TRANSLATE THE BLOG

fredag 14 augusti 2015

Semesteridyll i Dalarna, Blåbärsplockning till förbannelse och egensådda paprikaplantor.

Idag har jag, 12 liter blåbär, mina växter (som fick resa med till stugan i Dalarna) och Oskar landat i Örebro igen. På plats finns även två hela väskor med tvätt och annat som måste fixas men det tänker jag ignorera och skjuta upp en dag eller två. Jag har börjat med det väsentliga och det har varit att portionsförpacka alla mina fina blåbär och stoppat dem i frysen. Det är min vän Joanna som gett mig detta fantastiska tips! Så nu har jag 12 st påsar i frysen med 1 liter blåbär i vardera och alla har en varsin märkning med en given månad för kommande år. Jag kan alltså okynnesäta 1 liter blåbär i månaden, hur gott liksom?? Dessutom har jag en burk med 2 liter extra blåbär som jag plockade i Örebro innan jag åkte... Det är lätt att bli lite plock-manisk när en väl börjat. Men vad gör det? Blåbär är ju så gott och nyttigt! Det andra väsentliga har varit att ge mina växter lite kärlek. Som sagt fick vissa av de lite känsligare växterna följa med till stugan eftersom de inte skulle överleva en vecka ensamma. De som fick följa med var färska kryddor (basilika och mynta) samt alla mina egensådda paprikaplantor (skrolla nedåt för att läsa hur du sår dem själv). Det tredje på listan var att ringa mamma för jag har haft superdålig mottagning så har knappt pratat med någon på en vecka.

Hur har vi haft det i Dalarna då, jo helt fantastiskt! Oskar har pluggat och jag har plockat bär. Vi har grillat mat på murikan i trädgården. Jag har badat minst en gång om dagen i Vanån. Jag har plockat svamp med Brita (Oskars syster). Jag har cyklat dressin för första gången i mitt liv. Jag har ätit gädda för första gången i mitt liv. Jag har löst oförskämt mycket suduko. Vi har säkert gjort massa mer saker som jag glömmer i skrivande stund. För övrigt är jag är fortfarande blå om tre fingrar på min högra hand efter all blåbärsplockning. Ja ni hör ju vilken fantastiskt mysig och idyllisk semestervecka vi har haft.

För er som inte plockat några blåbär i år, ut med er och plocka! Egenplockade blåbär är tusen gånger godare än de där som en köper för jättedyra pengar på ICA. Dessutom är de gratis i skogen. Jag tycker blåbär är en stark utmanare till alla dyra "superbär" som säljs i små förpackningar på nätet och i butiker. Plocka och torka egenplockade blåbär och vips så har du närproducerade och gratis superbär. Blåbär innehåller mycket antioxidanter, vitaminer (B och C till exempel), massvis med bra mineraler (kalcium, magnesium, järn osv), betakaroten (förstadium till vitamin A). De sägs ha en antibakteriell och antiinflammatorisk effekt i våra kroppar. Superbär, ellerhur?


Så egna paprikaplantor

Jag tänkte faktiskt ge er ett lite roligt tips. Spara och torka kärnorna från en paprika som du ätit. Plantera sedan fröna i fuktig jord och ställ soligt, mina har stått i fönster som får direkt solljus. Efter ett tag börjar små gröna skott sticka upp ur jorden och några veckor senare har de vuxit upp några centimeter. Mina största plantor har nu blivit ca 25 cm och de började växa någon gång i våras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pin it