TRANSLATE THE BLOG

tisdag 28 april 2015

Alltid redo för gröt med hemmagjord grötmix!

När en veckopendlar som jag gör nu så finns det liksom inte riktigt möjlighet att ha alla ingredienser och saker som jag normalt vill ha i mitt skafferi. I vanliga fall om jag ska äta havregrynsgröt till frukost tar jag 1 dl havregryn och sedan fyller jag på med någon msk frön, kanske någon näve nötter, ibland kokos/russin och så vidare.  Istället för att köpa eller släpa med mig 10 olika ingredienser till min morgongröt (för det är det jag äter till frukost när jag är här) så slängde jag ihop en mix förra gången jag var i Örebro som jag tog med mig till Karlstad. Eftersom jag åker hem i princip varje helg så kan jag bara fylla på den där mixen när jag är hemma. Det här är ganska smart att göra även när en inte veckopendlar faktiskt och ha en burk färdig grötmix hemma för stressiga mornar.

Om jag ska vara helt ärlig kan jag faktiskt äta en portion gröt till middag ibland om jag inte orkar laga någon mat eller om jag inte orkar gå och handla precis innan jag ska åka tillbaks till Örebro igen. Å andra sidan är jag en grötälskare så för mig är det liksom inget straff att få äta gröt ofta! I receptet går givetvis bra att bara att byta ut sesamfrön och kokos mot mer solroskärnor och linfrön om du tycker det är mer praktiskt och ekonomiskt med bara tre ingredienser.


    Sofias Grötmix (Räcker till ca 15 portioner gröt)

    10 dl havregryn
    2 dl solroskärnor
    2 dl linfrön
    1 dl sesamfrön / hackade nötter eller andra frön du tycker om
    1 dl riven kokos / russin, gojibär eller något annat du tycker om

    Blanda allt och förvara i en lufttät burk, eller häll tillbaks i påsen havregrynen kom i till exempel. 

    NÄR DET ÄR GRÖTDAGS: Koka upp 1,5 dl grötmix med 3 dl vatten och en nypa salt. Låt koka ca 2 minuter eller tills gröten har den konsistensen som du tycker är bra. Ät med valfria tillbehör. Min favorit är äppelmos och kanel. Äppelmoset gör jag själv på svenska sommar-/höstäpplen och fryser in till resten av året. (Recept finns här)

    söndag 26 april 2015

    Födelsedagsfirande

    Igår fyllde jag 23 år och jag bestämde mig för att åka hem till mamma och pappa för att fira. Fredag till söndag har varit fyllt med god mat, massor av bubbel, familj och mys. I fredags hade jag, mamma, pappa och Frida (storasyster som också var hos mor och far i helgen) mysmiddag. Efter Let's Dance-finalen slocknade jag och Frida snabbt i mitt gamla flickrum ihop med tre hundar. Eftersom jag gått upp 06.15 varje dag i två veckor nu så hade jag lite svårt att sova länge på min födelsedag... Det resulterade i att jag klev upp 06.30 och började plocka lite med disk i köket. Jag fick en liten utskällning av mamma för att jag inte låg kvar och sov räv på min födelsedag så att de kunde komma in med frukost på sängen. Men men, jag och Frida tog en långpromenad med hundarna och gick förbi ett bageri och köpte med oss lite godsaker. När vi kom tillbaks stod en superfrukost med champagneglas och bubbel framdukat i köket.

    Jag har fått superfina saker (trots att jag sa att de inte skulle köpa något). Bland annat fick jag en jacka som jag velat ha från Norrøna och ett par superfina sandaler från Kavat av mamma och pappa - både jackan och skorna är ekologiska! Jackan har jag på mig på bilden näst längst ned som är från vår promenad i morse. Jag fick även boken "The Golden Year" från min syster, vilket var superbra eftersom jag och Joanna startade vårt Golden Year förra helgen! Hade en jättehärlig födelsedag, träffade Matilda och Malin över en fika (och mer bubbel) hemma hos Malin och sedan hade vi lite släktkalas med morfar och kusiner och så hemma hos mamma och pappa. Vi grillade massa gott och gjorde egen, nyttig melonglass till efterrätt. Får göra den igen snart och skriva här hur vi gjorde för den var hur god som helst! Kvällen avslutades med TP och snacks i soffan - En helt perfekt födelsedag verkligen.

