TRANSLATE THE BLOG

måndag 11 maj 2015

NaturalCycles, ett hormonfritt preventivmedel!

God morgon finisar. Nu ska jag skriva om någonting som kanske inte är helt väntat. Personligen tycker jag att p-piller är någonting som skrivs ut åt höger och vänster åt unga tjejer utan någon närmare eftertanke på dess möjliga biverkningar och miljöeffekter. Jag har haft många tjejkompisar genom åren som har kämpat med mindre trevliga biverkningar på grund av olika preventivmedel som depression, viktuppgång, hudproblem, en tjej som fick en propp i benet vid 18 års ålder och så vidare. Jag själv har inte heller haft det helt lätt och har därför provat mig igenom de flesta olika p-piller, stavar och spiraler som finns. Fram tills för två år sedan, då jag bestämde mig för att jag inte ville ha några hormoner som kunde påverka min kropp på ett sätt som inte jag ville. Då satte jag in en kopparspiral vilken jag faktiskt har varit nöjd med. Dock kan jag inte vifta bort tanken på att någonting sitter i min kropp och eventuellt kan ge en låggradig inflammation eller till och med kopparförgiftning. Det gör att jag ibland tänker att jag inte vill ha den alls där heller. Så nu ska jag prova NaturalCycles under en period och se vad jag tycker!


Jag hittade nyligen NaturalCycles på någon blogg jag ögnade igenom. Det är ett naturligt preventivmedel där du med hjälp av en noggrann termometer och ett program i datorn (eller en app i telefonen) får hjälp att räkna ut säkra (gröna) och osäkra (röda) dagar. Termometern är enkel att använda då du mäter temperaturen i munnen med den innan du kliver upp på morgonen. Det senaste värdet sparas på displayen ifall du skulle glömma föra in det direkt. Tvärtom så kan NaturalCycles också vara till hjälp för människor som vill bli gravida då de osäkra dagarna istället blir "de bra dagarna" för de paren. Menstruationscykeln består egentligen av tre faser där de kvinnliga könshormonerna varierar i mängd i kroppen. Temperaturen varierar i de här olika faserna vilket gör att programmet räknar ut vart i din cykel du är och vilka dagar som är säkra/osäkra. Klicka på länken och läs mer på NaturalCycles hemsida.


Så sedan cirka två veckor sedan tillbaks mäter jag min temperatur i munnen det första jag gör innan jag kliver upp ur sängen. Jag får återkomma lite längre fram hur jag tycker att det fungerar när jag kalibrerat programmet med min cykel och så. I början innan du har knappat in så många värden är alla dagar röda i princip men när du mätt ett tag kan programmet börja räkna ut de gröna dagarna.
Jag har dessutom fått den roliga möjligheten att ge bort en gratismånad till de som vill prova på NaturalCycles. Använd DEN HÄR LÄNKEN för att få prova på en månad gratis!

Nu ska inte jag smutskasta p-piller och andra hormonbaserade preventivmedel då det finns många kvinnor som är nöjda och som aldrig skulle vilja byta. P-piller minskar till exempel risken för äggstockscancer och är såklart en säker metod mot oönskade graviditeter. Däremot finns det många kvinnor som inte har hittat en metod som de är nöjda med och som känner att de alternativ som förskrivs idag är något som påverkar våra kroppar fysiskt och psykiskt. Då tycker jag det är underbart att alternativa metoder finns.

4 kommentarer:

 1. Vad kul att du skriver om det här! Hoppas du får lika positiv upplevelse som jag :D
  Hormoner från preventivmedel gör mycket skada hos våra vattenlevande vänner och det är så otroligt mycket biverkningar för kvinnorna som använder dem (jag själv har haft hudproblem och tappade totalt sexlusten, vilket iof. ökar säkerheten men är kanske inte så kul). kastade ut allting och köpte en p-dator, har varit utan hormoner i tre år nu och det funkade hur bra som helst sen när jag faktiskt skulle bli gravid. Nu mäter jag inte temperaturen längre utan går endast på hur jag vet att min cykel är samt att det går att se väldigt tydligt på sekretet när man har ägglossning, det ser totalt annorlunda ut! Kolla upp det, känns som om jag lärt känna min kropp så himla mycket bättre :)
  Är så tråkigt att det är norm att äta hormoner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det hoppas jag med, är supertaggad =D
   Jag känner med dig, har som sagt själv inte haft en solklar resa och känner många som haft det rejält kämpigt med många biverkningar! Och som du skriver, är det ingen hälskokur för vår miljö och våra andra vänner på jorden heller.
   Vad kul att höra att du fått det att fungera så bra och att du lärt känna din kropp så väl. Det är min förhoppning också! Ja det är verkligen tråkigt att hormoner ska vara det första som oftast erbjuds till kvinnor som preventivmedel idag.

   Radera
 2. Hei, synes det er topp at du velger naturlig hormonfri prevensjon. Det passer ikke for alle, men er man voksen og i ett fast forhold er det et godt alternativ. Har selv brukt hormonfri prevensjon lenge og er rimelig sikker pa at hvis man bruker det riktig fungerer det bra. http://www.hormonfritt.no Det blir litt som med p-pillen, at man skal huske det daglig. Lykke til videre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Ja jag är supernöjd och glad att det här fungerar för mig då jag väldigt gärna undviker att tillföra hormoner till min kropp. Ja men precis, det tar ju inte längre tid att mäta temperaturen än att ta ett piller!
   Tack så mycket, ha det gott =)

   Radera

Pin it