glasburk)
1,5 dl kranvatten
1 tsk bikarbonat
2-3 droppar eterisk tea tree oil
2-3 droppar eterisk pepparmyntaolja

GÖR SÅHÄR: Blanda allting i behållaren och använd ungefär en halv matsked och gurgla runt 1-2 minuter i munnen. Precis som med annan munskölj, försök undvika att svälja och spotta ut gurglet i handfatet när du är klar. Skaka om burken lite före användning då bikarbonatet kommer lägga sig i botten av behållaren.

NOTERING: Oljorna ska vara 100% rena eteriska oljor, gärna ekologiska. Dubblera receptet om du konsumerar mycket eller om ni är flera som använder munskölj.

torsdag 17 september 2015

Rå Falafel i Savoykålswraps

Jag älskar både klassisk falafel och den som jag gör i ugnen (klicka här för att komma till receptet). I somras mixtrade jag dock ihop ett helt nytt recept på rå falafel som inte behöver tillagas. Det är smidigt för de kan förberedas i förväg och passar både bra som huvudmål, på buffébordet eller i en wrap som ni ser på bilderna. De är perfekta att ha i kylen och slänga ner i en matlåda med lite grönsaker och qunioa till exempel. Både jag och Oskar älskar dem och de är dessutom oerhört nyttiga. Istället för att bara använda kikärtor har jag även i solroskärnor för att få upp fetthalt, proteinhalt och göra dem mer mättande. Som jag har skrivit innan innehåller solroskärnor hela 21 gram protein per 100 gram (kikärtor innehåller ca 19 gram). De är naturligt glutenfria och helt veganska samt har lite lägre kolhydratinnehåll än vad "vanlig falafel" har tack vare solroskärnorna. Låter det bra? Prova dem, jag tror inte att du kommer bli besviken. För att de per definiton ska vara helt förenliga med rawfood bör du använda groddade kikärtor och inte kokta som jag har gjort i det här receptet. Jag blötlägger och kokar kikärtor själv men du kan givetvis använda färdigkokta.


Recept: SAVOYKÅLSWRAPS med RÅ FALAFEL 

ca 30 st (4 portioner)

DU BEHÖVER:
3 dl kokta kikärtor alt groddade för 100% rawfood
2 dl solroskärnor
3 vitlöksklyftor
1 liten citron (saften)
2 msk färsk persilja
1/2 tsk koriander
1/2 tsk spiskummin
1 msk tahini
2 msk olivolja
Svartpeppar, örtsalt

Sesamfrön att rulla i

Savoykål
Dina favoritgrönsaker (vi hade majs, picklad rödlök, gurka, paprika och avokado)
Valfri sås (t.ex. tahinisås eller lite raw gräddfilssås)

GÖR SÅHÄR:
Mixa alla ingredienser i en matbredare tills du har en väl mixad och blandad deg som inte är speciellt kladdig. Forma små bollar mellan handflatorna och rulla dem i sesamfrön. Ät direkt eller förvara dem i kyl. Skär upp valfria grönsaker i önskad storlek. Bryt loss savoykålsblad och skär bort den hårda stammen. Nu är det bara att fylla bladen med den råa falafeln, grönsaker och valfri sås, vik/rulla ihop och ät!

onsdag 9 september 2015

Rå bovetegröt med blåbär och banan

Nu lever jag och Oskar periodvis som särbos då han är placerad i Karlstad och jag i Karlskoga. Jag tycker tyvärr inte alltid att det är riktigt lika kul att laga mat när det bara är jag som äter.. Tur att jag är en grötälskare för då kan en ha en superfin blåbärsgröt med sig som "lunchlåda" istället. Den här gröten är helt raw, växtbaserad, naturligt glutenfri och även nötfri om du väljer att ha solroskärnor i. Jag använder oftast vatten för att jag inte alltid har växtmjölk hemma men jag kan rekommendera att prova med kokosmjölk i om du vill ha den lite fylligare och sötare!

Ja det är helt klart en frukostgröt egentligen och min tanke är att lägga upp det som ett frukostrecept. Nu när jag åt den så gjorde jag dock en dubbel sats till middag och hade med mig den andra portionen till lunch idag. Bara för att jag kan. Ni får tycka att jag är lite knasig men jag kan lova er att gröten är god i alla fall!


Recept: RÅ BOVETEGRÖT MED FÄRSKA BLÅBÄR

1 portion

DU BEHÖVER:
3/4 dl bovete, blötlägg i 1,5 dl vatten.
1/2 dl blåbär
1/2 dl vatten, eller någon växtmjölk (kokosmjölk blir väldigt gott)
1/2 mogen banan
1 liten näve solroskärnor/nötter alt 1 msk jordnötssmör/tahini

1/2 dl extra blåbär till topping
Kokosflingor
Pumpakärnor
Den andra halvan av bananen

GÖR SÅHÄR: Lägg bovete i vatten över natten (eller ca 8 timmar). Häll av i en sil och skölj igenom bovetet ordentligt. Låt vattnet rinna av och mixa dem sedan med blåbär, vatten, banan och frön/nötter. Toppa med mer bär, kokosflingor och pumpakärnor. Du kan även skiva den andra halvan av bananen och ha den på om du inte är så glupsk som jag och åt upp den innan.

LUNCHLÅDAN

torsdag 3 september 2015

Grodda hemma: Mungbönor

En ganska nyvunnen hobby här hemma hos oss är att grodda olika saker. Det är roligt för det händer saker så fort i glasburkarna och det är väldigt praktiskt att alltid ha lite groddar i kylen. Mungbönsgroddar är sprängfyllda med nyttiga saker som zink, järn, folat, C-vitamin och kalcium och de är dessutom väldigt goda. Förutom att det är kul att se dem växa och att det är nyttigt så är det faktiskt väldigt billigt att grodda själv. Det passar våra studentplånböcker väldigt bra. Om du inte har tid eller lust att grodda själv finns det numera ofta KRAV-märkta svenska groddar bland grönsakerna i vanliga matbutiker. De tre sakerna som jag tycker är enklast att grodda är alfalfagroddar, gröna linser och mungbönor. Jag tänkte börja med att skriva om mungbönor så återkommer jag en annan gång med de andra. Tidigare i somras skrev jag om min favoritfrukost under semestern, riskakor med tahini och groddar. Om du vill läsa inlägget igen och få lite grodd-inspiration - klicka här.


GRODDSKOLA: MUNGBÖNOR

DET HÄR BEHÖVER DU:
0,5-1 dl mungbönor
I groddburk med lock
Alternativt: 
En glasburk 
En tygbit 
En gummisnodd

GÖR SÅHÄR: Täcka munbönorna med vatten och låt dem stå i blöt under natten (eller 8-12 timmar). Häll sedan av vattnet, skölj bönorna en gång och häll av allt vatten. Sätt på locket (alternativt täck burken med en tygbit och fäst med gummisnodd) och ställ burken upp och ned. Låt den stå ljust men helst inte i direkt solljus. Redan efter några timmar börjar det gro och hända saker inuti det lilla växthuset och efter ca 3 (2-4) dagar har du ätklara, krispiga groddar. Förvara groddarna i lufttät burk i kylen. De håller ungefär en vecka. Supergott att ha i salladen eller på mackan.

Pin it