    I morse åt vi långfrukost, tog en härlig promenad i solen med hundarna och åt rester från gårdagen innan jag fyllde min ryggsäck och hoppade på tåget tillbaks till Karlstad. Nu sitter jag i min lilla lägenhet igen och försöker ladda om för en ny praktik-vecka. På torsdag får jag äntligen träffa Oskar då han kommer ned från Arvidsjaur. Fyra veckor kommer det då ha gått sedan vi sågs sist då vilket är det längsta vi varit ifrån varandra typ någonsin... Han kommer stanna i åtta dagar innan han åker upp igen vilket ska bli så härligt. Tack alla fina vänner och familjen för massa fina presenter, god mat och en helt underbar födelsedagshelg.

    BUBBELFRUKOST MED FRIDA, MAMMA OCH PAPPA!
    NYA SANDALERNA
    PROMENADEN I MORSE, JAG ANDRA FRÅN VÄNSTER I MIN NYA JACKA!
    FRIDAS TVÅ RALLYHUNDAR.

    tisdag 21 april 2015

    Sega havrekakor med banan!

    Jag har idag trotsat min lilla kokvrå (miniugn och två kokplattor) i den lilla landstingslägenheten i Karlstad och bakat kakor. Det blev superenkla och plånboksvänliga men väldigt goda kakor. Banan och havregryn är de huvudsakliga ingredienserna och om du inte vill behöver faktiskt inget annat tillsättas. De kan dock smaksättas och energiboostas med precis det du tycker om eller har hemma. Jag använde kokos och gojibär idag vilket blev supergott. Nästa gång ska jag ta pekannötter och kanel tror jag. Bananerna får en härligt kolaaktig smak när de blir uppvärmda på de här viset och konsistensen på kakorna är inte som frasiga cookies utan snarare lite härligt sega. Perfekt som ett litet mellanmål, till kaffet eller bara äta några stycken efter träningspasset. Haha, jag har ätit 8 st sedan jag bakade dem som plugg-godis.


    Banan- och havrekakor (16 st små)

    2 bananer (gärna väldigt mogna)
    2,5 dl havregryn 

    Eventuellt en näve eller/nypa: 
    Gojibär, kokos, hackade nötter/choklad, russin, kardemumma, kanel, vanilj-/lakritspulver, halvssalt
    Jag använde: 2 msk kokosflingor, 2 msk gojibär och en nypa havssalt.

    GÖR SÅHÄR: Sätt ugnen på 175 grader. Mosa och blanda bananer och havregryn i en bunke. Tillsätt eventuell smaksättning och blanda runt. Smörj en plåt med lite olja. Forma 16 st små kakor med händerna och platta till dem. Grädda i 15 minuter mitt i ugnen. Ät dem direkt varma eller låt dem svalna och spar till senare. 

    söndag 19 april 2015

    Klädbytardag och födelsedagsfirande i förväg!

    Min första vecka i Karlstad var egentligen inte en hel vecka utan bara tre dagar så det blev en kortis där innan jag kom tillbaks till Örebro igen. I fredags kväll var vi ett tjejgäng från skolan på after work vilket var supertrevligt och sedan under lördagen hände två väldigt trevliga saker,

    Det första var att naturskyddsföreningen hade sin årliga klädbytardag runtom i Sverige, och då även i Örebro. Det gick till så att en lämnade in fem plagg/skor/accessoarer på förmiddagen och fick i utbyte mot dem fem st klädkuponger. De som samlade in kläderna organiserade sedan allting, sorterade och hängde upp dem i en stor lokal. Sedan fick de som lämnat in kläder komma tillbaks några timmar senare och "köpa" fem nya saker för de kuponger vi fick vid inlämnandet. De saker och plagg som blir över lämnades sedan till en lokal second hand butik. Jag lämnade in sju saker som jag tröttnat på och kom hem med fyra nya saker. Två av favoriterna som jag hittade var ett par görsnygga höga byxor och en härlig tröja (se bilderna nedan). Jag tycker att det här är så bra initiativ och det kan givetvis göras i mindre skalor än såhär. Det räcker att det är några kompisar som tröttnat på lite kläder så kan alla ses hemma hos någon och byta saker med varandra. Något som är gammalt och tråkigt för en person blir nytt och roligt för någon annan.


