TRANSLATE THE BLOG

onsdag 27 maj 2015

Tvätta kläderna snällt med Tvättnötter

Nu är jag precis hemkommen från Karlstad. Hem ljuva hem. Det är få saker som får en att uppskatta sitt eget hem så mycket som när en tvingas bo sju veckor i en liten övernattningslägenhet. Idag är det exakt EN vecka kvar till tenta. EN vecka kvar på den här terminen. EN vecka kvar till ett efterlängtat sommarlov! Bara att lägga i en växel till och köra på nu. Dock finns det lite andra saker som en måste göra än att plugga också. Laga mat och tvätta till exempel. Nu när jag packat ihop Karlstad-lägenheten har jag givetvis med mig en massa tvätt därifrån och jag har inte tvättat undan så flitigt under den här perioden heller. Därför blir det tvättdag idag!

Jag tänkte passa på att berätta för er vad jag använder för "tvättmedel" och medel för fläckborttagning och så. Som ni förstod av rubriken är temat tvättnötter. Vad är då tvättnötter? Låter ju superkonstigt att lägga in nötter i maskinen när en tvättar, eller? Ordet nötter är för det första ett missvisande ord då "nötterna" egentligen är torkat fruktskal från träd i Indien. I kontakt med vatten löser insidan av skalet (den blanka delen) upp sig och bildar en skummigt lödder - som blir ett naturligt tvättmedel. För en maskin används 4-6 halva nötter och de kan återanvändas några gånger tills blankheten försvunnit. Skal-halvorna läggs i en liten ekologisk bomullspåse som du lägger in i maskinen. Resterna av "nötterna" kan sedan slängas med vanlig kompost.

Oftast tvättas kläder för att de är svettiga, luktar lite grann eller bara vill "fräschas upp". Det gör att det är onödigt att använda superstarka medel till en hel maskin. Punktbehandla fläckarna istället för att addera mer av det medlet du använder för att tvätta. Jag använder galltvål för fläckar som också är ett helt naturligt och ekologiskt medel. Det är gjort på bland annat kokosolja, klorofyll och oxgalla. Och nej det används inte djur för att tappas eller slaktas enbart för oxgallan utan den utvinns ur restavfall från bakterier. Det vill säga att det är helt veganskt och djurvänligt. Och väldigt effektivt. Det finns både i fast form som tvål (bäst på t.ex. gräsfläckar, mat, vin och så vidare) och i flytande form som är bäst mot oljiga/feta fläckar.


Tvättnötter

 • Ekologiskt 
 • Naturligt
 • 100% komposterbart
 • Ekonomiskt - Kan återanvändas många gånger
 • Miljövänligt 
 • Skonsamt - Passar även personer med eksem och allergier
 • Effektivt - Lämnar dessutom tvätten mjuk = Om du använder sköljmedel normalt kan du skippa det. 

Galltvål - För fläckar

 • Ekologiskt
 • Tillverkat av helt naturliga ämnen
 • Biologiskt nedbrytbar
 • Naturligt antibakteriellt tack vare oxgallan
 • Effektivt på oljiga fläckar (oxgallan) och även gräsfläckar (klorofyllet).

2 kommentarer:

 1. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

  SvaraRadera
  Svar
  1. I'm very glad to hear that! Welcome back =)

   Radera

Pin it