    Det andra roliga som hände igår var att jag och Joanna firade min födelsedag. Jag fyller egentligen inte år förrän nu på lördag men jag och Joanna ses inte nästa helg så hon ville fira mig denna helgen istället (det tackade jag givetvis inte nej till). Vi sågs först på klädbytet och sedan gick vi hem till henne. Där fick jag ekologiskt rosé-bubbel och jordgubbar på balkongen medan vi lyssnade på ett avsnitt av fredagspodden med Hannah och Amanda. Sedan bakade vi bröd och lagade mat samtidigt som vi åt lite eko-chips och drack eko-cidér. Under middagen planerade vi vårt "golden year" (ni som lyssnar på fredagspodden vet vad det är) och sedan kollade vi på en film, drack ett glas rött och åt mörk choklad i soffan. I morse gjorde vi en superhärlig brunch bestående av smoothie, melon, päron, jordgubbar, kaffe och en ugnsbakad blåbärs-paj/gröt som vi åt i soffan samtidigt som vi kollade veckans avsnitt av Sveriges yngsta mästerkock. Hur gott och mysigt som helst. Tur att jag har en sådan fin vän som pysslar om mig nu när jag är gräsänka!


    Just det, fick en jättefin present igår också (inslaget i enbart återanvänt material precis som jag gillar). Joanna är en sån där händig tjej som är duktig på att sy och skapa saker, så jag fick en kuvertväska/ipad-fodral som hon har gjort av gamla spetsdukar som hon köpt på second hand. Hur fint? Ja, det här har varit en väldigt bra helg måste jag säga. Nu sitter jag i min lilla lägenhet i Karlstad och ska strax plugga lite och ladda för en ny vecka med praktik. Hoppas att ni alla får en härlig vecka. PUSS!

    måndag 13 april 2015

    Raw Blåbärsglass till frulle

    God morgon alla fina människor! Idag efter skolan tar jag mitt pick och pack och flyttar in i en liten etta i Karlstad för min praktik som jag ska ha där i sju veckor. Eller alltså jag kommer tillbaks på helgerna men kommer bo där på vardagar. Därför tyckte jag att jag den här sista vardagsmorgonen förtjänade glass till frukost, tycker inte ni också det? Tur att jag är så planerad och numera typ alltid har frusna skivade bananer i frysen... Så fort jag har bananer håller på att bli övermogna fryser jag in dem så att jag snabbt kan göra lite glass när jag blir sugen! Den här glassen är raw, sockerfri, vegansk, paleo, nyttig och framför allt helt fantastiskt god.

    Använd ekologiska bananer och ekologiska eller egenplockade blåbär!


    Recept: BLÅBÄRSGLASS

    DU BEHÖVER:
    2 bananer, skivade och frusna minst några timmar
    1 dl blåbär
    1 msk jordnöts- eller mandelsmör
    1-2 msk kokosmjölk / mandelmjölk

    GÖR SÅHÄR:
    Ta fram de frusna bananerna och blåbären. Lägg dem i en mixer eller matbredare. Låt gärna bananerna tina ca 5 minuter, framför allt om du inte har en så kraftfull mixer. Tillsätt nötsmör och mjölk och mixa till en len och fantastisk glass. ÄT. 

    NOTERINGAR:
    Du kan utesluta växtmjölken om du vill men den kan behövas om du har en lite "klenare mixer" eller om du använder frusna blåbär. Nötsmöret kan också uteslutas men ger väldigt god smak samt höjer fett- och proteinhalten. 

    onsdag 8 april 2015

    Fröknäcke med majs och svartpeppar

    Jag hade med mig detta till Oskars mamma när vi var uppe i Östersund över påsken. Det finns oändligt många varianter på olika fröknäcken men det här är så jag gör mina just nu. När jag åt paleoinspirerad kost för cirka ett år sedan var jag extremt strikt i att inte äta något som inte var "okej". Då hade majsmjölet i de här fröknäcket gått bort till exempel. Jag har tidigare varit ganska duktig på att utesluta saker ur min kost och bestämma mig för saker som jag inte ska äta. Nu har jag bestämt mig för att oftast äta det som jag tror på men inte göra det till så stor grej om jag äter någon brödskiva, delar en Ben & Jerry´s framför en film med Oskar eller trycker i mig en massa söt choklad på påsk. Varför ska jag skapa massa barriärer för mig själv som gör att jag blir besviken om jag inte lyckas upprätthålla dem?

    Ett tag ville jag väldigt gärna bara äta veganskt men insåg ganska snabbt att det är mycket vitaminer och mineraler som jag i så fall hade fått äta som tillskott. Min nya grej är att äta vegeterariskt (oftast veganskt) 6 av 7 dagar på en vecka och sedan eventuellt på lördagkvällen äta Oskars hemmagjorda hamburgare på ekologiskt högrev, dricka en folköl och sedan dela på en påse chips. Det är ganska trevligt tycker jag. Eller att på påsk äta Jansson och några sillbitar för att det är så satans gott. Eller äta färska räkor och dricka bubbel med min syster när jag är hemma hos henne och hälsar på. Om jag oftast väljer vegetariskt/veganskt och alltid väljer ekologiskt när jag äter animaliska produkter har jag fortfarande gjort en ganska stor insats. Det finns säkerligen människor som argumenterar mot mig nu och människor som aldrig mer vill läsa vad jag skriver när jag berättar det här. Det struntar jag i, för såhär tänker jag leva och det här mår jag bäst av.

    Nu tillbaks till dagens recept som spinnade igång min hjärna till den här utläggningen. Underbara fröknäcke. Det här får en väldigt trevlig krispighet utan bli skört som ett fröknäcke lätt kan bli. Jag har även provat att använda bovetemjöl istället för majsmjöl och jag tror säkerligen att det går bra med många andra mjölsorter. När jag skär knäcket efter att det gräddats brukar jag först skära linjer diagonalt över plåten. Därefter skär jag 45 grader mot de linjerna, alltså horisontellt med någon av plåtens kanter. Då blir det (enligt mig) väldigt fin rombisk form på de flesta bitarna och hörnbitarna blir snyggt triangelformade.


    Majsknäcke med svartpeppar (1 plåt)

    1/2 dl linfrön
    1/2 dl sesamfrön
    1 dl solroskärnor
    1 dl majsmjöl / alt bovetemjöl
    1/2 tsk salt
    2 tsk fiberhusk
    2 dl kokhett vatten
    Svartpeppar, salt att strö över

    GÖR SÅHÄR: Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Slå på det varma vattnet och rör runt ordentligt. Ta fram en plåt och bred ut knäcket på ett bakplåtspapper. Smeten kommer under tiden du jobbar med den få en allt fastare konsistens, därför är det viktigt att snabbt få ut den på plåten och sedan kan du jobba lite med en slev för att få det jämntjockt och fint undertiden den sätter sig. Strö över lite nymalen svartpeppar och eventuellt lite mer salt. Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Jag brukar öppna ugnsluckan eb-två gånger där emellan för att släppa ut lite ångor. Skär knäcket i bitar, stäng av ugnen och ställ in plåten på eftervärme.

    fredag 3 april 2015

    Veganska chokladägg fyllda med jordnötssmör

    Jag vill börja med att önska er alla en fantastisk påsk! Det trevligaste med påskhelgen är att det är så många dagar ledigt tycker jag. För mig, som för många andra, handlar påsken framför allt om att träffa familjen. Därför är det så underbart att få så många dagar att umgås med nära och kära. Den här påsken bär det av norrut, vi ska upp till Oskars föräldrar i Östersund. Jag och Oskar lever tillfälligt som särbos, jag vet inte om jag nämnt det här i bloggen. Han arbetar nämligen uppe i Arvidsjaur fram till mitten av juni och därav har jag nu blivit gräsänka. Därför blir det extra mysigt att åka upp till hans familj över påsken för Oskar kommer med bussen från andra hållet. Förutom att träffa Oskar och hans familj finns det en sak som både jag och Oskar sett fram emot i flera veckor nu. Minns ni att jag skrev om att vi skjutsade upp en hundvalp till Oskars föräldrar i mellandagarna i julas? Vi blev extremt fästa vid den lille valpen och det ska bli underbart att få gosa med honom igen. Vi får se om han känner igen mig…

    Det här inlägget skrev jag under min tågresa upp till Östersund igår men lade in så att publiceringen var schemalagT till idag utifall Oskar eller hans mamma skulle gå in på bloggen. Det jag ska skriva om har jag nämligen med mig som påskpresenter. Oskars mamma (plus familj) ska få majsknäcke med frön och svartpeppar och Oskar ska få jordnötssmörsfyllda chokladägg. Receptet på knäckebrödet kommer lite senare men nu får ni receptet på dessa härliga naturligt sötade och veganska chokladägg. Det går givetvis att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör om du hellre vill använda det. Jag använder jordnötssmör den här gången för att Oskar älskar det. Kokossockret kan du byta ut mot t.ex. ekologiskt rårösocker eller något annat. Tänk bara på att om du använder något flytande sötningsmedel kan mängden mjöl/jordnötssmör behöva regleras för att fyllningen inte ska bli för kladdig.

    Vad tycker ni om min nya tallrik förresten? Jag är helt kär. Jag tycker det finns så många vackra serviser från Gustavsberg och jag går alltid och trånar efter dem i second hand butiker och på auktion. När jag var på stan i veckan med Joanna fanns det en udda lila tallrik för 20 kr och då bestämde jag mig för att jag skulle köpa den. Då kan jag äta på den när jag är ensam, så blir det lite roligare dessutom. Oskar kan väl få låna den om har ber snällt, för den här är min! På tal om att återbruka vill jag propsa på att du inte slänger påskäggen utan sparar dem. Om du inte vill återanvända det själv till kommande år kan du lämna in det på second hand så att någon annan kan få göra ett fint fynd. Om du tycker motivet är fult kan du klä om dem eller måla dem nästa år till exempel!


    Chokladägg med jordnötssmör (20 st)

    1 dl jordnötssmör (osötat och eko men gärna med lite salt)
    ½ dl kokosmjöl
    1 msk kokossocker
    Ca 80 gram choklad (jag använde 70%-ig ekologisk mörk choklad)

    GÖR SÅHÄR: Blanda kokossocker och kokosmjöl i en bunke. Tillsätt jordnötssmör och rör runt tills allting är väl blandat. Det ska bli mer likt en deg än en smet i konsistensen och du ska kunna peta på den utan att bli kladdig om fingrarna. Fördela degen i 20 delar som du formar ägg utav. Jag rullar först degen till en rund boll i handen och sedan rullar jag den enbart på ena ledden i handen för att den ska bli lite oval. Lägg jordnötsäggen på ett fat som du ställer i frysen ca 30 minuter.

    Smält chokladen i vattenbad när jordnötsäggen blivit ordentligt nedkylda. Doppa äggen i chokladen, ett och ett, ta upp och lägg dem på ett fat eller i en burk. Försök att inte låta äggen vara för länge i den varma chokladen innan du tar upp dem då de lätt tappar sin form. Om du märker at chokladen tjocknar för mycket kan den behöva smältas lite igen då de kalla äggen successivt kyler ned den. Ställ sedan in äggen i kyl eller frys. Jag förvarar dem i kylen men det går säkert lika bra i rumstemperatur (dock inte i direkt solljus då de kan smälta).
    
    VISST ÄR MIN NYA TALLRIK FIN?

    Pin it